AV.Ramazan BEKTAŞ


Corona Virüs Salgınının Sözleşmelerin İfasına Etkisi

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altın alan Corona Virüs Salgını toplum sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Toplumun tamamını etkileyen bu salgının ekonomik hayata dokunması da olağan sonuç olarak karşılanmaktadır. Salgın nedeniyle birçok işletmenin çalışması durmuş veya aksamıştır.
Bu köşe yazısında ise söz konusu salgının sözleşmelere olan etkisi tartışılacaktır.
Öncelikle bu salgın kişiler arasında kurulan sözleşmenin yerine getirilmesini imkansız hale mi getirdi, yoksa sadece aşırı zorlaştırdı mı sorusuna verilecek cevaba göre ikili bir ayrıma gitmek gerekmektedir.
Corona virüs salgını sözleşmede kararlaştırılan faaliyetin yapılmasını imkansız hale getirmiş ise;  
İmkansızlık halinde borçlu borcundan kurtulur. Karşı taraftan almış olduğu şeyleri de iade etmesi gerekmektedir. Bir nevi sözleşme hiç kurulmamış gibi olmaktadır.
Corona virüs salgını sözleşmede kararlaştırılan faaliyetin yapılmasını aşırı zorlaştırmış ise;
Hukukta aşırı ifa güçlü olarak düzenlenmiş bu hususta ise salgın şartları altında sözleşmede belirtilen faaliyetin istenmesi borçluyu çok zor duruma düşürür ise borçlu, sözleşmenin uyarlanmasını talep edebilir. Yani oluşan bu yeni koşullara uyarlanmasını isteyebilmektedir. Şayet bu mümkün değil ise sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Bu duruma verilebilecek akla gelen ilk örnek, girişi yasaklanan kafe gibi işyerlerinin yüksek kira bedellerini corona virüs tedbirleri devam ettiği süre boyunca kira bedelinde uyarlama talep edebileceğidir.

YAZARLAR