Servet KARATAY


MÜSLÜMANIZ AMA HANGİ KONUMDAYIZ ?

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Zaman geçer nesiller peş peşe gelir her giden peşinden ya yeni bir şey ekler ya bir şeyi çeker alır toplumların örfünden dininden medeniyetinden değişir mazbut yapılar eskir pörsür, eski bir elbise gibi .Ya yamalarlarla yeni bir şekil almış yada elle tutulacak hali kalmamış lime lime edilmiş atılmaya ,atıl bırakılmaya mahkum edilmiştir.1-Dinden eksiltme. Hicr 98 99 . İnsanoğlu kendi ihtiyaçlarını kendinin karşıladığını hayatını kendisi düzenleyip planlamaya başladığı andan itibaren dini için günlük hayatındaki ayırması gereken süreyi çeker alır.İslamdan ilk eksiltmeleri başlatır ki bu namazdır .Sonra bunu başkaları izler.Böylede oluyormuş inanıyorum müslümanım demeye devam eder.

     "Rabbini hamd ile an secde edenlerden ol. Ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et"emri terk edilmiştir. Sorumsuzluk itikadı olmuştur. Bunu adaletin ve ahlakın değişimi takip eder. 2-Hadid 27 Dine ekleme Bazılarımızda daha dindar olma Allaha en yakın olma, hatta Onda fena bulma gibi bir hevese kapılır. Tüm zamanını ibadete ayırma Allahtan başka her şeyi zihinden gönülden silme gibi bir yola revan olmak ister.

      Resuller vasıtasıyla emredilen ibadetleri artırmaya başlar oda yetmez kendisi yada çevresindeki bir takım yapılanmalardaki rituelleri ilave eder yeni kısıtlamalar koyar kendine .Bilmez ki Allah gerekli ve yeterli olanı buyurmuştur Ona.Şu ikazdan habersizdir".....Meryem oğlu İsa yı gönderdik ve ona incili verdik.Uyanların gönlüne iyilik ve şefkat yerleştirdik.Ama sonraları kendilerine yazmadığımız RUHBANLIK uydurdular.Niyetleri Allah rızasıydı fakat onu yapamadılar.İyi olanlara ödülünü veririz .Lakin onların çoğu yoldan çıkmıştır"

    Hristiyanlara yapılan bu ikaz geldiğinde Sevgili Peygamberimiz hayattaydı bu tür ilave uygulamalar yoktu,siz böyle yapmayın diyordu. Lakin son tahlilde Bir şeyhe yada dedeye bağlanmak, Semah, Sema, Devran, Hatme, Halka i zikir vb ilave uygulamalar ilave edilmiştir. Burada da müntesip olduğu yapıyı üstün görme ayrıcalıklı bir konumda müstağnilik duygusu oluşmakta kişi kendini soyutlamaktadır. Medine de tek bir Müslüman kimliği ve yapısı vardı tek ümmetti "Hayrun umurul evsatuha" işlerin hayırlısı orta olandır geçerliydi.Kur an ayarlarına Ashabın günlük islamına dönmeye vasat bir ümmet olmaya var mıyız?

YAZARLAR