Eskiden Amerikan Filmlerinde vardı,ben Avukatımla görüşeceğim?..
İlerleyen yıllarda beklide 20-25 yıl sonra ben sosyologumla görüşeceğim denebilir mi? neden olmasın .
Başarılı siyasetçilerin arkasında genellikle sosyologların olduğu söylenir. Sosyoloji sayesinde ülkede devlet ile toplum arasındaki iletişimin iyi olduğu ve sağlıklı iletişim kanallarının devreye girdiği ve hem devlet çarkının daha etkili ve verimli çalışması hem de toplumsal sermayenin en verimli seviyelere yükseltilmesi yolunda önemli gelişmelerin kaydedilmiş olduğu söylenebilir.
Bu yüzden modern toplumlarda sosyolojik bilgi ve değerlendirmenin konumunun biraz daha sağlamlaştırılması gerekmektedir. Dolayısıyla yüksek öğretim düzeyinde sayıları aslında giderek artan sosyologların istihdamına karşı ciddi boyutlarda bir ilgisizlik var. Devlet birimlerinde sosyolog istihdamının modern toplumlar için artık lüks sayılmadığını ve bu alanlardaki sosyolog istihdamının daha eşgüdümlü, bütünleşmiş ve sağlıklı bir devlet-toplum işleyişini getireceğinden kuşku duyulmamalı.
Üniversitelerde sosyoloji eğitimi yeterince yaygın olmakla birlikte mesleğe ilginin daha kaliteli seviyelere çıkarılabilmesi mesleğin istihdam alanındaki iyileştirmeleriyle mümkün olabilir. Bu kadar iyileştirme olmadan bile devlete, demokrasinin gelişimine ve genel olarak topluma yüksek katkısını kanıtlamış olan sosyoloji mesleğinin güçlendirilmesi için alınması gerekli tedbirler alınmalıdır.
Bir defa liselerde eskiden daha ağırlıklı olduğu halde son zamanlarda azaltılmış sosyoloji eğitiminin mutlaka daha fazla önemsenmesi gerekiyor. Gerekirse, üniversite sınavlarında ?felsefe grubu? sorularının artırılarak liselerde de böylece daha fazla önemsenmesi sağlanmalıdır. Bunların genç kuşaklarda sosyolojik ilgiyi artırarak daha donanımlı ve kaliteli bir gençliğin yaratılmasının yanı sıra, dolaylı olarak sosyoloji istihdamına da olumlu etkide bulunacağı açıktır.
Sosyolojik bilgiyle donatılmış gençlerimizle aydınlık geleceğe?..