Serdar Adem İşler


Son Direksiyon Sınavı İptal Edilmeli / Diyalektik Bakış

salihler şehri gazetesi,Aksaray Haber,Aksaray haberleri


Aksaray çok garip bir şehir… Uzay boşluğunda cazibeyle sürüklenen bir meteor gibi... Hayat tesadüf mecrasında ve evrim tadında gerçekleşmekte… Toplumsal katmanlar arasında ne ses ne görüntü bağlantısı var. Uzay boşluğu gibi… Bu nasıl iş, anlamak mümkün değil…

        Vatandaş mağdur, vatandaş umutsuz, vatandaş kırgın… İşbu vaziyetin, işbu ahvalin en kısa zamanda hal çaresi bulunmalı. Duyulmalı artık vatandaşın sesi, görülmeli artık vatandaşın hali…

Direksiyon sınavları kotalı ve şipşak açılıp kapanmış kurslardan sertifika alan seçilmişler tarafından kapalı gişe yapılırsa olacağı bu. Ama bu doğru ve caiz bir uygulama değil. Yanlış hesap bir gün mutlaka Bağdat’tan dönecektir. Göle su gelene kadar bile olsa…

        Meselenin özünü birkaç kelime ilaha izah etmeye çalışayım, müsaade buyurursanız. Malumunuz direksiyon sınavı namında bir sınav var. Sınav Sorumlusu Yetki Belgesi denen bir şarta bağlanmış. Belki bu şart iyi niyetle düşünülmüş ama ne yazık ki zamanla yanlış anlamaya kurban gitmiş. Alınsa elbette zararı olmaz. Ama alınmasa da şart değil. Bu belge, olanların olmayanlardan daha iyi araç kullandığını ya da daha çok şey bildiğini kanıtlar mı? Elbette hayır. O halde sınavları bu kadar kasmanın olimpiyatlara çevirmenin ne gereği var? Kazaların çoğunu sanıldığının aksine acemiler değil ustalar yapar. Dolayısıyla basit bir ehliyete doktora sınavı muamelesi yapmak çok akıllıca gelmiyor...

        Ayrıca ehliyet sınavlarında görev alma yetkisine haiz zevatın sayısı yıllardan beri pek değişmemiş. Yıllar önce bir kurs açılmış, bir daha da açılmamış. Kariyer basamakları sınavı gibi? Mesele kapanmış. Kaç kere yazıyla ya da şifahen başvurulduysa da yeni bir sertifika kursu açılması sağlanamamış. Bu durum kabul edilemez. Yirmi birinci yüzyılda nasıl olur böyle bir açmaz, kim açıklayabilir? Eşyanın tabiatına aykırı bu açmazlar ya masallarda olur ya rüyalarda.

        Haklarını yemeyelim, birkaç kere Yetki Belgesi kursu açılmış. Ama ücra ilçelerde... Kaf Dağının ardına… Göz açıp kapayıncaya kadar kısa süreliğine. Vatandaş fark edinceye kadar birkaç gün belki birkaç saat içinde başvurmaya kalksa da bu sefer KOTA doldu diye geri çevrilmişler. Doğru mu bu uygulama? İçinize siniyor mu? Kota nedir? Kim, ne hakla hangi kriterle kota koyabiliyor? Hangi Kanun’a, hangi Nas’a dayanıyor bu kota dedikleri?

        Yapmayın efendiler yazıktır. Bir sınava giriş beş güz lirayı geçti. Her kalan gelecek sınavda ek görev olarak size geri dönebilir ama bu caiz ve makul değil. Helal mi onu da siz araştırın artık…

        Netice itibariyle son yapılan ve başarı oranının çok az olduğu sürücü sınavının yenilenmesini ya da geçemeyenlerden en azından bu sınavın telafisi babında ücret alınmamasını bekliyoruz. Bu, vatandaşın en doğal hakkıdır. Yabana atmayın.

         

YAZARLAR