Cenabı Allah(c.c) ülkemize bir daha kötü günler yaşatmasın. Kıyamet gününe kadar ezanımız susmasın, bayrağımız inmesin. Birlik beraberlik içerisinde sonsuza dek vatanımız daim olsun.
Ülkemizde uzun yıllardır insanlarımızın düşünce tarzlarını değiştirmemesi sonucu maalesef bazı konularda, özellikle Bilim ve Teknoloji konularında geri kaldığımızı düşünüyorum.
Bu düşünce tarzlarını kısaca açıklarsak;
Halo Etkisi: Bireyin sahip olduğu olumlu bir özelliğinden dolayı onunla ilgili olumlu genel bir düşünceye varılmasıdır. Örnek:Titiz bir öğrencinin aynı zamanda çalışkan olarak da düşünülmesidir.
Horn Etkisi: Bireyin sahip olduğu olumsuz bir özelliğin onunla ilgili genel bir olumsuz yargıya varılmasını sağlamasıdır. Örnek:Tembel bir öğrencinin aynı zamanda doğru sözlü olmadığının da düşünülmesidir veya çok çalışkan fakat yaramaz birisi için; "işe yaramaz" denmesi
Dolayısıyla İnsanları küçümsememek gerekiyor. Herkesin farklı bir alanda yeteneği olabilir.
Alger Kompleksi: Kendini olduğundan aşağıda görmek, kendine güvenmemek,
Biz adam olamayız! İşte bu düşünce en büyük komplekstir. Kendini hakir görmek de aşağılık kompleksidir. Veya Bilim ve teknoloji üretme yerine başta cep telefonları olmak üzere, eşyalar evler, arabalar konusunda yarışmak da maalesef bir komplekstir.
Ben bu metaforların, Dünyanın diğer ülkelerindeki insanları ve özellikle ülkemizdeki insanlarımızı da etkilediğini ve tesir altında bıraktığını düşünüyorum. Örneğin güzel bir bayanın her özelliğinin iyi olduğu düşünülür.(geçimsiz olabilir, kurallara uymayabilir, akrabalarına bakış açısı farklıdır.) bu pek düşünülmez. Bir de bakarsınız boşanma oranlarının çok fazla olduğunu görürsünüz.
Bu bağlamda yukarıda bahsettiğimiz konulara yaklaşırken dikkatli olmalı ve lüzumsuz detaylarla uğraşmak yerine ülkemizin Dünya platformundaki yerini alabilmesi için Girişimcilik konularında ilgilenilmesini daha doğru buluyorum. Bunu yaparken de her şeyi Devletten beklemek; yerel bazda (Valilik ve Belediyeden hatalı diye düşünüyorum). Danışma beklenebilir ancak, katma değeri bireyler, devlet daireleri ve özel sektör entegre bir biçimde çalışarak devlet kurumlarımıza marjinal yararı sağlamaları gerekir.
BABAMA DUA İSTİYORUM.
Emekli öğretmen Babam Ankara da GATA da uzun zamandır yatıyor. Aksaray lisesinin ilk mezunlarından olan Babam, efendiliği, dürüstlüğü ile herkes tarafından sevilen, sayılan bir insandı. Aksaray ın belki de Türkiye nin tüm zamanların en dürüst insanlarından birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hiç kimsenin aleyhinde konuşmayan yaşayan evliyaydı. İlkokulda Kendi öz kızını matematiği zayıf diye sınıfta bırakan bana göre Nobel ödülü alabilecek bir durum olan bu olayın kahramanı Mustafa KOÇ a dualarınızı bekliyorum.
DOĞUM GÜNÜ 14 TEMMUZ
Emekli öğretmen eşimin de doğum gününü kutluyorum.
Çoklu Yetenek Kuramı Uzmanı- Avrasya Yazarlar Birliği Üyesi