A.GÜDENDEDE


Sıcak-Soğuk Havalarda Kas Ağrıları

salihler şehri gazetesi,Aksaray Haber,Aksaray haberleri


Çoğu insan, sıcaklığın ve havanın sağlığımız üzerinde ciddi bir etkisi olabileceğinin farkında değildir. Aslında, pek çok insan yılın soğuk aylarında artış gösteren boyun, sırt ve bel ağrısı gibi şikâyetlerinin hava sıcaklığı ile ilgisinin bulunmadığını düşünmektedir. Fakat soğuk hava ve geçiş dönemleri aslında omurga ve çevre kas dokularından kaynaklı ağrı gibi sorunlara neden olabilir veya daha da kötü sonuçlara yol açabilir.

                Kış ve baharda soğuktan korunmak için giysilerimize dikkat etmek gerekir ve bulunduğumuz mekânları uygun sıcaklıkta tutmak önemlidir. Kapalı alanlarda ısınmayla birlikte oluşabilecek kuru havanın giderilmesi adına hava nemlendiriciler önem arz etmektedir. Aksi takdirde sinüslerdeki olumsuz etkileri ile dokuyu kurutarak enfeksiyonlara daha açık olmamıza sebebiyet verecektir. Mevsim geçişlerinde tetiklenebilecek olan bel, sırt, boyun ağrıları ve disk hernilerine ( fıtık ) bağlı ağrıların artabileceği dikkate alınmalıdır. Yine buna uygun olarak giyinmek rahatsızlıkların tetiklenmemesi adına yardımcı olacaktır.

                Gerek yürürken gerekse otururken dik durmaya mutlaka dikkat etmek gerekir. Uygun sandalye ve bel desteği özellikle oturarak çalışanlar için ideal olacaktır. Uzun süreli oturmak ve ya uzun süreli ayakta kalmak ağrıları artırabilecektir. Aralıklı dinlenmeler veya hareketlenmeler omurga sağlığı açısından daha etkili olacaktır. Bunun yanı sıra ani ve sert hareketlerin yalnızca omurga sağlığı bozulmuş kişilerde değil, sağlıklı bireylerde de sağlık problemlerine yol açabileceği unutulmamalıdır

Kronik (uzun dönem ağrılar) ve ya şiddetli akut ( erken ) dönem ağrılar, bacak ve kol ağrıları, uzuvlarda uyuşukluklar, yanma-batma-üşüme tarzında hissiyatlar, güç kaybı gibi şikâyetlerin özellikle mevsim geçişlerinde artış göstermesi çeşitli omurga, omurilik ve ya sinir hastalıklarının habercisi olabilir.  Kas ağrılarımızı tetikleyebilecek bu dönemde, bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi hastalıklarda da şikâyetlerimiz artabileceği için, hastanın şikâyetleri doğrultusunda tanı ve tedavi işlemleri yapılmalıdır.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 

YAZARLAR