Şahin KAPLAN


SURİYE´DE SON DURUM

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


Harekât alanında durumun hızla değiştiği gibi siyasi alanda da durum aynı süratle değişmeye devam ediyor.

Öncelikle yiğidin hakkını yiğide vererek Mehmetçiğimizin işini iyi yaptığını, gösterilen her hedefe canını esirgemeden koştuğunu not ederek ve Allah´tan şehitlerimize rahmet, yaralılarımıza şifalar dileyerek başlayalım.

ABD  ile yapılan anlaşmaya gelmeden önceki duruma bakalım.

Açık açık ifade edilmese de Münbiç´te yaşananlar ABD,Rusya,Suriye rejimi ve teröristlerin dolaylı olarak anlaşmış olduğunu göstermektedir.Yani bu teröristler hem ABD´nin hem de Rusya´nın kıymetlisidir.

ABD´nin Münbiç´ten apar topar çekilerek orayı Ruslara teslim etmesi ve Rusların da rejim askerlerini himaye ederek Münbiç´e sokması bunun en açık göstergesidir. Ülkesinin kuzeyinde bölünmeye zemin hazırlayan terörist gruplarla bile Suriye´nin yan yana gelmesi bu çok uçlu, zorunlu ortaklığın neticesidir.

Görüldüğü kadarıyla güvenli bölgenin küçük yerleşim yerlerine yönelik safhasında pek bir gürültü çıkmadı. İş kritik noktalar ve büyük şehirlere gelince gerilim çok yükseldi. Anlaşılan Twittrump´ın hassasiyeti de bu büyük ve kritik yerleşim yerlerindeymiş.

Rusya PKK/YPG/PYD ile baştan beri olan irtibatını da muhafaza ederek Türkiye, Suriye ve  teröristler arasında iş bilen konumunu kuvvetlendiriyor. Bu işler olurken operasyon alanını terk eden ABD ile sıkı koordinesi olmadığını düşünmek de fazla saflık olur.

Twittrump ve ekibi Mehmetçiğin bu kadar hızlı ilerleyeceğini tahmin edememiş olacak ki 13 Kasım randevusundan önce bir heyet gönderme gereği duydu. Hatta eli boş gitmesinler diye Halkbank pilavını tekrar ısıtıp sefer tasıyla yanlarına koydular. İki bakanlık ve  bakanlar hakkında verilen yaptırım kararları, çelik vergileri artırımı ve 100 milyarlık ticari anlaşma iptali henüz ön tehditten ibaretti. Teröristle konuş telkinini içeren edepsiz mektubu elinin tersiyle iten Türkiye´ye daha ciddi yaklaşılması gerektiğini de anlamış oldular.

Şimdi bakalım Twittrump´ın heyeti ile yapılan anlaşmaya.

Bana göre içinde bulunduğumuz koşullar içinde, kâğıt üzerinde başarılı bir mutabakat.(Pratiğini görmek gerek)

Öncelikle teröristlerin elini kolunu sallaya sallaya hemen burnumuzun dibinde gezinmeleri sonlanacak.

700 ün üzerinde terörist etkisiz hale getirildi.

Sınırımız boyunca oluşturulmak istenen terör devleti projesi sekteye uğratılarak Suriye´nin toprak bütünlüğüne katkı oldu,gelecek on yıllarda başımıza gelecek belaları öteledik.

Tesis edip, Suriyelileri yerleştirmeyi planladığımız güvenli alan projesi ise kısmen havada kaldı.

ABD´nin uygulayacağı çok ağır yaptırımlar da raftaki yerine konuldu.

Bundan sonra alandan çekilen ABD yerine fiili durumları Rusya ile görüşeceğiz. Rusya da muhtemelen ben burada misafirim ev sahibiyle görüşün diyecek. Yani yıllardır küs olduğumuz rejimle aynı masaya itileceğiz.

İşin bir düşündürücü tarafı da ABD ile yaptığımız mutabakat Rusya´yı bağlamıyor. Eğer işine gelmezse olmaz öyle şey deme hakkı her zaman saklıdır. Hatta adı konulmamış bütün hususlar da mecburen Rusya ile isimlendirilecek. Rusya iki gün sonra Suriye topraklarından çıkın derse şaşırmayalım çünkü arada bir konuyu ortaya isim vermeden söylüyor zaten. Bakalım Avrupalı dostlarımız ne diyecek henüz seslerini duymadık.

YAZARLAR