Ali GENÇ


NORA VALİ AYDOĞDU’NUN RADARINDA, DARISI DİĞER ANTİK KENTLERİMİZİN BAŞINA!

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Vali Hamza Aydoğdu gerçekten de bir geldi, Pir geldi.!!! 

 Vali Beyin göreve başlamadan önce görev yeri olan Aksaray’ı incelemesi, görev yapacağı yerle ilgili genelde olsa gelmeden önünü görebilecek kadarda olsa bilgi sahibi olması. 

  Bunun için gelmeden belirli kaynaklardan araştırmalar yapması. 

  Göreve başlar başlamaz bir taraftan edindiği bilgiler çerçevesinde birlikte çalışacağı yakın arkadaşlarını belirlerken, aynı zamanda ise Aksaray’ın olabildiğince röntgenini çekmesi benim ve şimdilerde aramızda olmayan veya mesleklerini sürdürmeyen eski meslektaşlarım alışık olsa da, meslektaşlarımızın tamamının ve  bürokratlarla hemşerilerimizin de on yıllardır pek alışık olmadığı 7/24 aktif bir çalışmayı akla gelebilen her konuda gerçekleştirmeye başladı. 

  Vali Aydoğdu’nun bu konudaki çalışmalarını medya organları sürekli yayınladıklarından teferruata girmem nakarattan öteye olmayacaktır. 

  Herkesin kendi işini yapması çerçevesinde kendisinin bu aktif çalışma esnasında bir taraftan kamuoyu ile birlikte taktir ettiğim çalışmalarını takip ederken öbür taraftan da kul olmanın ve havasını soluyup, ekmeğini yiyip suyunu içtiğim Aksaray’ımızın birini bin etme çabasına  karınca, kararınca “Amerika’yı yeniden keşfetme” sözünde olduğu gibi yapacağı çalışmaların araştırmak için zaman geçirmemesi için 44 yıldır mürekkep yalayan  olarak bildiklerimle bilgilendirmeye çalışıyorum. 

  Kendisini Cemiyet üyelerimizle ziyaret ettiğimizde yapılacak ilçe ,belde köy gezileri ile bu günkü konumuz olan hizmetlerde dahil gerçekleştirilecek etkinliklere katılmamızın sağlanması konusundaki  tarafından da kabul edilen dileğimiz maalesef şimdiye kadar eskilerin tabiriyle Kuvveden fiile çıkmasa da her akil sahibi gibi taktir ettiğim 7/24 aktif hizmetlerini medyadan öğreniyorum.   

  Vali beyin ekibiyle ilimizin sahip olduklarının bilinmesi ve bilenen hale getirilenlerden ise faydalanılması çerçevesindeki çalışmalarından birisi ise en son bundan yıllar önce İGM üyesi Sönmez Özel tarafından yapılan çalışmayla gündeme getirilmişti. 

  O zaman ”Aksaray Kazan, İGM Üyesi Sönmez Özel Kepçe” başlığıyla kaleme aldığım haberim ve bu konuda yazdığım köşe yazısında belirtiğim gibi ilimizin yer altı ve üstü tarihi ve turistik eserlerinin  bilinmesi ve bunların ilimiz turizmine kazandırılması çerçevesinde İGM üyeleriyle birlikte bazılarına ise bizzat benimde katıldığım çalışmalar yapılmıştı. 

  Bunun için yerinde yapılan incelemeyle gündeme getirilen ve tarafımdan da bir üst paragrafta belirttiğim gibi bu konuda yazılan yazıyla kamuoyuyla paylaşılan ilimizin değer biçilmeyen ve Turizmde komşuya artımız olan kıymetlerimizden Antik kentlerimizden Nora Antik kentiydi. 

  Vali Beyin bu samimi çabasını görünce bunun daha da genişletilerek diğer antik kentlerimiz içinde gerekenleri yapması için bu konuda 4 yıl önce yazdığım yazıyı bilgisine sunuyorum; 

  25.08.2016 Perşembe günü ”TURİZİMDE KOMŞU’DAN ARTIMIZ ALTINKAYA ASMA VE HELVADERE NORA ANTİK KENTLERİ !!!” başlığı altında; 

  Daha öncede bir çok vesile ile belirttiğim gibi bizden 39 yıl önce vilayet olan komşu Nevşehir’in müstakil il olma avantajlarıyla peri bacası turizmi ve buna bağlı  başta balon turizmi olmak üzere gerçekleştirilen aktivitelerle ulaştığı seviye nedeniyle onlarla aynı şeylerle rekabet etmeyle enerjimizi buralara harcamak yerine komşuda olmayan Turizm dallarına ağırlık vermemiz gerekir!!! 

  Bu konuda komşuya göre artımız olan birçok antik kentimizin en önemlileri Altınkaya Asma ve Hevladere Nora antik kenti ile Eskil ilçemizin Orta kuyu yaylasında  tiyatrosu günümüze kadar gelen antik kenttir. 

  Çeşitli tarihi kaynaklarda Altınkaya ile ilgili verilen bilgilerde bölgenin Milattan Önce 3000 ila 1750 yılları arasında bölgedeki tepelerin meskun olduğu, insanların buralardaki yaşantılarının Hz. İsa(A.S.)dan Önce 1200-700 yılları arasında ise düzlüklerde bu yerleşimlerin devam ettiği belirtiliyor. 

  Yine çeşitli kaynaklarda bu konuda verilen bilgilerde Kasabanın kuzey kesiminde Halvay ve Asma yaylaları arasında tepelerde tavanları aziz ve diğer görüntülerin işlendiği freskler bulunmaktadır.  

  Hasandağı’nın Aksaray’a bakan yamacında Helvadere kasabası üstünde bulunan ve bağrında barındırdığı sayısız Arap kaynaklarında ilimizde geçtiği belirtilen hikayeleri  Yüce Kitabımız Kuranı kerimde Khef suresinde anlatılanlarla pekiştiren” Eshabı Khef” isimli Hanı ile kuvvetlendiren tarihi hanında bulunduğu Nora Antik kenti de bizim komşuya göre olan bu konudaki bir diğer artımızdır. 

  Roma ve Bizans döneminde genel olarak askeri üs olarak kullanıldığı düşünülen bu antik kentimiz hem antik kent meraklıları, hem de doğa severlerin ilgisini çekecek özelliklere sahiptir. 

  Birçok Arap kaynağında bulunduğu yer konusunda Aksaray ve özelliklede Hasandağı bölgesi işaret edilen Eshabı Khef ‘in özelliklerinden. 

  Aksaray’ın bilinen 3. Antik kenti ise Eskil ilçemizin Ortakuyu, Köşk,Hacı Eyvatlı(Köşk),Mutlu,Çulfa.Böget, Sasak ve Tosun yaylalarındaki höyüklerinden insan, İlah ve ilahe(Putl) kalıntıları çıkarken  Orta kuyu yaylasında  ise tiyatrosu günümüze kadar gelen bir antik kent  bulunuyor. 

  Bu bilenen Antik kentlerimizin Vali Hamza Aydoğdu’nun radarına giren Nora’dan sonra diğer iki sininde araştırılması ve buralarda yapılacak kazılar ve düzenlemelerden sonra Turizmimize kazandırılmasıyla komşuda olmayan özelliğimizle iç ve dış turizmde fark atmamızın sağlanması, bununla da turizmdeki artımızın oluşturulmasının zaman geçirilmeden yapılması. 

  Yapılacak çalışmayla komşuya artımızın oluşturulmasının yanında ilimizin Turizm destinasyonun çeşitlenerek ilimizde ziyaret edilecek yerler arasına antik kentlerimiz inde ilavesiyle daha çok yerli ve yabancı antik kent meraklılarıyla tabiat sever turistin cezbe dilmesinin yanında bu antik kentlerimizin bulunduğu yerlerdeki vatandaşlarımızın da elde edilecek gelirle bulundukları yerde karınlarının doyurulmasının sağlanması dileğiyle. 

BAŞKAN EVREN  DİNÇER’İ İKİ DEFA TEBRİK EDERİM!!! 

 Aksaray Belediye başkanı Evren Dinçer Beyi iki defa tebrik ediyorum. 

 İlki  akli, ahlaki ve imanı olmasa da akla ziyan şekilde atan ve seçilenlerin genel olarak kendisinden öncekinin projesini iptal etme veya rafa kaldırma yerine Haluk Şahin yazgı başkan döneminde planlanan Bedir Muhtar Projesini kendi vaatleri içine alması. 

  Almakla da yetinmeyerek eskilerin tabiriyle projeyi kuvveden fiile, yani teoriden pratiğe ulaşması için ihale ederek Cuma günü  kalabalık katılımcılar huzurunda temelini atmasından dolayı ayrı, ayrı kendisini ve kendisiyle birlikte ekibini de tebrik ediyorum. 

  Dualarla temeli Cuma günü atılan Bedir Muhtar Külliyesi bittiğinde şehrimiz gıpta ile bakılacak ikinci bir esere kavuşurken bölgeye de bir canlılık gelecek. 

  Sıra Evren Beyin bu konudaki kendi projesini yaparak gerçekleştirilmesini sağlamasıdır. 

 Kendisinin bu konuda gerekeni yapacağına inanıyorum. 

Şayet bize danışırsa aklımızdakini de kendisiyle paylaşır 

 Rabbim yar ve yardımcımız Olsun. 

 

YAZARLAR