Şahin KAPLAN


SURİYE HAREKÂTI ZAFER Mİ?

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


Bir gece ansızın gelebiliriz derken nihayet bir öğleden sonra obüs atışlarıyla başlayıp,aynı gece kara harekatını da başlatarak Suriye topraklarına girdik.Millet yüreğini Mehmetçiğin yüreğine koyarak dualarla yolladı ordusunu.O gün hiç birimiz bilmiyorduk tabi, harekatımızın aynı zamanda Twittrump´ın  edepsiz mektubuna karşılık çekilmiş  keskin bir  kılıç olduğunu, edepsiz kendi edepsizliğini  ifşa edinceye kadar da haberimiz olmadı.

Geçmiş operasyonlarla mukayese edersek harekât çok hızlı gelişti. Konuşulan 32 km. sınırına çok çabuk inildi. Tüm Dünya´da estirilen siviller zarar görüyor,Kürtler yok ediliyor  yalan fırtınasına rağmen sivil can kaybı yaşanmadı. Yayılmaya çalışılan sahte haberler de elden geldiğince çürütülmeye çalışıldı. Harekatın hızlı ve başarılı gelişimi bütün Dünya´ya da sürpriz olmuş olmalı ki başında almadığımız tepkileri, ilerledikçe almaya başladık. Devletimiz de bu tepki ve tehditleri önceden hesaplamış ki harekâtı çok hızlı ilerletti. Nereye vurulacağının kusursuz tespit edilmiş olduğunu da hepimiz gördük.

Edepsiz mektubunun bir işe yaramadığını gören twittrump,adı konulmamış bir sınırdan bahsederek  öncü tehditlerini ve kısmi yaptırımlarını devreye soktu.Derken beklenmedik bir şekilde acilen heyet toplandı geldi.Ortaya bir mutabakat çıktı.Mutabakat aslında çok fazla işlerliğe sahip değildi.Neden sahip değildi diyorum ? Çünkü ABD bizim harekat yaptığımız bölgeyi fiilen terk ediyordu.Olmayan askeri varlığı ile sahada ne sözü olabilirdi ki ? O da zaten tamamen bunun bilincinde olarak sizi vururuz,öldürürüz diyemeden, ekonomik olarak mahvederim dedi.Sonradan da kendi ağızlarıyla ifade ettikleri gibi bizimle savaşacak halleri yoktu.ABD ile yapılmış mutabakatın merkezinde yaptırımlar duruyordu.Stratejik ortak,Nato müttefiki ABD,  ezeli hasmı Rusya ile tokalaşarak alanı Rusya´nın  eline bıraktı.Yaptığı bu hamle ile de aslında sürekli  elimizde tuttuğumuz, siz olmazsanız Rusya  var kozunu elimizden düşürdü.ABD ile yaptığımız mutabakatı  pazarlık masasına koyarak Rusya´ya da kabul ettirmek zorunda kaldık.Pazarlık bu adı üstünde her istediğinizi alamazsınız.Ayrıca Rusya´nın karşısına ABD ile ters düşmüş ve sadece Türkiye olarak kendi  gücümüzle çıktık.Bütün Dünya  karşımızdaydı.Bu pozisyonda pazarlık gücümüzün zirvede olacağını düşünemeyiz herhalde.Doğal olarak tavizler de verildi masada.

Basit olarak bakalım,  biz siyasi olarak neyi hedefledik  ki askerimizi devreye soktuk ?

  1. Sınırımızda bir kukla devlet kurdurmamak.
  2. Sınırımızda teröristten arınmış bir güvenli bölge oluşturmak ve o alanı kontrol altına almak.
  3. Oluşturulacak güvenli bölgeye Ülkemize gelen Suriyelileri  yerleştirmek.

Ne elde ettiğimize bakalım o zaman;

Sınırımızda bir kukla devlet kurulması planını bozduk hem de epey bir dağıttık.Türkiye Cumhuriyeti Suriye topraklarında yaptığı harekatlarla kontrol altına aldığı bölgelerde bu oluşuma müsaade etmeyecektir. Gördük ki tetik çekip, vatan uğrunda can alıp can verebilecek sadece Mehmetçik var, gerisi sadece görüntüden ibaret.Tehlike tamamen bertaraf edildi mi ? Şimdilik evet ancak her iki ülke ile yapılan mutabakatlarda, muhataplarımız bir türlü teröriste terörist demedi.Bunlar bölgeyi terk edecek denildi ancak silahlarıyla birlikte terk ettiler ya da terk etmiş gibi yaptılar.Bu silahlı teröristler bizim istediğimiz alanın dışına çıksalar bile gittikleri yerlerde tarımsal faaliyette bulunmayacakları kesin.Kimse bunları boşuna beslemez.Dolayısıyla bu silahlı terör oluşumu ortadan tamamen kaldırılmadıkça tehlike asla tamamen geçmeyecektir. ABD Başkanı teröriste general diyor,davet ediyor.Rusya, bakanı vasıtasıyla görüntülü görüşüyor.Yani bizim muhataplarımız bu teröristlere çok değer veriyorlar.Önümüzdeki dönemde bu teröristleri üst protokollerde,hatta uluslar arası çok ciddi komisyonlarda,toplantılarda görürsek şaşırmayacağım.Biz muhatap olmayız dedikçe alıp tepelerine çıkaracaklar.Evet tekrar edelim ana hedeflerimizden ilkine tamamen ulaşamasak bile artık bir kukla devlet kurmanın hiç kolay olmadığını anlattık.Şimdilik de tehlikeyi atlattık.Bu noktada sizi 15 Temmuz 2016 hain kalkışmasına götüreyim.Allah muhafaza başarılı olsalardı bu hamleyi yapacak bir siyasetçi ve de bu kararı uygulayacak bir Mehmetçik olur muydu ? Kararı siz verin.O hain kalkışmanın perde arkasındaki gizli ve önemli hedeflerinden birinin de bu kukla devlet olduğuna hiç kuşkum yok.

Gelelim kendi kontrolümüzde oluşturacağımız güvenli bölge konusuna.Teröristler hedeflenen bölgenin güneyine itiliyor.Peki hedeflediğimiz 32 Km.lik derinliğe sahip alanda ve tüm sınır hattında  kontrolü  ele alabildik mi ?  Hayır.Askerimizin ayak bastığı noktalarda kontrol tamamen bizde.Diğer alanlara bakınca da  bizim sınırımızdan 10 Km. derinlikteki Suriye toprağında Rusya ile müşterek devriye yapılacak.Teröristin boşalttığı söylenen 32 Km.lik derinliğin 20 Km.lik kalan bölümünü Rusya gölgesinde  Rejim sağlayacak.Bu alanı etkili bir şekilde ne Rusya ne de Suriye kontrol edemez ya da etmez.Unutmayalım bu teröristler  bulundukları bölgeyi  Türklere teslim etmek yerine Ruslara ve rejime terk etmeyi tercih ettiler.Bu anlamda hedeflenen güvenli bölge, tam anlamıyla tesis edilememiştir.

Suriyelilerin bizim kontrolümüzdeki bölgeye yerleştirilmesi ise hem hukuki hem de maddi açıdan kolay bir iş değildir. Avrupa projeyi reddettiğine göre maddi destek sadece Rusya ile görüşülebilir. Onların da destek olma ihtimalleri sıfıra yakındır. Bu iş Cumhurbaşkanımızın  ?açııııın  kapıyııııı?  talimatına kadar gideceğe benziyor.

Toparlayacak olursak; Ziya Paşanın dediği gibi; Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir. Yapılan ikazları görmez gelenlere son çare iyi bir kötek attık mı ?  Evet.Temel hedef olan kukla devlet oluşumuna çok ciddi engel olduk mu   ? Evet.Teröristleri  sınırımızdan uzaklaştırdık mı ? Evet .Bütün Dünya hayır derken operasyon yaptık mı ? Evet.

Ne  Yapamadık ?

Terörist yapıyı ortadan kaldıramadık. Sınırın ötesinde de kontrolü tamamen elimize geçiremedik.

Yaptıklarımız ve yapamadıklarımızı  kıyaslarsak epey önemli iş yapmışız.En önemlisi artık sahada daha çok varız ve masada bu sayede daha kuvvetli olacağız.Sonuçta askeri anlamda vurduğumuz yerden ses getirerek ve parmak ısırtacak maharetle  bir operasyon icra ederek zafer kazandık.Askeri zaferin arkasından elde ettiğimiz  siyasi  sonuç ise zafer olmasa da çok çok önemli bir başarıdır.Bu işler açık seçik  görüldüğü gibi tüm Dünya´ya karşı yapılmıştır.

Bu daha başlangıçtır ve sahada durum zaman içinde daha da netleşecektir. Geçtiğimiz bu dönem içerisinde Müslüman Devletlerin tek bir yürek olup karşımıza dikilmeleri de bir kenara yazılması gereken hususlardan biri olarak görülmelidir.

KURT KIŞI GEÇİRİR DE YEDİĞİ AYAZI UNUTMAZ, unutmaz  inşallah.

Allah şehitlerimize rahmet etsin, gazilerimize tez şifalar versin.

Ali Kemal
28.10.2019 16:35:40
Merhaba Şahin Bey, yazılarınızda değindiğiniz konulara genel olarak katılmakla beraber ülkemizin refahı açısından sizin gibi değerli insanların fikirlerinin daha geniş kitlelere ulaşması gerektiğine inanıyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum.

YAZARLAR