Ali GENÇ


SAYISIZ FAYDASI OLAN OBSİDYENİN İLİMİZİN HEDİYELİK TAŞI OLMASI AYDOĞDU’YA NASİP OLSUN!!!

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Bu konuda Vali Ali Mantı’ya hitaben ardı ardına yazdığım 10’dan fazla yazıda konuyu teferruatıyla anlattığımdan bu gün meseleyi çok derin olarak yeniden yazmak nakarat olacağından konuyu özü itibarıyla yazmaya çalışacağım. 

  Bugün öncelikle bu taşın konu edilmesinin mantığının anlaşılabilmesi için sırasıyla Obsidyenin tespit edilen özellikleriyle sayısız faydalarını, ardından ise ilimizde nerelerde bulunduğunu ve nihayetinde Aksaray’ın mutlu istikbali için bu yarı sağlık konusunda akla gelebilecek bir çok faydası bulunmasının yanında ayrıca yarı kıymetli taşlar arasında sayılan bu taşımızın bulunulan yerlerle ilimiz için nasıl değerlendirilebileceğinin bilgisini vereceğim. 

    OBSİDYEN TAŞININ ÖZELLİKLERİ!!! 

  Yazının giriş paragrafında da belirttiğim gibi değerli taşlar arasında bulunan ve plastik cerrahide ki en ince çiziklerin açılmasında kullanılan Obsidyen taşı şifalı taşlar grubunda yer alan bir maden olarak öne çıkıyor. 

 Halk arasında aynı zamanda volkan camı olarak da bilinen bir taştır. 

 Antik çağlardan bu yana kullanılan ve günümüzde halen farklı maksatlarla değerlendirilen obsidyenin özel bir taş olduğu konusunda işin uzmanları hem fikir. 

OBSİDYEN TAŞI NEDİR VE NASIL OLUŞUR?!! 

  Kristal yapısıyla bu grup altında bulunan, insan sağlığı için önemli şifalara vesile olduğu tespit edilen  ,aynı zamanda da çeşitli süs eşyaları için kullanılan taş olarak ta öne çıkan obsidyenin içeriğinin yaklaşık olarak %70 kadarı silisyumdur. 

 Bu doğrultuda şifa amaçlı kullanılan ve antik dönemlerde yaygın olarak bilinen taşlardan biridir. 

  İnsanlar tarafından çeşitli alanlarda antik dönemden beri kullanılan bu taş, tıp ilminin ve alternatif ilmin gelişmesiyle sağlık konusunda diğeri yavaş yavaşta olsa yeniden anlaşılmaya başlayan bir önemli ve  yer yüzünde nadiren bulabilinen madendir. 

OBSİDYEN TAŞININ ÖZELLİKLERİ ANLAMI FAYDALARI NELERDİR?!!!
 Cam gibi parlak bir görüntüye sahip olan obsidyen taşı, bir kayaç olarak siyah renge sahiptir. 

 Ancak kayaçlar üzerinden geçirdiği evreler ile farklı renklere sahip olabilmektedir. 

 Bunlar içerisinde yeşil, gri, siyah, mavi, kırmızı, altın sarısı ve kahverengi ön plana çıkıyor. 

  Bu konuda en çok bilinen türü ise siyah renk üzerine beyaz lekelere sahip yapısı olanlardır.
 Aynı zamanda yeşil ya da kırmızı türleri de yine farklı yerlerde çıkarılmaya devam ediliyor.  

 Bu konuda İnternette bulduğum bilgide Hasan dağı etrafında çıkarılan obsidyen taşının içeriğinde, yoğun olarak demir minerallerine rastlandığı belirtiliyor. 

 Aynı kaynakta İkizdere de çıkarılan obsidyen taşlarında ise altın minerallerinin tespit edildiği bilgisi veriliyor. 

YANURT’TA BULUNAN BULUTLU VE ŞEFFAF OLANLAR AKSARAY İLİNİN EN KALİTELİ OBSİDYENLERİ!! 

 Ekecik sıra dağlarının yükseklik bakımından 3. sü olan kendi köyüm Aksaray merkez ilçeye bağlı Yanyurt köyü sınırları içindeki Gazi tepenin Yelecik eteklerinde 2017 yılında varlıklarını tespit ettiğim ve ASÜ Mühendislik fakültesi Jeoloji bölümü Öğretim görevlilerinden DR.Mustafa Yıldız tarafından şimdiye kadarki ilimizde bulunanların en kalitelisi oldukları belirtilen siyah rengin yanında bulutlu ve şeffaf türündedir. 

 Böylesi önemli özellikleriyle beraber obsidyen taşı insan sağlığı noktasında da önemli şifa kaynağıdır. Sağladığı birçok fayda ile beraber günümüzde her geçen zaman biraz daha ilgi görmeye devam ediyor. 

OBSİDYENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR!!! 

 Aksaray ilinin Gülağaç ilçesinin Kızılkaya köyünde bulunan Aşıklı mahallesinde bu isimle  anılan höyükte Türk ve Fransız ve bir çok arkeolog ve diğer bilim insanları tarafından yapılan kazılarda Milattan önce 9000 yıl önce burada yapılan  dünyanın bilinen ilk beyin ameliyatının yapılmasında da neşter olarak kullanılan, yine burada yapılan dünyanın ilk hububat ekimi için tarlaların ekime hazırlanmasında kullanılan Obsidyenin faydalarından bazıları şunlardır;
- Vücuttaki negatif elektriği alarak kişinin rahatlamasına imkan veriyor.
- Yüksek terapi gücüne sahiptir ve stresli durumlarda kişinin sakin kalmasına imkan sağlar.
- Heyecan duygusunun dengede kalmasına imkan tanıyan bir taştır.
- Daha çok erkekler üzerinde enerji bakımından etkilidir.
- Karar verme mekanizması da kişisel olarak olumlu etki sağlar. 

  - Mantıklı düşünme konusunda gerekli duyuların harekete geçmesine fırsat tanır.
 - Karaciğer temizlenmesine imkan verir. 

- Özellikle fazla alkol tüketenler için oldukça önemlidir.
- Başta diz ve bacaklar olmak üzere eklem ağrıları için iyi gelir.
  Aynı zamanda geleceği görme(!) ve rüyalara etki ettiğine inanılan bir taştır. 

- Kâhinlerin kehanet maksatlı kullandığı bir taş olmasının yanı sıra, çevredeki insanların düşünceleri ve duyguları okuduğuna inanılır. 

 AKSARAY’IN HASANDAĞI CİVARI İLE EKECİK DAĞININ YANYURT KÖYÜ ARAZİSİNDE ÇOKÇA VAR!!! 

  Bu konuda İnternette yaptığım araştırmalarda dünyada çok nadiren bulunan bu taşın ülkemizde de nadiren bulunduğu yerlerden birisinin Hasandağı olduğu belirtilirken 2017’de  kendi köyüm olan Aksaray merkez ilçeye bağlı Yanyurt köyü arazisinde yaptığım bir gezi esnasında Ekecik sıra dağlarının küçük Ekecik(Tavşan) dağından sonraki en yüksek tepesi olan Gazi tepenin önce  yelecek mevki sinin altındaki bir yamaçta bu taşı bulurken o  tarihten şimdiye kadar yaptığım araştırmalarımda ise bir başka yamacında  epeyce bu taşı bulmanın yanında köyümüz arazisinin genelinde de bir çok yerde teklemede olsa bu taşa rastladım. 

KÖYÜMÜZ MUHTARI BÜLENT SARIKAYA’YA VERDİĞİM OBSİDYENLERİN ARAŞTIRILMASINI RİCA ETTİM 

 Köyümüz arazisinde ve belirttiğim iki yamacın yanında köy arazisinin her yerinde yapılacak takı ve biblo ile diğer hediyelik ürünlerde kullanılabilecek miktarın oluşturulabilmesi için özellikle bu taştan büyük kütleler halindekilerin bulunabilmesi için köyümüz muhtarı yiğenim Bülent Sarıkaya ile bekçi Ali Karakılıç’a topladıklarımdan numuneler verdim. 

  Kendilerine verdiğim taşları tüm çobanlarla köylülerimizden isteyenlere araştırmaları için verilmesini dilerken, topladığım numunelerin bazılarını ise randevu alarak ziyaret ettiğim ASÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji mühendisliği bölümünden öğretim görevlisi Dr. Mustafa Yıldız hocama da verdim. 

  Mümkün olan en kısa zamanda İnşallah bunları birlikte ilimizin mutlu istikbali için araştıracağız. 

  Ayrıca bu taşların numunelerini Büyük ve Küçük Ekecik dağları civarındaki tüm köy muhtarlarına gerekli araştırmayı yapmaları için mümkün olan en kısa zamanda dağıtacağım. 

SAĞLIKLA BİRLİKTE BİBLO VE TESPİH İLE AKSARAY’IN BİR ÇOK HEDİYELİK EŞYASINDA KULLANILABİLİR!! 

Dünyada birçok ülke ile şehrin kendisine özgü taşı bulunurken ülkemizde ise başta Erzurum’un Oltu, Eskişehir’in Lüle taşından bu şehirlere mahsus çeşitli hediyelik eşyalar yapılırken Aksaray ’dada bu taşımızın hem sağlık sektöründe kullanılabilir. 

  Bunun için gerekli çalışmalar yapılabilmesinin yanında bu taşta orta başlıkta belirttiğim birçok süs eşyası ile biblo ve başkaca şeylerde yapılabilir. 

  İlimizin mutlu istikbali için Vali Aydoğdu tarafından bu konuda gerekenlerin yapılması ve yaptırılması dileğiyle. 

   Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

(*) Bu günkü yazımı için "https://www.milliyet.com.tr/pembenar/obsidyen-tasi-nedir-nasil-olusur-obsidyen-tasinin-ozellikleri-anlami-ve-faydalari-nelerdir-6231384" sitesindeki bilgilerden yararlanırken gerekli bazı alıntıları da yaptım. Emeği geçenlere canı gönülden teşekkür ederim. Ali Genç 

YAZARLAR