Ali GENÇ


T.E.BANKASININ TESÇİL ETTİĞİ ÜLKEMİZİN EN FAZLA GURBETÇİSİNE VALİ AYDOĞDU SAHİP ÇIKSIN!!!

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


 Yıllar yılı bağıra bağıra hançeremi yırtarcasına bir çok konuda yaptığım seslenişler maalesef çoğu zaman kamu tarafından saman çuvalına değen sopa gibi algılanarak söylediklerim ve yazdıklarım, her vesile ile karşılaştığımda ilgililere ilettiklerime yapılan etkinliklerde ortaya konanlarla onaylanıyor. 

      Bu konuda çokça teferruatı girmeden söylediklerimi onaylayan biri geçen seneki bir etkinlikte, diğeri ise bu yazımın konusu olan gurbetçilerimizle ilgili dile getirdiklerim ortaya konulanlarla ete kemiğe büründü. 

    İlki 1987 yılında can kardeşim, meslektaşım Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli ile birlikte tarafımdan 1980 genel nüfus sayımı sonuçlarına göre hazırlanan ve 1985 sayımından sonra ise güncellenen belgenin verdiği ilhamla başlattığımız  ve il olmamıza kadar aralıksız olarak hem kendi bağlı olduğumuz gazeteler ve özel gazetelerimizde yazarak hem , gazetelerin ana merkezlerinde çalışan bir çok meslektaşımıza yazdırarak, Başbakan ilgili bakanlar ve muhalefet partileri yetkilileriyle görüşerek Aksaray’ın il olmasına kadar aralıksız olarak  sürdüğümüz. 

   1990-93 arası merhum Çapan Tekil ile o tarihten günümüze kadar ise 28 yıldır da tek başıma aralıksız olarak her yıl dönümlerinde yazdığım birçok haber ve köşe yazısında isimlerini verdiğim bize yardımcı olanların dışında hiçbir meslektaşımızın katkısının olmadığını konuyu sonuna kadar takip eden olarak bilenim. 

  Buna rağmen 25. Yıl kutlaması broşüründe çalışmada olmayan emekler varmış imajı verecek şekilde düzenlendi. 

    Vatanseverlikleri ve samimiyetlerinden şüphem olmayan bazı dostlarıma belirttiklerim geçen yıl il olmamızın 30 yıl dönümü proğramının yapıldığı kültür merkezine konan gazetelerle emeklerinin olmadığını belirttiklerimin gerçekten de il olmamıza katkılarının olmadığı somut şekilde ete kemiğe büründürüldü. 

      Bu günkü yazımın konusu olan Aksaray ilinin ülkemizin en çok gurbetçisine sahip ili olduğu ve  toplam sayılarının ilimizin mevcut nüfusunun iki misli hatta bundan da fazla olduğu yönünde dile getirdiklerimi ise bundan 11 yıl önce Türk Ekonomi Bankası verileri tarafından onaylanıyor.!!! 

       23 Haziran 2009 tarihinde Türk Ekonomi Bankası(TEB) tarafından O zamanki ismi Aksaray Eras olan Grant Altuntaş  Otelde gerçekleştirilen ve Sevgili dostum, hemşerimiz  o zaman Doçent olan Profesör Dr. Himmet  Karadal tarafından konuşmacı olarak katılmam için davet edilmeme rağmen Babamın vefatından dolayı katılamadığım “Aksaray Gelecek Stratejisi Konferansı” ında verilen bilgilerde Aksaray ın Türkiye deki “Gurbetçisi en çok olan il” olarak belirtildi.!!! 

    Burada bu konuya bağlı olarak verilen bilgide ”Gurbetçisi ve döviz girdileri açısından sermaye imkanları olan bir il olduğu ”belirtilerek gurbetçilerimizin çokluğu ve bu avantajların sağladığı imkanlar vurgulanmış. 

    Bu toplantıda gurbetçiler için söylenenin eksiği var fazlası yok. !!! 

    Çünkü gerçekten Aksaray Türkiye’nin en çok gurbetçisi olan ili ve buna bağlı olarak ta en çok dövizin geldiği yerlerden en önemlisi. 

      Türkiye’nin en kalabalık gurbetçileri olan hemşerilerimiz Ülkemi zinde ilk işçi şirketlerinden birisi olan ve Türkiye de Rafine tuz üretecek ikinci Tuz Fabrikasını kuracak olan AKTENTAŞ şirketinin kurulmasını sağladılar. 

     Bu fabrika kuruluncaya kadar sadece Billur Tuz un tekelinde olan rafine tuz üretimi yapması için 1972 Yılında Alman Standart Meso Teknolojisiyle kurulan fabrikada "SARAY TUZ" ismiyle üretilen tuz Edirne’den Kars’a Yüzlerce Başbayii, Tali bayi  

Arıcılığıyla piyasaya sürüldü. 

     İYOTUN FAZLA KATILMASIYLA İFLASIN EŞİĞİNE GELDİ 

     Elimizde kesin bilgi olmamasına rağmen o zamanlar Aksaray da tevatürle anlatılan bilgilere göre Tuza katılacak iyot un Binde 3 yerine %3 katıldığı ve bu nedenle gönderilen tuzun taşlanması nedeniyle geri gönderilmesiyle fabrikanın çok zarar ettiği belirtilmişti. 

     Bu olaydan sonra çeşitli kişiler arasında el değiştiren kurum şu anda Ahmet Perek idaresinde istikrarlı şekilde yurt içi ve dışı piyasasına öncelikle” Saray Tuz” markasıyla olmak üzere “KUZEY TUZ”, “SARAY MARİNA” ve “SOFRA TUZ” markalı ürünleri üretmeyi sürdürüyor. 

 BİM MAĞAZALARI TÜRKİYE GENELİNDEAKSARAY TUZUNU SATIYOR!!!  

  Çeşitli kaynaklardan aldığım ve 2013 yılın Mayıs ayında ziyaret ettiğim Belçika’daki Türk Köyünün Belediye Başkanına Aksaray’ı anlatırken verdiğim bilgide de belirttiğim gibi 

Gurbetçilerimiz tarafından kurulan Saray Tuzun ürettikleri Tuzlar başta Bim Mağazalar zincirinin tüm Türkiye deki mağazalarında sattığı tuzlar olmak üzere ülkemiz genlindeki birçok perakendeci mağazasında da satışa sunuluyor. 

       Gurbetçilerimizin dişinden tırnağından ve çoluk çocuğunun boğazından kestikleriyle kalkındırdığı ülkemizin bu nimetlerinden faydalananlar ile tüm Mülki ve Mahalli idarecilerimizin gurbetçilerimize yakışacak hizmeti, hürmeti göstermeleri gerekir. 

     Gurbetçilerimizin de izinlerin bu sene kısada olsa izinlerini en iyi şekilde geçirmeleri  ve İnşallah gelecek sene izne gelmelerinden önce izinlerini en iyi şekilde geçirebilmeleri için ilimiz merkez ilçesi ile ilçelerimizdeki resmi işlemlerinde kendilerine pozitif ayırımcılık yapılarak eş dost ve akrabaları ile tatil ve alışverişlerine daha çok zamanın Vali Hamza Aydoğdu tarafından geçirmelerinin sağlanmasıyla hem ilimizin hem de  medarı iftarımız ve velinimetim olan gurbetçilerimizin  maddi ve manevi yönden kazançlı geçirmelerinin sağlanması, vatan hasreti ile yanan gurbetçilerimize de bu seneki kısa izinlerini  mutlu kazasız belasız şekilde geçirerek evlerine, işlerine ve sevdiklerine dönmeleri ve bu konuda bu sene yazacaklarımın da başta Vali Aydoğdu ile Belediye Başkanı Evren Dinçer ile ilçe Kaymakamları ile Belediye başkanları tarafından takip edilmesi ve ettirilmesi dileğiyle. 

  Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun. 

YAZARLAR