Mustafa AVCI


Nasıl yaşıyoruz muhasebesini yapalım

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


 

İnsanoğlunun en önemli görevi; Rabbini bilmesi, anlaması ve O´nun yolunda hizmetkâr olmasıdır. Bir gününü, diğer bir deyimle 24 saatini bu uğurda harcaması insanın üzerine bir borçtur.

 İnsan çevresine yararlı olmalı, hayırlı hizmetlerde bulunmalı, topluma başta yaşayışı ve her şeyi ile örnek olmalıdır. Peygamberimiz Ne buyurmuş? (SAV) ?İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır?

            İnsanlar için en büyük mutluluk Allah´ı bilmek ve sevmekle olur. En önemli işimiz, tek derdimiz yarısı uykuda geçen bu kısacık ömrümüzü iyi değerlendirip hayırlı işler yaparak Ahiret hayatını kazanmak olmalıdır.

İnsanın hayatının sınavlarla dolu olduğunun bilincinde olup, bu hayat sınavlarının tekrarının olmadığı bilincinde olarak gece gündüz bu sınavlara iyi hazırlık yaparak hayatımızı idame ettirmektir.

Dünyada niçin yaratıldığını bilmeden, Türlü nebatatın, çiçeklerin, böceklerin inceliklerini anlamadan, varlığının derinliklerine dalamayan bir insanın huzurlu ve mutlu bir hayat sürmesi, insanlara örnek olması sizce mümkünümüdür? Hayır, mümkün değildir.

İnsan, kendine sürekli şu soruları sorması gerekiyor:

Doğumumdan bu ana kadar ömrümü iyilikte mi, kötülükte mi geçirdim?

Yaradan´a karşı kulluğumu hakkıyla yapabildim mi?

Eşimin dostumun hakkına hukukuna riayet edebildim mi?

Hayat defterimi nasıl doldurdum?

Rabbimin verdiği nimetlerin şükrünü eda edebildim mi?

Verdiğim sözlere sadık kaldım mı?

Kısacası hayırlı bir insan olabildim mi?

İnsan nefsinin arzularına ve şeytanın isteklerine dur diyerek, dilini yalandan dolandan, küfürden garezden, kinden, nefretten ve gereksiz boş şeylerden korumakla mükelleftir.

Vakurlu ve sorumluluğunun bilincinde olan insan; Ailesinin geçimi için çalışmalı ve sorumlu olduğu kişileri namert´e muhtaç etmemelidir. İnsan gün içinde 24 saatin muhasebesini yapmalıdır. İnsan yaratılış itibarı ile hata yapmaya meyyallidir hata yapar, nefsine ve şeytana uyabilir ama dönüp tövbe etmesi gerekmektedir.

Her gece başını yastığa koyduğunda bugün Allah rızası için neler yaptım sorusuna cevap aramalı, yapmış olduğu hata ve günahlar için hem kendisi hem de kardeşi için el açıp tövbe ve istiğfarda bulunmalıdır.

Allah´tan yardım istemeli, dua ve niyazda bulunmalıdır. Geçenlerde bir arkadaş bana bir soru sordu. İnsan cemi cümleye mi yoksa kişiye mi dua etmelidir? dedi. Tabi ki herkese de dua edilir ama?Kişinin din kardeşi için arkasından yaptığı dua geri çevrilmez. Bir kişi arkadaşının arkasından dua ettiği zaman, melek ?aynısı sana da olsun der.? (Müslim)buyurmuştur.

            İnsan, gecede gündüzde Rabbini anmalı, yaratılışına uygun çalışmalı, hayırlı insan olma yolunda gayret göstermelidir.

Müslüman, yüce kitabını okuyup, anlamalı ve onu hayatına uygulamalıdır. Kâinatın her zerresindeki hikmetleri düşünmelidir.  

     

  ÖZLÜ SÖZ

Senin dindarlığını arttıran dost, her karşılaştığında avucuna bir altın koyan dosttan daha hayırlıdır.                                           

                                                                            Bilal İbni Sad

YAZARLAR