Saffet Çalışkan


İşe Giriş Bildirgesi Ve Verilme Süreleri

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Sevgili okuyucularımız bu hafta,İşe giriş bildirgesi nedir ne zamana verilir tüm iş verenlerimizi yakından ilgilendiren bu konuyu ele alacağız.İşe giriş bildirgesi işe başlayan bir çalışanın Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimi için kullanılan bildirge türüdür. Bildiğiniz üzere yanınızda çalışan bir işçinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimi elektronik ortamda işe giriş bildirgesi ile yapılabilmektedir.

Sgk işe giriş bildirgesi verilme süresi nedir ?

İşe giriş bildirgesi ne zaman verilir sorusu konu hakkında sıklıkla sorulan soruların başında gelmektedir. İşe giriş bildirgesi süresi şu şekildedir;

İlk defa tescil edilen işyerlerinde sigortalı işe giriş bildirgesinin verilme süresi işyeri tescil tarihinden itibaren 30 gündür. Tescil tarihinden itibaren işe giriş bildirgesini 30 günlük süre içerisinde istediğiniz bir zaman diliminde verebilirsiniz. Devam eden işyerlerinde işe girişin en geç sigortalının çalışmaya başladığı tarihten bir gün önce vermeniz gerekir. Yani 05  Mart Cuma günü işe başlayacak bir çalışan için işe girişin en geç 04 mart 2021 perşembe günü  saat 23.59’a kadar elektronik ortamda SGK’ya
bildirilmesi gerekir. İşe giriş bildirgelerinin çalışanın işe başladığı gün verilebildiği işyerleri de vardır. Eğer işyeriniz tarım, inşaat, balıkçılık sektöründe faaliyet göstermekte ise işe giriş bildirgesini vermek için son tarih çalışanın işe girdiği gün saat 23.59 olacaktır. Hafta tatili ya da resmi tatil günlerinden hemen sonra işe girecek bir çalışan için işe giriş aynı gün verilebilir ve idari para cezası uygulanmaz. Yani Pazartesi günü işe başlayan bir çalışanın işe giriş bildirgesini yine pazartesi günü verebilirsiniz. Herhangi bir cezai işlem uygulanmaz.

Sgk işe giriş belgesi aynı gün verilir mi ?

İşe giriş bildirgesi ayni gün verilir mi sorusunun cevabını aslında yukarıda kısmen değindik. Yukarıda da belirtiğim üzere tarım, hayvancılık, balıkçılık sektörlerinde faaliyette bulunan işyerlerinde işe alınan çalışanlar için işe giriş bildirgesinin aynı gün verilmesi mümkündür. Ayrıca Pazartesi günü işe başlayacak ya da resmi tatillerden hemen sonraki gün işe başlayacak işçiler için de işe giriş aynı gün yapılabilir.

Pazartesi işe giriş bildirgesi verilmesi mümkün müdür ?

Pazartesi günü işe girecek çalışanların bildirgelerinin verilmesinde istisnai durumlar söz konusudur. Pazartesi günü işe başlayan çalışanlar için aynı gün yani pazartesi günü de bildirge verebilirsiniz. Cezaya tabii değildir. Aynı durum resmi tatil günlerini takip eden ilk iş günü işe başlayan çalışanlar için de geçerlidir.

Pazar günü işe giriş yapılır mı ?

İşe girişi pazar günü yapabilirsiniz. SGK sistemi resmi tatil ya da hafta tatilinde kapalı değildir. Yılın 365 günü işlem yapılabilmekte. Bildirgenin  geriye dönük olarak da verilmesi mümkündür. Geneli ilgilendiren bazı sorulara da cevap vermek istiyorum.İlk sorumuz  çalışanların yıllık izinleri ile ilgili.Yıllık izin  süresine ilişkin ücret peşin ödenmesi gerekir.Yine cumartesi günü çalışılmayan iş yerlerinde cumartesi günü de yıllık izinden sayılması gerekir. Yıllık iznini  başka yerlerde geçirecek olan  işçiye talep etmesi halinde  belgelemesi şartıyla dört güne kadar ücretsiz yol izni verilmelidir.


  Bir diğer  soru iş verenlerle ilgili. çalıştırılan işçilerle ilgili kayıt tutmam gerekli mi?
   Evet tüm iş verenlerimiz çalıştırdıkları her işçi için bir işçi özlük dosyası düzenlenmelidir. İşçinin işe başvurduğu tarihten başlayıp, işten ayrıldığı tarihe kadar düzenlenecek olan her belgeyi bu dosyada düzenli bir şekilde muhafaza etmelidir.Yine  özlük dosyasındaki belgeler kişisel verileri koruma kanununa göre gizli tutulması gerekir.
  Son sorumuz da şöyle; İşe giriş bildirgesi verilen kişi eğer işe başlamaz ise ne yapmam lazım diyor bir işverenimiz.
Bu durumda bildirge işe giriş tarihini takip eden ilk iş günü saat 23.59 a kadar e_SGK üzerinden iptal edilmeli, eğer işe giriş tarihini takip eden ilk gün resmi tatile denk gelirse o zaman iptal işlemi resmi tatili izleyen ilk iş günü içerisinde yapılması  gerekir.Sevgili okuyucular gelecek hafta yeni bir konuda buluşmak üzere hoşça kalın.Sizlere bu yazılarımızı gönderdiğimiz Dikili deki Reyhan Bağımızdan hepinize sağlıklı ve hayırlı günler diliyorum efendim.Aksaray daki Toprak otelin  yanındaki Emeklilik Ofisimiz her gün saat 10.00 ile 16.00 arasında açık olup bu konularda tecrübeli  ve bilgili  arkadaşımızca soru ve sorunlarınıza cevap verilmektedir.

YAZARLAR