Mustafa Fırat Gül


YOL ve TİCARET İLİŞKİSİ

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


Yol olmadan hiçbir şey olmaz. 90 sene evvel Aksaray´ın yakınlarındaki yolların durumları hakkında ?Bir Tedkik Ve İyi Bir İntihap?başlığı altındaki yazıyı sizlerle paylaşmak isterim.

?Vilayetimizin en mühim ve en büyük ihtiyaçlarından biri de hiç şüphe yoktur ki şose ve bu şoseyi bir şimendifer istasyonuna raptetmektir. Geldiği günden beri bu şose işlerine olanca ehemmiyeti veren ve mesainin en çoğunu bu işe sarf eden kıymetli valimiz beyefendinin her sene yaptırdığı şoseler ve yollar ve bunlara sarf ettirdiği para bazı seneler bütçemizin hududu haricine bile çıkmıştır denebilir. Aksaray-Konya arasında az bir yağmurlu havada bataklıklardan münakalat günlerce ve kış mevsiminde ise tamamen muntaki olurdu. Her sene sarf edilen mesai bu inkıtaları yüzde yetmiş nispetinde izale etmiştir. Fakat yol ve şose inşaatı müthiş paraya ihtiyaç gösterir büyük büyük bir ameliyedir. Mazinin bize devrettiği yollar ise maalesef her sahada olduğu gibi birer bataklıktan ibarettir. Şose yok, para az. Buna karşı ne yapılabilir? Böyle olduğu ve her tarafımız yolsuz olduğu halde yollarda bataklıklar, geçit vermeyen yerler her sene parça, parça yapılmış ve bu sahada ehemmiyetli adımlar atılmıştır. Fakat Konya yolu pek uzun ve tamamının şoseye kalbi 25-30 sene gibi bir zamana mütevekkif.

Aksaray-Ereğli yolunda da her sene faaliyet gösterilmiş ve faaliyet bu sene de devam etmekte En geçilmez ve inşası çok paraya ihtiyaç gösteren saha ise Ereğli hududu dahilinde olan kısımdır. Bu kısmın Ereğli´ce yapılması uzun bir zamana vabeste bulunuyor. Münesabatıticariyemiz ise Mersin´dir. Ereğli-Aksaray arasında ise bazı kış seneleri münakalatın aylarca inkıtaya uğradığı ve bu yüzden Aksaray´ın ticareti mühim bir surete haleldar olduğu vakittir. Münesabat-ı ticariyemizi Konya-Aksaray ve Aksaray-Ereğli aralarındaki mesafeyi ve bu aralardaki yolların ikmali inşaatının uzun bir zamana muhtaç olduğunu düşünen muhterem valimiz Beyefendi bu cihetin kısa ve kestirme bir yoldan intacını teminen ehemmiyetli bir mukayese, kıymetli bir tetkikte bulundular. Ulukışla´dan başlanan şimendifer inşaatının Bor´a yaklaştığı malumdur. Ereğli´den ise Bor Aksaray´a daha çok yakındır. Ulukışla-Ereğli arasındaki mesafe dahi Bor-Ulukışla arasındaki mesafeden çoktur. Esasen Ereğli yolu üzerinde yaptırdığımız inşaat henüz vilayet hududunu bulmamış ve Bor ile Ereğli´ye ayrılan noktaya gitmemiştir. Bu ayrılacak noktaya varır varmaz istikamet Bor´a doğru verilecektir. Mahallen bunları tetkik etmek üzere geçenlerde Valimiz Beyefendi refakatlarına vilayet mühendis vekili Hamdi Bey´i alarak tetkikata gitmişlerdir.

Hududumuzdaki bazı köylerde hastalık olduğu istihbar edildiği için muayene-i sıhhiyelerini yaptırmak üzere sıhhiye müdürü Şükrü Bey´i de refakatlarında götürmüşlerdir. Tetkikattan avdet buyuran Vali Beyefendi bu mukayese ve tetkikinden çok memnun kalmışlar ve Aksaray´ın en kısa bir mesafeden daha az bir masrafla ve daha az bir zaman içinde bir şimendifere rabtettirebileceklerini derin bir haz ve zevkle söylemişlerdir. Muhterem valimiz Beyefendi daima müsbet sahadan yürüyen ve icabında inşaata ve ameliyata adeta bir iş başısı gibi nezaret eden ve umran işlerini gördükçe ve umrana müteallik işlere başlayınca sevincini izhardan kurtulamayan büyük bir cumhuriyetin aziz ve çalışkan bir rüknüdür. Gerek güzergâh ve harita gerek vaziyet-i ticariye ve iktisadiye üzerinde yaptığı tedkikat neticesinde mesafe, yolun bir an evvel iş şimendifere iltisakı daha az para sarfı Mersin tarikiyle getirdiğimiz eşyaların vesait-i nakliye ücretinden istifade edilmesi gibi müsbet hakikatler erkamla tezahür etmiş ve keyfiyet bir kroki ile ve bütün tafsilatile Nafia Vekaletine yazılmıştı. Bor, Aksaray´a doğru 20-30 kilometrelik yolunun tesviye-i turabiyesini yapmış olduğuna ve du yolda faaliyetle devam edeceklerine göre bir kaçsene sonra Aksaray´ımızın bir şose ile Bor istasyonuna iltisakınıntemini görülecektir ki artık Aksaray´ımız uzak bir yerde kainmiş gibi bazan aylarca her tarafla alaka ve irtibatı kat etmiş, garip bir vaziyette kalmayacaktır.Bunun pek yakın bir zamanda tahakkuk etmesini temenni ederiz?.

YAZARLAR