Serdar Adem İşler


Okullarda Hizmetli Sorunu / Diyalektik Bakış

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


        Okullar tam kapasite açıldı. Allah kabul etsin. Devamına erdirsin. Harika bir haber… Yalnız okullarda ciddi anlamda personel sıkıntısı var. İki hafta geçti düzelmedi. Belki müdürler çekiniyor söylemeye ama durum bu. Gezin okulları kendiniz görün. Dikkatinizden kaçtı galiba? Örneğin hizmetli eksikleri… Zaten en önemlisi de bu. Kronik hizmetli eksikliği Corona Sezonunda hijyen konusu gündemi işgal ederken, temizlik noktasında aksamalar yaşanmasına sebep olabilir. Neticede bu okullar bizim okulumuz. Gitmesek de sormasak da okullar bizim okulumuzdur. Şarkı gibi oldu ama gerçek bu…

        İşkurun alım yaptığı hizmetli sayısı 130 civarında. Merkezdeki birçok okulun tek başına en azından beş hizmetliye ihtiyacı varken bu sayının bahsi geçen okullara katiyen yetmeyeceği gün gibi ortada. Acaba diyorum corona yokmuş gibi davranarak Coronayı şaşırtmak mı istiyorlar. Sıkı para politikasının bir sonucuysa bu durum, bence son derece yanlış... Okul açmışsanız personelini bulmak zorundasınız. Haksız mıyım? Suriyelilere kaynak bulurken vakaların arttığı ve okulların tam kapasite açıldığı bir dönemde okulların hizmetlisiz bırakılması Rus Ruletinden farksız…

Gördüğümüz, gözlemlediğimiz eksikleri yanlışları söylemek vatandaşlık borcumuz. Gördüğümüzü görmedik mi diyelim? Duyduğumuzu duymadık mı diyelim? Gördüklerimizin duyduklarımızın doğru mu yanlış mı olduğunu saptamak o kadar zor değil. Yetkililer tarafından kurulacak inceleme komisyonu marifetiyle okullar teker teker gezilerek eksik ve ihtiyaçlar bizzat yerinde saptanabilir. (Basını da almayı unutmayın yanınıza tabi.) Ardından eksik ve ihtiyaçların temin ve telafisi yoluna gidilir. İşte bunun sevabı kolay kolay herkese nasip ve müyesser olmaz emin olun.

Ancak bu hakikati yüksek irtifalı, yumuşak koltukların rehavetinde tespit ve tahlil etmek elbette zor… Bir de bir türlü üzerimizden atamadığımız ve yönetim hastalığı kabul edilebilecek tıraş köpüğü gibi köpürerek de… Çağdaş yönetim tarzında asabiyet krizlerine girilemez. Devletin gücü fani varlıklar için verilmiş ilahi ve ebedi bir taviz olarak görülmez. Aksi takdirde astlar sorunlarını iletemezler. Bu açmazdan en çok da gençlerimiz, çocuklarımız zarar görür. Çağdaş yönetici sorar, dinler, araştırır gerekirse rahatından feragat ederek olay yerinde inceleme yaparak bizzat durumu tespit eder. Gerçekten bir sorun varsa, kızmak yerine, telafi etmeye çalışır en kısa zamanda. Biz kendileri adına tespit ve tahlillerimizi arz etmeye çalışıyoruz. Elbette bu naçizane gayretimizi takdir ve taltif etmelerini beklemiyoruz. Okullarımızın sorunlarının halledildiğini görmek bizim için en büyük başarıdır.    

        Ayrıca özel güvenlik personeli ihalesi de yapılmadı. Yapılsa bile hizmetli ihalesindeki gibi az sayıda olacağından şüpheliyim. Bu durum okullarda güvenlik noktasında ciddi sıkıntılara yol açabilir. Okullara giren çıkan belli değil. Yol geçen okulu gibi… Haberlerde her şey süt liman dense de gerçek hiç de öyle değil. İsterseniz tebdili kıyafet okulları bir gezin de kendi mübarek gözlerinizle görün durumu.

Sonuç olarak kadro yetersizliği ve mevcut personelin verimli çalıştırılamaması gibi sebeplerle okullarımızda değişik oranlarda hizmetli açığı bulunmaktadır. Bu durum vakaların tekrar yükselişe geçtiği bir zamanda okullarımızı riske atmak anlamına gelebilir. Hijyenden bahsetmeyi abesle iştigal görüyorum.

Okulların en kısa zamanda özellikle hizmetli, ardından memur eksiklerini tamamlamak zorundayız. Bunu kurumlar arasında personel sayılarında eşitsizlikler varsa (bakmak lazım) kurumdan kuruma nakille mi yoksa yeni ihaleler yaparak mı tamamlarız bilemem. Ama boşlukları gidermek, eksikleri tamamlamak zorundayız. Umarım en kısa zamanda olumlu ve kalıcı adımların atıldığına tanık oluruz. Unutmayalım her şey ülkemiz ve ilimiz için.

Daha güzel yarınlara…

YAZARLAR