M.BURAK


Halo ve Horn Etkisi ve Kompleks nedir?

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


 

Ülkemizde uzun yıllardır insanlarımızın düşünce tarzlarını değiştirmemesi sonucu maalesef bazı konularda, özellikle Bilim ve Teknoloji konularında geri kaldığımızı düşünüyorum.

Bu düşünce tarzlarını kısaca açıklarsak;

Halo Etkisi: Bireyin sahip olduğu olumlu bir özelliğinden dolayı onunla ilgili olumlu genel bir düşünceye varılmasıdır. Örnek:Titiz bir öğrencinin aynı zamanda çalışkan olarak da düşünülmesidir.

Horn Etkisi: Bireyin sahip olduğu olumsuz bir özelliğin onunla ilgili genel bir olumsuz yargıya varılmasını sağlamasıdır. Örnek:Tembel bir öğrencinin aynı zamanda doğru sözlü olmadığının da düşünülmesidir veya çok çalışkan fakat yaramaz birisi için; "işe yaramaz" denmesi 

Dolayısıyla İnsanları küçümsememek gerekiyor. Herkesin farklı bir alanda yeteneği olabilir.

Alger Kompleksi: Kendini olduğundan aşağıda görmek, kendine güvenmemek,

Biz adam olamayız! İşte bu düşünce en büyük komplekstir. Kendini hakir görmek de aşağılık kompleksidir. Veya Bilim ve teknoloji üretme yerine başta cep telefonları olmak üzere, eşyalar evler, arabalar konusunda yarışmak da maalesef bir komplekstir.

Ben bu metaforların, Dünyanın diğer ülkelerindeki insanları ve özellikle ülkemizdeki insanlarımızı da etkilediğini ve tesir altında bıraktığını düşünüyorum. Örneğin güzel bir bayanın her özelliğinin iyi olduğu düşünülür.(geçimsiz olabilir, kurallara uymayabilir, akrabalarına bakış açısı farklıdır.) bu pek düşünülmez. Bir de bakarsınız boşanma oranlarının çok fazla olduğunu görürsünüz.

Bu bağlamda yukarıda bahsettiğimiz konulara yaklaşırken dikkatli olmalı ve lüzumsuz detaylarla uğraşmak yerine ülkemizin Dünya platformundaki yerini alabilmesi için Girişimcilik konularında ilgilenilmesini daha doğru buluyorum. Bunu yaparken de her şeyi Devletten beklemek; yerel bazda (Valilik ve Belediyeden hatalı diye düşünüyorum). Danışma beklenebilir ancak, katma değeri bireyler, devlet daireleri ve özel sektör entegre bir biçimde çalışarak devlet kurumlarımıza marjinal yararı sağlamaları gerekir.

Şükriye Uğurlu
16.04.2019 07:10:21
Çok kaliteli mükemmel bir yazı olmuş.Tebrikler

YAZARLAR