Serdar Adem İşler


Okullarda Kıyafet Serbest Olamaz! / Diyalektik Bakış

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


İsteseniz de istemeseniz de serbest olamaz!

Uysa da uymasa da…

Okullarda kıyafet serbestisi zaten emekleyerek zar zor yol kat etmeye çalışan ve deneme sınavlarıyla güya ayakta tutulmaya çalışılan eğitim öğretimi tamamen bitirecektir. Bu kafayla gidersek okullar defile salonuna dönecek. Buna bir de telefon serbestisi gelirse okullar play station salonlarına benzeyecek. Eh artık Allah yaptığınız hayrı kabul etsin demekten başka bir şey kalmaz geriye bu aşamadan sonra.

Eğitimle uzaktan yakından ilgisi olmayanların bunu anlaması elbette beklemiyorum. Ama kısır ve kışır bir anlayışla eğitim ve eğitimciye vermesi muhtemel zararı düşünmeden, doğru dürüst araştırma ve inceleme zahmetine girmeden eğitimin sıhhatli bir şekilde sürdürülebilmesi için atılan her adımı Don Kişot paranoyasıyla karalama ve lekeleme gayretlerine de eyvallah diyemeyiz. Kusura bakmayın.

Okullar zaten sahipsiz. Eğitimci şamar oğlanına dönderilmeye çalışılıyor. Şikayet eden edene… Okullar sadece şikayet evresinde akıllara geliyor. Eğitim hangi şartlarda ne zorluklarla yapılmaya çalışılıyor kimsenin umurunda olduğunu sanmıyorum. Bu bir hayırsa Allah hayrınızı mübarek eylesin.

‘Orada bir okul var uzakta,

O okul bizim okulumuzdur.

Gezmesek de tozmasak da,

O okul bizim okulumuzdur.

Okulların içişlerine olur olmaz yere, yetkili yetkisiz karışılırsa eğitimci özgürce adım atamaz hale gelir. Okul yönetimleri pasifize olur. Eğitimci mankurtlaşır. Okullar varlık sebeplerinden uzaklaşır.

Hedeflenen amaç bu mu yoksa?

Okullarda kıyafet serbest olursa eğitime ilgisi iyice azalan öğrencinin okulla bağı kopar. Endeks altında sürünen ders verimi tükenir. Disiplin sıfıra iner. Güvenlik sekteye uğrar. Okul önleri istenmeyen ziyaretçilerle dolar. İstikrar sağlanamaz. Okullar arenaya döner. Gelir dağılımındaki eşitsizlik öğrenciler arasında kamplaşmalara yol açar. Paydaşların eğitime saygı ve sevgisi azalır. Neticede eğitim diye bir şey kalmaz ortada, eğitim.

Aşerilen amaç bu mu? Amaç buysa aynı niyet ve tıynette olanlardan bir alkış alalım. Bu gidişle başarı muhakkak… Ama aklı başında vatandaş aynı fikirde değil. Eğitimin etik değerler üzerine bina edilmesinden yana olan sağduyulu velilerimiz, verimli ve huzurlu bir eğitim öğretim ortamının tesis ve devamına mani teşkil eden bu tür yıpratıcı eylem ve söylemlere asla ve kata müsaade edilmemesini önemle istirham etmekte.

Eğitim sürecinin huzur ve emniyet içinde, uhulet ve suhuletle devam etmesi için kılık kıyafet disiplini olmazsa olmaz şart.

Anlamakta zorlanıyorum, eğitimde disiplin kuralları neden sürekli birilerini rahatsız ediyor? Neden? Bozuk bir eğitim sürecinde öğrenciler sahipsiz sığırcık yavrusu gibi ortada kalmaz mı? En çok da öğrencilerimiz zarar görmez mi bu kötü gidişten. Okullar defile alanına dönmez mi? Play station üssüne benzemez mi? Kaos ufku sarmaz mı? Keşmekeş yolları kesmez mi? Okul önleri art niyetli serseri ve zibidilerin güzergahına dönmez mi? Ortalık kasetçi dolmaz mı? Meydan varan’cılara kalmaz mı? Amaç bu mu? Böyle bir ortamda eğitim öğretimden verim alınamayacağı açık. Zaten istenen seviyede olmayan başarı düzeyimiz yerle bir olmaz mı? Sıfırın altına inmez mi? Amaç bu mu? Öyleyse eğitime eğitimciye olan bu müzmin kin ve nefretin sebebi ne? Nasıl bir travmanın, nasıl bir ters evrimin, nasıl bir yozlaşmanın istenmeyen sonucudur bu davranış bozukluğu?

Ağzını açtı mı mangalda kül bırakmayanlar, kendisini bulunmaz Hint Kumaşı sananlar, üfürmede olimpiyat rekorları kıranlar cevabınızı bekliyor vatandaş. Okulların eğitim öğretim yapamamasından nasıl bir fayda umulur? Vatandaş cevap istiyor. Nasıl? Okulları yıpratmaya çalışmaktan beklenti nedir? Vatandaş net ve açık bir cevap bekliyor.

Disiplinsiz eğitim olmaz, olamaz. Disiplinsiz hayat olmaz. Disiplin bir bütündür. Disiplin taviz kabul etmez, art niyetli müsamahayı asla hoş görmez. Disiplin bana ne felsefesine meydan vermez. Disiplin bireylerin çıkarı için toplumun çıkarlarının dejenere ve deforme edilmesine asla müsaade etmez.

Eğitim uzun soluklu, son derece özveri isteyen ve sadece meslek içindekilerin anlayabileceği bir süreçtir. Dolayısıyla eğitim camiasının içinde yer almayan hiç kimsenin, yönetici dahi olsa, okullardaki uygulamalarla ilgili olarak, tek taraflı fikir beyan etmesi kabul edilemez. Eğitim ayağa düştüğü an, diğer milletlerin peşinde nal toplamaya başlarız. Benden söylemesi…

YAZARLAR