Saffet Çalışkan


YUPASS NEDİR-YURT DIŞINDA ÇALIŞANLARIN TEDAVİLERİ.

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Yupass Numarası Nedir, Nasıl Alınır,

Yupass numarası nasıl alınır ? Yupass numarası Türkiye’de sağlıktan yararlanmak için yurtdışında anlaşmalı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarına verilen numaradır. Malumunuz Türkiye ile kısa vade alanında yani sağlık alanında sağlık sözleşmesi imzalamış ülkelerde ikamet edenlerin Türkiye’de geçirdiği süre boyunca yurt dışında bağlı
oldukları sağlık sigortası şirketinden sağlık belgesi almaları şartı ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakları var.Türkiye’de bulunma süreci boyunca sağlıktan yararlanabilmeniz için yanınızda getirdiğiniz sağlık sözleşmesi belgesini Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak sisteme kaydetmeniz ve yupass numarası almanız gerekiyor. Peki yupass ne demek, yupass no sorgulaması nasıl yapılır ve bu numarayı almak için ne yapmalıdır?.

Yupass nedir ?

Peki yupass no nedir ? Bu numara Türkiye ile sağlık sözleşmesi imzalamış ülkelerde sigortalı olanların Türkiye’de sağlıktan yararlanabilmeleri için verilen numaradır. Yurtdışı Provizyon Aktivasyon Sağlık Sistemi kelimelerinin baş harfinden oluşur. Bu kişiler için provizyon sorgulaması bu numara üzerinden yapılmaktadır.Şöyle ki normalde Türkiye’deki bir Türk vatandaşı için hastaneler, doktorlar, eczaneler tarafından provizyon sorgulaması T.C. numarası ile yapılırken yurtdışı sigortalıları için yupass numarası ile yapılır. Bu kişiler için T.C. ile provizyon alınamaz. Devam eden sağlık belgesi olsa bile sistem T.C. numarası ile değil yurtdışı numarası ile provizyon verir.

Yupass numarası nereden alınır ?

Eğer daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından adınıza tanımlanmış numara varsa ve numarayı kaybettiyseniz herhangi bir SGK merkezinden alabilirsiniz. Bu numarayı ilk defa alacaksanız ya da sağlık belgesi kayıt sürenizi yenileyecekseniz ilgili ülke sağlık sözleşmesi belgesi, kimliğiniz ve yurtdışı sağlık yardım ve talep formu ile SGK’ya başvuru yapmanız gerekiyor. Aşağıda Türkiye ile kısa vade sözleşmesi imzalamış ülkeler ve almanız gereken sağlık yardım fomülerleri kodları yazmaktadır. Yurtdışında sigortalı çalıştığınız ülke, sigortalılık durumunuz, geçici ya da sürekli bulunma durumuna göre aşağıdaki belirtilen formülerden size uygun olanını yurtdışında sağlık sigortası kurumundan alarak SGK’ya verebilir ve yupass no alabilirsiniz. Böylece yupass hangi ülkelerde geçerli sorusunun cevabını da öğrenmiş olabilirsiniz.

Yupass numarası nasıl alınır ?

Yurtdışında sağlık kasasından alınan sağlık yardım belgesi ile Türkiye’de herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğrayarak numaranızı alabilirsiniz. Eğer daha önce almış olduğunuz numarayıkaybettiyseniz numaranızı yine herhangi bir SGK’dan alabilirsiniz. Türkiye’de yurtdışı borçlanması yaparak erken emekli olmak ve yüksek emekli maaşı almak ister misiniz ? O zaman hemen SGK yurtdışı borçlanma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yupass sgk numaramı kaybettim nasıl alabilirim ?

Eğer numaranız yoksa hastane ya da eczane provizyon alamaz ve dolayısıyla işlem yapılamaz. Yupass numaranızı kaybettiyseniz online olarak alabileceğiniz bir uygulama bulunmuyor. Numara kaybetme durumunda yeni belgelerle SGK’ya başvuru yapmanıza gerek yok. Herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne kimliğiniz ile uğrayarak numaranızı alabilirsiniz.

Gurbetçilerin Türkiye’deki sağlık ve tedavi işlemleri nasıl yapılıyor ?

Yazımızın devamında verilen anlaşmalı ülkelerde ikamet edenler Türkiye’de geçerli olan sağlık sözleşme belgelerinden birisini Türkiye’ye izne gelmeden önce alarak ve bu belgeyi Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na işletip yupass numarası alarak sağlıktan yararlanabilmekte. Ancak yapılan son  değişiklikle bazı belge türleri hariç sadece acil durumlarda tedavi giderleri karşılanmaktadır. Eğer sizin aldığınız belge de bu kapsamda ise Türkiye’de acil durum haricindeki tedavi giderleriniz karşılanmaz. Bu durumda normal muayene, tahliller, röntgen ve mr gibi tüm işlemlerin ücretlerini cebinizden ödemeniz gerekebilir.

Yurtdışı sigorta ile ilaçlarımı alamıyorum ? diye bir sorumuz var.

Sosyal Güvenlik Kurumu 01.09.2019 tarihi itibariyle kısa vade yani sağlık sözleşmesi olan ülkelerden Türkiye’ye izne gelen ve hastaneye gitmek zorunda kalanların sadece acil hallerde tedavi giderlerinin ve ilaç masraflarının karşılanacağını duyurdu. 01 Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe giren ve tüm hastanelere bildirilen yeni düzenleme ile Yupass kapsamında yer alan ülkelerden Fransa haricinde ülkelerden turistik amaçlı gelenlerin sadece acil hal durumunda tedavi giderleri ve ilaç masrafları karşılanacak.

Buna göre Türkiye’de geçici olarak izne gelenlerden Almanya T/A 11, Avustusya A/TR 3, Belçika için BE/TR 111 ( B.T.8) ve Hollanda için N/TUR 111 sağlık yardımı belgeleri alanların sadece acil hallerde tedavi giderleri ve ilaç masrafları karşılanacak. Acil haller dışındaki giderleri kendi ceplerinden ödeyecekler.

Yupass hangi ülkeler için geçerli ?

Anlaşmalı ülkeler ve geçici bulunma ile sürekli ikamet halinde verilen belgeler ve belge kodları aşağıdaki gibidir. Geçici bulunmada anlaşmalı ülke sağlık formülerleri
Türkiye’de geçici süre ile bulunacaksanız yani izne geldiyseniz v.s. aşağıdaki belgelerin biri ile SGK’ya başvurarak yupass numarası alabilirsiniz.

Almanya: T/A 11, T/A 23, TA 12.
Avusturya: A/TR 3, A/TR3-A, TR/A6.
Hollanda: N/TUR 106, A/TR3-A, TR/A6.
Belçika:BT.8, BT.10.
FRANSA: SE 208-01 FT, SE 208-02 FT, SE 208-04 FT, SE 208-05 FT, SE
208-06 AFT, SE 208-06 CFT, SE 208-06 CFT, SE 208-17 FT, SE 208-18 TF,
SE 208-19 FT, SE 208-28 FT, SE 208-30 FT.
K.K.T.C: K.K.T.C/ T.C.3, K.K.T.C/ T.C.5.
Makedonya: MC/TR 4, TR/MC 10.
Romanya: R/TR 3.
Arnavutluk: AL/TR 4, AL/TR 10.
Bosna Hersek: BH/TR4, BH/TR5.
Çek Cumhuriyeti: CZ/TR 111, CZ/TR 112.
Lüksemburg: TR/L 3.

Sürekli ikamette alınacak sağlık formülerleri

Türkiye’de 6 aydan fazla ikamet eden sigortalının kendisi ya da Türkiye’de ikamet eden eşi, çocukları, anne ve ya babası için alınması gereken yurtdışı sağlık formülerleri aşağıdaki gibidir;

Almanya: T/A 9, T/A 20, TA 21.
Avusturya: A/TR 4.
Hollanda: N/TUR 109, N/TUR 121
Belçika: BT.6, BT.16.
FRANSA: SE 208-07 FT, SE 208-09 FT,
K.K.T.C: K.K.T.C/ T.C.6, K.K.T.C/ T.C.7.
Makedonya: MC/TR 5, TR/MC 6.
Romanya: R/TR 5, R/TR 6.
Arnavutluk: AL/TR 5.
Bosna Hersek: BH/TR6, BH/TR7.
Lüksemburg: TR/L 5, TR/L 6 .

T/a 11 belgesi nedir ?

Almanya ile Türkiye arasındaki sağlık sözleşmesi gereği Almanya’dan Türkiye’ye geçici seyahat edenlere seyahat süreci boyunca verilen sağlık belgesidir. Bu belgenin bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na götürülerek sisteme işletilmesi ve yupass numarası alınması gerekmektedir. Sgk yurtdışı sağlık sigortası t/a 11 kapsamında olanlar
Türkiye’de sadece acil durumlarda sağlık hizmeti alabilmekteler.

A/t 11 belgesi nedir, nasıl alınır ?

Sgk yurtdışı sağlık sigortası at 11 belgesi T/A 11 belgesinin tam tersidir. Yani Türkiye’den Almanya’ya geçici seyahatle gidenlere verilen ve seyahat süreci boyunca sigorta kapsamı sağlayan belgedir. Almanya’ya gitmeden önce bu belgeyi bağlı olduğunuz SGK yurtdışı servisinden alabilirsiniz.

Ta12 belgesi nedir ?

Bu belge Türkiye ile Almanya arasındaki ikili sözleşme gereği Türkiye’de geçici bulunma, çalışma ya da geçici izin süresi boyunca Türkiye’de kişinin sağlıktan yararlanabilmesi için düzenlenen belge türüdür.

T/a 20 belgesi nedir ?

Ta 20 formular AOK’tan alınır.  Bu belge de Türkiye ile Almanya arasındaki sağlık sözleşmesi gereği Türkiye’de 6 aydan fazla kalan/ikamet eden yani sürekli ikamet kapsamında sayılan kişilerin sağlıktan yararlanabilmeleri için düzenlenen sağlık sözleşmesidir.  Sevgili okuyucularımız bu konuda çok  tereddüt ve soru olduğunu
görüyoruz. Aksaray Toprak otelin yanındaki Emeklilik Ofisimiz hafta içi  saat  10.00-16.00 saatleri arasında açık olup soru ve sorunlarınıza cevap verecek arkadaşımız hazır bulunacaktır. .Gelecek hafta buluşmak üzere Bu yazılarımızı gönderdiğimiz Reyhan Bağımızdan sağlıklı ve  hayırlı günler diliyoruz.. .

YAZARLAR