Rasim GÜL


ULUIRMAĞIN KİRDEN KURTARILMASI İÇİN İLGİLİLERE ÇAĞRI

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Halka açık bizi de zikreden Murtaza Köksal’ın çığlığını ilk, İbrahim Çamkerten ’in Vali Beye ve bizede gönderdiği müracaatını ikinci defa köşeme alıyorum. ‘’ Aksaray’ın su üstü köyleri adı verilen; Mamasun, Gücünkaya, Göstük Kızılkaya, Selime, Yaprakhisar, Belisırma, Ihlara, Ilısu, gittikçe artan Menendiz Çayı kirliliği tehdidi altındadır.

Vadi şeklinde ki yerleşim alanında bulunan bu yerleşim yerlerinin çoğunun arıtması yok. Arıtması olan üç yerleşim yerinin de arıtma tesisleri yeteri kadar çalışmamaktadır. Örnek Ihlara’nın arıtma tesisi yarı yarıya çalışmakta olup eski Ihlara’nın atıkları yukarıda bulunan arıtmaya taşınamamaktadır.

 Şehir tuvaletleri doğrudan ırmağa bağlıdır. Ihlara, Belisırma ve Selime’de turistik tesisler, kirli ırmak suyunun içerisine kurulmuştur. Kısacası, suların temizliğine Ilısu’dan başlanmalı. Irmak kenarındaki tüm yerleşim yerlerinin atıkları, ırmağın kenarından geçecek bir kanalizasyon sistemi ile toplanıp Göstük Köyünde yapılacak modern bir arıtma sistemi ile arıtılmalıdır.’’ Bu ilgi, tespit ve görüşünden dolayı Murtaza Köksal’ı kutluyorum.

Daha evvelki yazımızda belirttiğimiz İbrahim Çamkerten Beyin tespit, görüş ve talebi de ırmağın kirlenmesi ve çevreye kötü kokular yayılması vede hastalıklara yol açmasını içeriyordu. Aynı talebi bir daha yazıyoruz. 

‘’Saygı değer Valimiz; Aksaray Acemhöyük Yeşilova kökenli çevreye-doğaya-insan sağlığına duyarlı yurttaşlarız. Aksaray’ın kanalizasyon/sanayi atıklarıyla, Aksaray Hayvan Pazarından – Hırkatol’dan, Aratol’dan itibaren akan, Yeşilova ve çevre köylerden geçerek Tuz Gölüne ulaşan Uluırmak kanalının çevreyi kirletmesinden-öldürmesinden-sağlığı tehdit etmesinden Yeşilova halkıyla birlikte rahatsızız.

Zaten Aksaray için teşekküre ve kutlamaya değer bir çevre raporunu 2020 tarihli olarak hazırlayan Aksaray İl Çere Müdürlüğü de bu gerçeği raporda kabul ediyor. Sorunun çözümü için gerekenin tarafınızca yapılacağına güvenimiz tamdır.

İçten saygılarımla. 14 Mart 2022 İbrahim Çamkerten. Paris Büyükelçiliği Emekli Kültür Ataşesi, A.Ü. SBF Emekli öğretim görevlisi, YÖK Emekli Baş Danışmanı, tel: 05079945540. İlişikte raporda gönderilmiştir. ‘’

Elbette birinci derece sorumluluk, Devlet adına Valimizindir. Ancak yılların ihmalini iki yılını bitirmiş valimize fatura etmekte haksızlık olur. Bizim çocukluğumuzda Uluırmak suyu ile çamaşırların rahatça yıkandığını, Kılıçaslan Parkının olduğu yerde o günkü adıyla ‘’Çipkilik’’ te yüzlerce çocuğun yüzmeyi öğrendiğini biliyoruz. Birçok konuda gerçekten ilerleyen Aksaray’a ne oldu da temiz akan ırmağını koruyamadı?  

İçme ve sulama sularıyla ilgili Aksaray Devlet Su işleri, İl Özel İdaresi, çevreyi korumakla görevli İl Çevre ve Bayındırlık Müdürlüğü, Sağlığı korumakla görevli İl Sağlık Müdürlüğü, İç ve Dış turizmi

Geliştirmekle görevli, İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü, Dolaylıda olsa sorumlu olan İl Tarım Müdürlüğü, Özellikle İktidar ve Muhalefet Parti yetkilileri vede Aksaray’ın anlı şanlı Sivil Toplum Örgütleri bu konuda yıllarca ve halen neden uyudular? Bir uyandıran bulunabilir mi? Evet umudumuz Vali Bey.

Yaklaşık 10 yıl evvel Aksaray’ımızın tanınmış iş ve inanç adamlarından Cemalettin Perek bütün gücüyle bağırdı ve tüm yetkilileri uyardı. Mamasun Barajına ve Uluırmağa lağım karışmaktadır. Dolaysıyla baraj ve Uluırmak suyu ile abdest alınmaz diye. Anlayan tedbir alan oldu mu? YOK. Şimdi hep birlikte Cemalettin Perek kadar cesur ve yürekli sesler çıkarsa ta Külliye ’den bile duyulur.

Devletin, Hükumetin, Muhalefetin, Sivil Toplum Örgütlerinin ve halkın umursamadığı özellikle sağlık ve tarım açısından hayati öneme haiz olan Baraj ve Uluırmak kirlilikten nasıl kurtulacak? Umudumuz Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu ve Milletvekili Cengiz Aydoğdu’dur. Diğer sorumluların tamamını da Vali ve milletvekiline samimiyetle destek olmaya çağırıyoruz. Ayrıca Murtaza Köksal ve İbrahim Çamkerten ’ede, bizi bilgilendirdikleri için sevgi ve saygı sunuyorum, teşekkür ediyorum.

     HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA. 

 

YAZARLAR