Şahin KAPLAN


SURİYE HAREKÂTI 3

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


Tek yürek olan Milletimizin dualarıyla Kahraman Ordumuzun teröristlerin üzerine yürüyüşü devam ediyor.

 Taktik seviyede önümüzdeki en kritik sorun, sınıra yakın yerleşim yerlerinin sınır ötesinden gelen saldırılara maruz kalması. Harekât derinlikte ilerledikçe bu sıkıntı da ortadan kalkacaktır inşallah. Derinlik olarak ilerledikçe Mehmetçiğimizin karşı karşıya kalacağı riskler de artacaktır.

Harekâtın başından itibaren  zaman geçtikçe kimin dost kimin düşman olduğu da suyun yüzüne çıkmaya başladı. Bilmem dost aramaya da gerek var mı? Dostluk, destek öte dursun düşmanlık etmesinler yeter bize.

Son duruma göre; Avrupa Birliği harekâtı durdurmak için elinden geleni yapıyor, silah satışlarının durdurulduğu haberleri peş peşe geliyor. Birleşmiş Milletler toplantısında ise ilk defa ABD ve Rusya aynı tarafta yer aldı. Aleyhimizde bir karar alınmasını beraberce engellediler. Aslında birinin veto etmesi yeterliydi ama herhalde biz yaptık deme hakkını kaybetmek istemediler. Nasıl olsa sonuç aynı olacaktı.

Görünen o ki ABD ve Rusya bize âşık. Ellerinden gelen bütün yardımı yapıyorlar ve yapacaklar değil mi? ABD için düşünürsek Erdoğan ve Trump harekâtın başında kabaca anlaşmışlar ve ABD ile mutabık kalınan bir ilerleme hattı var. Bağırıp çağırmalarından, tehditlerinden anlaşılacağı üzere, anlaşılan hususların dışına asla çıkılmamasını  istiyorlar. Eğer dışına çıkarsan yakarım bilirsin diyor hem de kabaca yaptırımlardan bahsediyorlar.Sekiz başlıklı bir taslak çıktı ortaya.Şöyle bir bakalım mı ?

Kısım 1: Türk hükümetinden şu liderlerin ABD´deki mal varlıkları üzerinde yaptırımlar:

-Cumhurbaşkanı

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı

-Milli Savunma Bakanı

-Dışişleri Bakanı

-Hazine ve Maliye Bakanı

-Ticaret Bakanı

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Kısım 2: Türkiye´yle askeri işlemlere uygulanacak yaptırımlar:

Türk ordusuyla bilerek işlem yapan ya da mali, materyal veya teknolojik destek sağlayan ya da bunların satışını yapan yabancı kişilere yaptırımlar.

-Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan uçak ya da uçak parçaları ve mekanizmalar

-Türk Kara ve Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan otomotiv ekipmanı ve hizmetler

-Türk ordusu tarafından kullanılan silahlar ve savunma araçları

Kısım 3: Türk enerji sektörüne yaptırımlar

Türk Silahlı Kuvvetleri´nin kullanımı için Türkiye´nin yerel petrol ve doğal gaz üretimini destekleyen ya da devam ettiren malzemeler, hizmetler, teknoloji, enformasyon ya da diğer türden destekler sağlayan yabancı kişiler ve varlıklara yaptırımlar

Kısım 4: ABD askeri yardımının yasaklanması

-Türk Silahlı Kuvvetleri´ne ABD´den savunma araçları, hizmetleri, teknoloji ve materyallerin satışının yasaklanması

-Türk Silahlı Kuvvetleri´ne mühimmat satışı ve transferinin yasaklanması

Kısım 5: CAATSA (S-400)

-Türkiye´nin (Rusya´dan) S-400 (hava savunma sistemi) satın almasının CAATSA (Amerika´nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) kapsamına giren önemli bir işlem olarak tanımlanması

-CAATSA yaptırımlarının 180 gün içinde devreye sokulması

-CAATSA altındaki muafiyet ya da erteleme düzenlemelerinin geçersiz kılınması

Kısım 6: Yaptırımlardan muaf tutulacak alanlar

-İnsani yardımlar

-Tıbbi Yardım

-Demokrasi desteği / seçim yardımı

-İstihbarat paylaşımı

Kısım 7: Talep edilen raporlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın net geliri ve mal varlığı hakkında rapor hazırlanması

Kısım 8: Vize kısıtlamaları

Türk hükümeti mensuplarına ABD´ye seyahatlerinde vize kısıtlamaları getirilmesi?

Hazırlanan bu taslağı okuyunca insanın öfkelenmemesi mümkün değil. Nasıl bağırmazsınız şimdi bunlara ?lan terbiyesizler? diye.Trump´ın da dilinden düşürmediği bu yaptırımlar gerçekten çok ciddi .Uygulanabilir mi onu zaman gösterecek.

Rusya için durum daha kolay. Bir anlamda tuzu kuru. Amerika kadar bölgeye dolar yatırmamış. Kendi hesabı şimdilik tutuyor. Bizim batı ile gerilmemiz de işine geliyor. Bölgeye güzelce de yerleşti. Ruslar yüzyıllık planlarını Suriye´nin, ABD aklıyla bölgede yalnızlaşması neticesinde gerçekleştirdiler. Yapılan açıklamalarına bakınca da kimseyi hariç tutmadan işgalciler Suriye´yi terk etmeli diyor. En son da, Suriye isterse kendisi de çıkacakmış.

Sonuçta her ikisi de kolumuzdan tutmuş yanlarına çekmeye çalışıyorlar ama sırtımıza binmek için. Bizim gayretimiz ise ortada kalmak gibi görünüyor. Kendime çekeyim derken inşallah ceketimizin kolunu yırtmazlar.

Dışarıda bu kadar sinsi plan dönerken, her daim devlete muhalif olan içerideki belli sıkıntılı yapıların da akılları başlarına ne zaman gelecek bilmiyorum. Ortada bir savaş yokken savaşa karşı çıkmak neyin nesi? Yaptığımız teröristin üzerine gitmek. Savaş başka bir kavramdır. Hadi bunlar bildik resimler de Kıbrıs´tan gelen açıklamayı ne yapalım. Biz koyuyoruz başımıza, adam iniyor baldırımıza. Yazıklar olsun.

Siyasetin, iki belki de üç-dört yüzlü yapıldığı bu dönemde Mehmetçiğimiz, Devletimizin verdiği görevi layıkıyla yerine getirmektedir. Askeri açıdan ilk günden itibaren sonucu belli olan bu harekâtın siyasi sonucu zaman içerisinde belli olacaktır. Allah şehitlerimize rahmet etsin, yaralılarımıza şifa versin. Milletimizin yar ve yardımcısı olsun.

YAZARLAR