Konuk YAZAR 3


SOSYAL DEĞİŞME VE SAYGI

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


?Değişme? önceki durumdan farklılaşmayı, başkalaşmayı ifade eder. İlerleme, gerileme, modernleşme, evrim kavramları iyiye veya kötüye doğru yön belirttiklerinden değer yargısı içerirler. Örneğin nüfus artışı kimine göre gelişme kimine göre gerilemedir; ama bu artış herkese göre bir değişmedir.

Sosyal Değişme, sosyal ilişkilerde, sosyal kurumlarda, sosyal tabakalaşma biçimlerinde kısaca sosyal yapılarda meydana gelen farklılaşmadır. Bir sosyal yapıdan başka bir sosyal yapıya geçiştir. Ancak burada Ahlaki kurallar, örf ve adetlerinde devam edilmesi önemlidir. Büyüğe saygı, küçüğe sevgi gibi.

Sosyal değişme zorunlu ve kaçınılmazdır. Her toplum değişme halindedir. Ancak toplumların değişme hızları farklıdır. Sanayileşme ve teknolojideki ilerleme toplumların değişme hızını artırmıştır.

1. Sosyal Değişmeyi Etkileyen Faktörler

a. Fiziki çevre faktörü: İklim, kuraklık, deprem, su baskını, yeryüzü kaynakları vs. yaşantı üzerinde etkide bulunurlar.

b. Teknoloji faktörü: Teknoloji, işbölümü, otomasyon şehirleşme vs. sağlayarak değişmeye neden olur.

c. Kültür faktörü: Toplumların ideolojileri, alışkanlıkları, inançları değişmeyi etkiler.

d. Demografi faktörü: Nüfusun miktarındaki, yapısındaki ve niteliğindeki değişmeler sosyal değişmeden bağımsız değildir. Örneğin nüfus artışı, eğitilmiş nüfus, işbölümü ve kentleşmeyi beraberinde getirir.

e. Kitle iletişim araçları: Telefon, TV, İnternet, bilgi akışını hızlandırarak, bilgi çağına geçişte etkili olmuştur.

Değişime evet, ancak genel kurallar çerçevesinde, Vatana, Millete ve Bayrağa sahip çıkmak önemlidir.

YAZARLAR