Rasim GÜL


YEŞİL 5.0 PROJESİ VE DR.ÖĞR. ÜYESİ A.YASEMİN ZENGİN

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Aksaray Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğünün Proje Ortaklığında ve Dr. Öğr. Üyesi A. Yasemin Zengin koordinatörlüğünde düzenlenen Yeşil 5.0 Proje tamamlandığında,

1.Ekolojik okuryazarlık, 2- Çevresel farkındalık, 3- Sürdürebilir tüketim, 4.Çeve gönüllüğü, 5- Afetler ve çevre, eğilimlerinin yükselmiş olması hedeflenmektedir. Projenin hedef kitlesi 11-26 yaş arasındaki gençlerden oluşturulmakla beraber toplumun tüm fertlerine ulaşılması hedeflenmektedir.

Endüstri 5. 0 döneminde sürdürebilirlik gereklerine uygun bir bakış açısı geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Proje ile gençlerin çevresel konulara yönelik farkındalıklarının artırılması amacıyla teorik ve uygulamalı olarak eğitimler yanı sıra sosyal faaliyetler gerçekleştirilecektir.

Teorik ve uygulamalı eğitimler ile: 1. Ekolojik okuryazarlık, 2- Çevresel farkındalık, 3- Yeşil tüketim, 4- Çevre gönüllülüğü ve 5- Afetler ve çevre, ana başlıklarıyla ilgili konularda bilgi paylaşımı yapılacaktır.

Yeşil 5.0 projesi tanıtımında, Proje ortaklarından Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ve İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal özetle son yüzyılın en önemli ve özellikle Aksaray için hayati önem taşıyan bu projenin hep birlikte hayata geçirilmesi için elden gelenin fazlasını yapmalıyız dediler.

Proje koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi A. Yasemin Zengin, konuşmasında, Aksaray’ın bu projeye sahip çıkmasına inandığını belirterek şöyle devam etti:

‘’Bugün son derece gelişmiş yüksek teknoloji ile donanmış bir dünyada yaşıyoruz. Öyle ki ilk sanayi devriminden bu yana geçen yaklaşık 240 yılda buhar makinasının en önemli teknolojik gelişme olduğu zamanlardan nesnelerin internetine oradan da yapay zekâ ve artırılmış gerçeklik uygulamaları ile robotların dünyasına ve nihayet oradan da yüksek makine insan etkileşimine doğru bir ilerleme gerçekleşmiştir.

Endüstri 5.0 diğer Sanayi Devrimlerinden farklı bir sanayi devrimi türü olarak kabul edilmektedir. Diğer tüm sanayi devrimleri teknik odaklı iken endüstri 5.0’da sosyal odaklılık ön plandadır. 2019 yılından itibaren Endüstri 5.0 ile ilgili konuşulmaya başlanmış olsa da 2021 Şubat ayında Avrupa Konseyi Yenilik Biriminde Refah müdürlüğü tarafından resmi olarak Endüstri 5.8 çağrısı yayınlanmıştır

Peki, ne olmuştur da bu zaman dek teknik ilerlemelerin göz bebeği olduğu Almanya ve Japonya gibi

Ülkelerde bile Endüstri 5.0 ile birlikte insan unsuru bu dengi vurgulanır, doğa ve sürdürülebilir yaşam bu kadar çok konuşulur ve üzerinde tartışılır olmuştur. Tarihlere dikkat edildiğinde insan merkezlilikçe, dayanıklılık ve sürdürülebilirlik esaslarına dayanan bu sosyal endüstri devriminin tam da korona virüs ile mücadele edilmeye başlandığı ve vaka sayılarının tüm dünyada hızla arttığı yıllar olduğu görülecektir.

Korona virüs dünyadaki tüm insanları lüks markalarla donanmış ve çok yüksek teknoloji hayatlar sürenler de dâhil olmak üzere özüne dönüşe itmiştir. Yüce yaradan biz topraktan var etmiştir. Bu dönemde herkes kırsal alanlara kendi köylerine, kasabalarına kendi topraklarına doğru yol almış virüsten kaçış ve hayatını sündürme imkânına kendi toprağında, doğasında özünde olduğunun daha da bilincine varmıştır.

Korona nedeniyle İngiltere’de köyde yaşamak isteyenlerin oranı yüzde 128 artarken Türkiye’de uzaktan çalışmaya başlayanların yüzde 168’i şehir Merkezlerinden uzakta yaşamak istemiştir. İşte insan kendisini odağa yerleştirmiş, kendisinin ve çevresindeki tüm yaratılanların hayatlarını sündürmesini dayanıklı olmayı hiç olmadığı kadar önemser hale gelmiştir.           

Her gün sosyal medyada defalarca kaz tüketime ve hatta aşırı tüketime yönlendirilen dijital dünyada var olmak bir gerekliliktir. Diğer taraftan doğa ile beraber doğanın içinde ve onunla dengeli bir şekilde yaşamak de bir gerekliliktir. Diğer taraftan doğa ile beraber doğanın içinde ve onunla dengeli bir şekilde yaşamakta bir gerekliliktir.

Aksaray Efsane Cuma olarak adlandırılan günde tüm Türkiye’de en fazla alışveriş yapan illerden birisidir. 2021 yılında ülkemiz için henüz yeni ve yurt dışından tabi caizse çok kısa süre önce ithal edilmiş bir kavram olan Efsane Cuma kampanyasında ülke genelinde yapılan tüketim harcamaları önemli bir boyuta ulaşmıştır. Buna göre Kasım ayı boyunca Efsane Cuma’ya oranla 7 kat daha fazla işlem hacmi ve 11 kat işlem adedine ulaşılmıştır.

Kasım ayı harcamalarında en çok işlem web üzerinden yapılmıştır. Web üzerinden yapılan harcamalarda ortalama sepet tutarı geçen yıl 382 TL iken bu yıl 498 TL olmuş ve yüzde 30’luk bi artış görülmüştür.

Alışveriş oranını en çok artıran il yüzde 190 ile Aksaray olmuştur. Örnek Aksaray’da olduğumuz için Aksaray’dan verilmiştir. Ancak bu durum sadece bir ilde değil sadece ülkemizde değil tüm dünyada refah seviyesi giderek artan her yerde benzerdir. Peki, bu kadar fazla tüketim gerekli midir? Bu tüketilen ürünlerin ne kadarı doğa dostu yeşil üründür?

Kaç kişi satın aldığı ürünün malzemesinin biyolojik çözünebilir olduğun, geri dönüştürülebilir olduğuna, üretimi sırasında hangi canlılara ne boyutta zarar verildiğine, taşınması sırasında bırakılan sera gazlarına dikkat etmiştir? Örnek hepimizin sıklıkla satın aldığı 250 gramlık pamuklu bir tişörtün üretilmesi için ortalama 2720 litre su harcanmakta, 3.17 kg. zehirli gaz salınmaktadır.

Öte yandan bunca yıldır teknolojik ilerlemeler, dijitalleşme, kentleşme ve sonu gelemeyecekmişçesine tüketime kalan doğamızın durumu ne olacaktır? İşte bu sorunun cevabı; kimilerinin hala tanımlamaya çalıştığı bir kuşakta Z kuşağında, gençlerdedir. Onların yaşayışında, tüketiminde ve doğaya yaklaşımındadır. Bizlerin nesline kıyasla daha fazla duyarlılığa sahip oldukları düşünülen bu nesil doğamızı dünyamızı ve geleceğimizi şekillendirecektir. Bizde projemizde bu noktadan hareket ettik.’’ Diyerek sözlerini bitirdi.

    Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.

YAZARLAR