Saffet Çalışkan


KÖY VE MAHALLE MUHTARLARI VE DİĞER BAĞ-KUR SİGORTALILARIMIZLA İLGİLİ BİLGİLER

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Sevgili okuyucularımız bu hafta  işten ayrıldıktan sonra  Genel Sağlık Sigortalılığını ne kadar devam edeceği sorusunu cevap vererek başlayalım.
1-İŞTEN AYRILAN SİGORTALININ 10+90 GÜN SÜRESİNCE SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANMA HAKKI
İşten ayrıldıktan sonra 100 gün boyunca sağlıktan yararlandım. Daha sonra 60/g kapsamında GSS li oldum. 20 gün sonra tekrar bir işe girdim ama bu işimden de 15 gün sonra ayrıldım. Tekrar GSS'yi açtırmak için sigortaya başvurduğumda 100 gün daha sigortamın olduğu, GSS’nin 100 gün sonra açılacağı söylendi. Bir yanlışlık olabilir mi? Kenan Y. 5510 sayılı Kanunun 4/a, 4/b ve 4/c kapsamındaki sigortalılar, sigortalılıklarının sona ermesinin ardından son bir yıl içinde 30 prim günleri varsa 10 gün daha, 90 prim günleri varsa 90+10=100 gün daha aktif sigortalılar gibi sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.100 günlük sürenin bitiminin ardından zorunlu GSS kapsamına alınan vatandaşlar daha sonra tekrar sigortalı çalışıp bu işyerinden de ayrılmaları halinde, her ne kadar son çalışmalarında 90 günlük bir hizmet süreleri olmasa bile, bu işyerinden ayrıldıkları tarihten geriye doğru son bir yıl içinde 90 prim gün sayılarının olması halinde 90+10=100 gün boyunca aktif sigortalılar gibi tekrar sağlık hizmetinden yararlanabilmektedir. Köy ve mahalle muhtarlarımızın sigortalılığı ile ilgili de kısa  bilgi verelim.
2-KÖY VE MAHALLE MUHTARLARININ SİGORTALILIKLARININ BAŞLANGICI
Köy ve mahalle muhtarlarının sigortalılıkları seçildikleri tarihten itibaren başlatılacaktır. Bunlar, muhtar seçildiklerine ilişkin mazbatalarını ilgili seçim kurulundan aldıkları tarihten itibaren il veya ilçe mülki amirliklerince onbeş gün içinde Kuruma bildirilecektir. Seçimle göreve gelen köy ve mahalle muhtarları 4/b sigortalısı olup, 30.04.2017 tarihine kadar primlerinin ödeme yükümlüğü kendileri iken, 2017 yılı Mayıs ayı itibariyle maaşlarından hesaplanan primler (seçimle gelen muhtarlar için) devlet (il özel idaresi” veya “yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları) olmuştur. Görevden alınan veya vefat eden muhtarın yerine vekaleten görev yapanlar 4/b sigortalısı sayılmaz ve bunlarla ilgili devlet herhangi bir prim ödemez.
 Sevgili okuyucularımız Bağ-Kur ile ilgili konuya girmişken kimlerin zorunlu Bağ-Kur lu olacağını da açıklamak istiyorum.

3-KİMLER ZORUNLU BAĞ-KUR (4/b) SİGORTALISI SAYILMAKTADIR.?
Bağ-Kur sigortalısı olmak ve sigortalılığın sona ermesi (isteğe bağlılık dışında) tabi olunan statüye, çalışma şekline bağlı olarak değişmektedir. 5510 sayılı Kanunun kısa ve uzun vadeli sigorta kolları uygulaması bakımından; Bağ-Kur (4/b) kapsamında sigortalı sayılan kişiler şunlardır:

1- Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,
2- Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar,
3- Şirket ortakları
3.1- Kollektif şirketlerin ortakları
3.2- Adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları
3.3- Donatma iştiraki ortakları
3.4- Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları(AŞ’lerin
kurucu ortakları 5510 sayılı Kanuna göre 4/b sigortalısı sayılmaz).
3.5- Limited şirket ortakları
3.6- Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları.
Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komanditer (sınırlı
sorumlu) ortakları 4/b sigortalısı sayılmaz.
4- Köy ve mahalle muhtarları
5- 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörler
6- Tarımsal faaliyette bulunanlar sigortalı sayılırlar.
2926 sayılı Kanuna tabi Tarım Bağ-Kurluları 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile 01.10.2008 tarihinden 4/b’nin (4) nolu alt bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. Avukat ve noterler daha önce topluluk sigortasına tabi iken (Mülga 506
sayılı Kanun) 01.10.2008 tarihinden sonra zorunlu 4/b sigortalısı sayılmıştır. Bağımlı çalışan avukatlar ise 4/a sigortalısı
sayılmaktadır.
 Bu hafta son olarak Bağ-kur sigortalılığının başlangıcı ve  SGK ya
bildirilmesi hakkında kısa bir bilgi verelim.

4- BAĞ-KUR SİGORTALILIK BAŞLANGICI VE SGK YA  BİLDİRİLMESİ
İlk defa 1/10/2008 tarihinden sonra Kanunun 4 (b) bendine tabi sigortalı sayılanların bildirimi bu sigortalıları bildirmekle yükümlü olan vergi daireleri, ticaret sicil memurlukları, esnaf ve sanatkar sicil müdürlükleri, şirket yetkilileri, ziraat odaları, Türkiye Jokey Kulübü ve diğer kurumlar tarafından belirtilen sürelerde Kuruma e-sigorta yoluyla bildirilmek zorundadır.Tarım Bağ-Kurluları ise bildirimlerini kendileri de yapabilirler. Geç bildirim halinde SGK tarafından ilgili kurumlara idari para cezası (İPC) uygulanmaktadır. Kimi durumlarda, örneğin AŞ’lerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının hisse devri durumunda, sigortalılık başlangıç ve sona ermesiyle ilgili bildirim yapmamak veya süresi
dışında yapma hallerinde şirket yetkilileri hakkında ilgili kanunda açık hüküm bulunmadığından SGK tarafından İPC uygulanmamaktadır.SGK 4 (b) bendi kapsamındaki sigortalılar için Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgelerine göre tescillerini yaparak tescil tarihinden itibaren bir ay içinde, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin başladığını sigortalılara bildirecektir.
  Sevgili okuyucularımız gelecek hafta geneli ilgilendiren soruları cevaplamaya ve konuları anlatmaya devam edeceğiz inşallah. Bu yazılarımızı gönderdiğimiz Dikili de ki Reyhan bağımızdan hepinize sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.Aksaray daki emeklilik ofisimizde (0 532 541 02 70  irtibat telefonu) arkadaşlar  soru ve sorunlarınıza
yardımcı olmaktadır.
  Hoşca kalın efendim.

YAZARLAR