Mustafa Fırat Gül


İZMİRLİLER’İN YANINDA OLMA ZAMANI

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


İzmir depremzedelerine yardım

Hepimizi derinden üzen İzmir'deki depremle alâkalı haberleri herkes gibi ilgiyle takip ediyorum. Ülkemizin neredeyse her şehri İzmirli kardeşlerinin yanında. Elbette kavlî dua ile işler hallolmuyor. Fiilî dua yani bizzat orada bulunmak ya da ihtiyaçları olanları göndermek gerekiyor. Aksaray'dan da valiliğimizin ve belediyemizin koordinesinde İzmir'e yardımları öğrenince haliyle hemen aklıma tarihte benzer hadiseler geldi. 1928'de meydana gelmiş İzmir Depremi'nden hemen sonra Aksaraylılar yine kardeşlerinin yanında olmuştu.

31 Mart 1928 Cumartesi günü Torbalı’da, saat 02.27’de meydana gelen ve 6.5 büyüklüğünde olan depremde 50 kişi vefat etmişti. Binlerce vatandaşın evsiz kalmasına neden olan deprem, tarih boyunca bölgenin ticaret merkezi olmuş İzmir’i de etkilemişti. Deprem sonrasında Aksaraylılar İzmirli kardeşlerinin yanında yer aldı. Aksaray Vilayet Gazetesi’nde afetzedelere yardımcı olan duyarlı vatandaşlarımızın isimleri yayınlanmıştır.

Güzel ve şirin İzmir’imiz işgal, istila ve büyük yangın acılarını unuturken tabiatın kahrına ve felaketine uğradı. On dört milyon Türk’ün yekpare bir vücut gibi bu felaketten müessir oldu. Büyük milletimiz bu felaket karşısında derhal faaliyete geçti. Pek kısa bir müddet zarfında İzmir’imizin ve İzmirli kardeşlerimizin yaralarını saracağımız gayet tabidir. Türk’ün azmi her şeyde olduğu gibi felaket ve musibete galip gelecektir. Aziz İzmirli kardeşlerimize geçmiş derken vilayetimiz aziz halkının gösterdiği derin teessür, tahsis ve alakayı da iftiharla kayd ve zikre şayan buluruz.

Bir hafta sonraki gazetede “Felaketzedelere yardım” başlığı altında İzmir felaketzedeleri için Hilal-i Ahmer vasıtasıyla yardım edenlerin isim listesi vardır. İzmir depremzedelerine ilkokul çocukları da yardımcı olmuşlardır. 1928 Mayıs’ındaki bir haberde “Asil Yavrularımızın Hamiyeti” başlığı altında şu ifadeler yer almaktadır: “Sınıflarında muallimlerinden İzmir zelzelesi felaketine muttali’(haberli) olan Cumhuriyet Mektebi talebeleri ceplerinde mevcut paralarını ve parası olmayan da velilerinden aldıkları tamamen muallimlerine vermek suretiyle yüksek ve müstesna hamiyetlerini izhar etmişlerdir. Koçhisar merkez mektebi talebesi de kendi aralarında topladıkları 1315 kuruş ve Kulu Köyü Mektebi muallim ve talebeleri 2300 kuruşu doğrudan doğruda İzmir Hilal-i Ahmer Merkezi’ne göndermişlerdir. Kalpleri hamiyet ve asaletle çarpan aziz yavrularımızın bu alaka ve yardımları şayan-ı şükran ve iftihardır”.

Aynı sayıdan İzmir felaketzedeleri için “mert ve asil yavrularımız” diyerek övülen öğrencilerin 3741 kuruş yardım için para topladığını ve bu miktarın Maarif Müdürü Hakkı Bey tarafından teslim edildiğini öğreniyoruz.

YAZARLAR