Rasim GÜL


VALİ HAMZA AYDOĞDU'NUN BİLGİSİNE

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Aksaray’ımızda hazine değerinde birçok yerimiz var, bu günkü konumuz Hasan Dağı ile Ekecik Dağlarıdır. Bu dağları Aksaraylılar elbette biliyor, ancak turizm ve spor etkinlikleri (yamaç paraşütü)hariç neler yapıldığı bu günkü tarih itibariyle ortaya konamadı.
          Yen valimizle etkinlik konusunda neler yapılabilir dolaysıyla hangi projeler uygulanabilir ve dağlarımız halka ne fayda sağlar? Ne söylemek istediğimizi özetleyelim;
         Hasan ve Ekecik dağları hakkında detaylı bir şekilde hazırlanmış ve birkaç dile çevrilmiş bir kitap veya broşür neden olmasın.
         3268 metre yüksekliğinde ve bir volkanik dağ olan, Hasan Dağının zirvesindeki MEZARI kaç Aksaraylı bilir?  1- BU mezar, Selçuklu Komutanı Hasan’ın mı; evliya Hasan’ın mı, yoksa ikiside değilse kimin? Mezar her kiminse oraya neden ve nasıl defnedildi? 
          Zirvedeki mezar, evliya Hasan’ın ise hangi Türk Devleti zamanında ki evliya?  Zirveye mezar niçin kondu, zirveye en yakın meskûn alanlarla alakası var mı? Bundan yüz yıllar önce Hasan Dağı’na metrelerce kar yağdığına göre zirveye çıkıp inme nasıl ne neyle oluyordu?                                                                                                                                                    
         Zirvede Kilise veya Şapeller var, bu ibadethaneler hangi tarihler arasında yapılmıştır? İbadet yapılıyorsa insanlar senenin 365 gününde nasıl çıkıp, inebiliyorlardı? Sadece mezar, şapeller ve kilise bile insanı büyüleyici eserlerdir.  
           Hasan dağında yapılacak etkinliklere gelince, Aksarayın evladı Abdullah Kahraman tarafından 2012 yılından bu tarafa,8 yıldır yamaç paraşütü konusunda ulusal ve uluslararası şampiyonalar düzenlenmektedir.
           Vekilimiz Cengiz Aydoğdu’nun önderliğinde 2019 yılında yapılan şampiyonayı 35 ülkeden, 160 milli sporcu katılmış ve bu ülkelerin haber programlarında, şampiyonayı resmi rakamlara göre 6.000.000 kişi izlemiştir.
          Hasandağı yamaç paraşütü konusunda dünyada ilk üçün içinde, ülkemizde ise birinci sırada yer alıyor.  Bu sporun yapılmasında Tabiki valiliğimizin ve Aksaray Belediyemizin ciddi katkıları olmuştur.
          Hasan dağında yapılabilecek diğer spor dallarını sıralayacak olursak; Tandem, mikrolit, kaya tırmanışı, binicilik, kampçılık, dağcılık, dağ yürüyüşü (hiking), kayak ve balonculuk sporlarının tamamı yapılabilir. 
          Yüksekliği 2137 metre olan, garip Ekecik dağımızda da, Hasan Dağında yapılabilen her sporun yapılacağına inanıyor ve biliyoruz. Sadece zirvedeki askeriyeye ait radarların ve askeriyenin olması bazı projeleri engellese de bir çözüm bulunabilir diye düşünüyoruz.
          Yeni valimiz Hamza Aydoğdu’dan dileğimiz, onlarca yıl adının anılacağı, hizmetlerin yapılacağı iki dağımıza da kalıcı projeler ve eserler yapmayı düşünmesi ve de başarmasıdır. Çürüyen milli servetleri de öbür yazımızda bahsedeceğiz.
           Hasandağı arpalıktır, eğer sapan yürürse/ Her derde (derede)bir değirmen, eğer suyu gelirse/ Her köylüden bir tavuk, eğer köylü verirse/ Güzel gidiş bu gidiş eğer işin sonu gelirse.                    

  Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.

 

YAZARLAR