MAZERET İZNİ NE ZAMAN KULLANILABİLİR?
Evlilik nedeniyle mazeret iznini resmi nikah tarihinde değil de düğün yapacağımız tarihte kullanmak istiyorum, mümkün müdür acaba? Fatma D.nin bu sorusuna cevap vererek başlayalım bu haftaki yazımıza Mazeret izinleri kural olarak mazeretin doğduğu tarihte başlar ve mazeretin doğduğu tarihten itibaren kullanılması gerekir.
Evlilik nedeniyle kullanılacak 3 günlük mazeret izninin hangi tarihten itibaren (nikah tarihinden mi, düğün tarihinden mi) başlayacağına yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır.BU husus birazda işveren ile işçinin mutabık kalması halinde düğün tarihinde de kullanılabilmektedir.
Sevgili okuyucularımız yurt dışı borçlanması ile emekli olan vatandaşımızın yoklama belgesi ile ilgili sorusuna SGK nın yayınladığı konu ile ilgili bildirisiyle cevap verelim. Bu konuyla ilgili olarak SGK 4 Nisan da bir bildiri yayınladı.
3201 sayılı Kanuna göre yurt dışında geçen sürelerini borçlanarak malullük, yaşlılık/ emekli aylığı bağlananların aylık alma şartlarının devam edip etmediği hususu, Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) gerekli görülen zaman ve hallerde araştırılabilmektedir.
Ödenmekte olan aylıklar, ilgililerin yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışması, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alması halinde kesilmektedir.
SGK, Emniyet Genel Müdürlüğünden her yıl aldığı kayıtlara göre altı aydan daha uzun süre yurt dışında bulunduğunu tespit ettiği aylık sahiplerinden, yurt dışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını gösterir belgeleri üç ay içinde Kuruma göndermelerini isteyebilmekte, istenen belgeleri üç ay içinde göndermeyenlerin aylıklarını ise bildirim yapmaksızın durdurabilmektedir.
Bu nedenle, altı aydan fazla yurt dışında bulunan aylık sahiplerinin; ödenmekte olan aylıklarının durdurulması yönünde bir işlemle karşılaşmamaları için, “3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi”ni yurt dışında bulundukları altı aydan sonraki üç ay içerisinde aylığı bağlamış olan sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine göndermeleri hususunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir.
Sevgili okuyucularımız özel hastaelerdeki muayane ve tedavilerde alınan katılım payı ücretleri ile ilgili bazı sorularıda cevaplamak istiyorum.
1-Muayene için ödediğim ücret haricinde hastaneden istirahat raporu
için bir daha para isteme hakları var mıdır?
1-5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 üncü maddesine göre Kurumuzla sözleşmeli olarak hizmet veren vakıf üniversiteleri ile özel sağlık hizmet sunucuları tarafından ilave ücret alınmaktadır. Bu hastaneleri tercih eden genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında olan kişilerden Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) ve eklerinde yer alan Kuruma fatura edilen işlem bedellerinin iki katına kadar ilave ücret alınabilir. Özel sağlık hizmeti sunucuları ilave ücret oranlarını gösteren tabelayı vatandaşların görebileceği bir yere asmak ve kişileri ilave ücret konusunda bilgilendirmek zorundadır. Sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını almak zorundadır. Bu yazılı onay alınmadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunulamaz. Ayrıca istirahat raporu için ilave ücret alınamaz.
2-SGK ile anlaşmalı özel hastanede kızımı ameliyat ettirdim. SGK bu tedaviyi karşılıyor mu?
2-Kurumumuz ile sağlık hizmeti sunucuları arasında sözleşme/protokol imzalanmaktadır. Bu hastanelerden sağlanan sağlık hizmetlerinin geri ödemesi yapılmaktadır. Genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında yer alan kişilerin sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucularına başvurmaları gerekir. Sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularına ise ancak Kurum mevzuatımızda yer alan acil haller nedeni ile başvurabilir. Başvurduğunuz özel hastanenin Kurumumuz ile sözleşmeli/protokollü olması gerekmektedir. Özel sağlık hizmet
sunucularınca 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 üncü maddesine göre ilave ücret alınmaktadır. Özel hastaneyi tercih etmenizden dolayı yapılacak ameliyatın Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) ve eklerinde yer alan Kuruma fatura edilen işlem bedelinin iki katına kadar ilave ücret alınabilir.
3-Kemik iliği nakli için Kurum ile anlaşmalı özel hastaneler
ilave ücret alabilir mi?
3-Genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında yer alan kişilerin Kurumumuz ile sözleşmeli/protokollü Sağlık Bakanlığınca kemik iliği nakli merkezi ruhsatı olan sağlık hizmeti sunucularına başvurmaları halinde organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri, ilave ücret alınamayacak hizmetler arasında sayıldığından bu tedavilerden hiçbir ilave ücret alınamaz.
4-Kanser hastası SGK ile anlaşmalı özel hastanede tedavi gördüğünde
ilave ücret alınır mı?
4-Genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında yer alan kişilerin Kurumumuz
ile sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucularına başvurmaları halinde kanser hastaları için yapılan radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri ile İlave Ücret Alınmayacak İşlemler Listesinde (EK-2/G) yer alan işlemler ve bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri, ilave ücret alınamayacak hizmetler arasında sayıldığından bu tedavilerden hiçbir ilave ücret alınamaz.
5-Özel hastanelerde yoğun bakımda yatan hastalar için ilave ücret alınıyor mu?
5-Genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında yer alan kişilerden yoğun bakım hizmetlerinden hiçbir ilave ücret alınamaz.
6-Özel hastanelerde yatak ücreti adı altında ücret alınabilir mi?
6-Sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucuları, 2 yataklı odalarda sundukları otelcilik hizmetleri için Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yer alan “Standart yatak tarifesi” işlem bedelinin 1,5 katını; tek yataklı odalarda ise 3 katını geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabilir.
Sevgili okuyucularımız yazılarımızı size gönderdiğimiz Dikili deki
Reyhan Bağımızdan hepinize sağlıklı ve huzurlu bir ramazan Bayramı
geçirmenizi diliyorum.
Aksaray daki emeklilik ofisimizde bu konularla ilgili soru ve sorunlarınıza çözümler üretilmektedir. İrtibat telefonu 0 532 541 02 70
Gelecek hafta buluşmak üzere hoşçakalın efendim