İş doyumu kavramı 1920 ler araştırılmaya başlanmış, önemi 1930 -40 yıllarda anlaşılmıştır. Günümüz de ise iş doyumu örgütsel davranış alanında en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. İş doyumunu önemli kılan birkaç faktör bulunmaktadır. Öncelikle iş doyumu insanı bakış açısıyla ilgilidir ve insanların etik esası üzerine saygı sınırları çerçevesinde davranılmasıyla ilişkilidir. İş doyumu iş yerindeki sağlıklı ilişkileri yansıtması nedeniyle çalışanların fiziksel ve psikolojik sağlıklarıyla yakından ilgilidir. Örneğin iş doyumlarının yüksek olduğunu belirten çalışanların %49 unun aile yaşamında da huzurlu olduğu görülmüştür. Diğer taraftan iş doyumu ,hiyerarşik örgüt yapısı içindeki ilişkilerin ne derece sağlık yürütüldüğünü göstermektedir. Dolayısıyla iş verenler ve yöneticiler etkin yönetim ve örgüt süreçleri için iş doyumu düzeyini yüksek tutmaya hedeflenmektedir.
İŞ DOYUMU ÇALIŞMALARININ AMAÇLARI
İş doyumu kavramını önemli kılan birey odaklı ve örgüt odaklı olarak sınıflandırabilecek iki önemli neden vardır birey odaklı düşünmek her bireyin adil davranışları ve saygıyı hak ettiğine inanmaktır. İş doyumu bir ölçüde iyi davranılmanın sonucudur; bu yönüyle psikolojik sağlığının da bir göstergesidir. İş yerinde yaşanılan gerginliğin işten doyum sağlayamamanın hem nedeni hem sonucu olabileceği öne sürülmektedir. İş doyumsuzluğunun gerginlik, baş ve mide ağrısı, sindirim sorunları gibi rahatsızlıklara yol açtığı; işlerinde doyum sağlayamayan bireylerde sigara, alkol, uyuşturucular gibi bağımlılık yapan madde kullanımına daha sık rastlandığı belirtilmektedir.
Bu bağlamada iş doyumu çalışanları işleri ve işleri ile ilgili konudaki duyguları ile ilgilidir ve çalışanların tutumlarını yansıtmaktır.
İşle ilgili olumlu duygular ?iş doyumu? olarak adlandırılırken olumsuz duygular ?iş doyumsuzluğu? olarak tanımlanmaktadır.
Vizesiz Avrupa ya gidiş olursa şayet İş doyumsuzluğu olan bireylerde nasıl bir davranış olacak. Ülkemiz uzun yıllardır kaliteli insanları başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerine ve Kanada ya kaptırdı diyebiliriz.
Bu bağlamda kaliteli yöneticilerin gelmesi ve örgütsel amaçların uygulanabilirliği inşallah ülkemize katma değer sağlar. Çünkü; iş doyumsuzluğu insanlara kaçış noktası olabilir.
Vize muafiyetinin serbest olması avantajlarla beraber , ülkemize yansımalarında bazı dezavantajları da getirebilir. ( Bu yazı detaylarıyla Meclis başkanlığına gönderilmiştir.)
Yusuf.E.KOÇ
Avrasya Yazarlar Birliği Üyesi
Çoklu Yetenek Kuramı Uzmanı
sibernetik_67@hotmail.com