Ali GENÇ


İLK VİLAYET MANŞETİNİ ATTIĞIMIZ GAZETENİN İPEĞE BASILMASINI DA AYDOĞDU SAĞLATSIN!!!

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


1980 Genel nüfus sayımı sonuçlarını yayınlayan o zamanki isim DİE(Devlet İstatistik Enstitüsü) olan günümüz ‘ün TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu)’nun yayınlarını incelediğimde Aksaray’ın o zamanki 67 olan ilin 31’inin merkez ilçesinden hem nüfusunun fazla olduğu, hem de yüzölçümün ünde büyük olduğunu tespit ettim. 

  Bunun üzerine  daktilo ile A 4 kağıdına hazırladığım bir belgenin üstüne Aksaray’ın nüfus ve yüzölçümünü ,altına ise başta o zaman bağlı olduğumuz Niğde ilinin ve diğer 30 ilçenin isimlerini ve nüfuslarını yazdım. 

  Bu şekilde hazırladığım belge ile biz ilçe olmamızdan dolayı küçümseyenlerle 1983’de o zamanki il ve bölge temsilcisi olduğum Günaydın gazetesinde 5 gün yarım sayfa Aksaray’ı tanıtırken “31 İlden büyük olan ilçe” başlığı altında yayınladım. 

  Daha sonra ise 1985 Genel Nüfus sayımına göre güncellediğim belgeyi ilimizin iki elin parmaklarını geçmeyen efsane siyasetçilerinden Orhan Aydın  ağabey tarafından Yüksek okul açılması için araştırma yapmak üzere  gelen yetkilinin Aksaray’ın ilçe olması nedeniyle küçümseyerek Yüksek okul açılamayacağını Belediye başkanı Emin Gürün’ün makamında sesli olarak düşünmesi üzerine kendisine bu belgeyi verince ikna oldu. 

    Bu belgenin verdiği ilhamla 1987 yılının Ramazan bayramında Aksaray’ın ve Aksaray Gazeteciler Cemiyetimizin Bayram gazetesinde”54 yıldır söyleye, söyleye dilimizde tüy bitti” üst ve “Vilayet hakkımız verilsin artık” manşetini attık. 

   Bu gazetemiz piyasaya çıktığında çok büyük bir etki yaptı. 

   Bu gazeteyi elime ilk aldığım andan itibaren bunun ilimiz için çok kıymetli bir vesika olduğu bilinciyle değerlendirilmesini her vesile ile istedim ve bekledim. 

  Bunu dile getirdiğim sayısını hatırlayamadığım yazımın sonuncusunu geçen sene bu zamanlar ”16.10.2019 Çarşamba günü 1987’den itibaren 33 yıldır daimi 1. Köşem olan Bana Göre ’de 

“İLK VİLAYETLİK MANŞETİNİ ATTIĞIMIZ GAZETENİN İPEĞE BASILMASI EVREN BAŞKANA NASİP OLSUN! 

  Dünden devam. 

“AKSARAY VİLAYET OLURSA BU GAZETEYİ İPEK KAĞIDA BASARAK VİLAYETİN GİRİŞİNE KOYARLAR” HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİREN OLMADI!!! 

    1987 yılının Ramazan Bayramında Aksaray Gazeteciler Cemiyeti tarafından ilimizin ilk Bayram gazetesini yayınlamaya karar verdik. 

    Yayınlayacağımız gazetenin yazıları, fotoğrafları ve diğer dokümanlarının %80’inden fazlasını Cemiyetimizin Kurucu Başkanı Gazeteci-Yazar Ahmet Erbaş ağabey, can dostum kardeşim ve meslektaşım Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli ’ile benim tarafımdan hazırlanan donelerle İstanbul’a gittik. 

    İstanbul’da gazetemizi bastıracağımız Son Havadis gazetesinde bizimle ilgilenen(Merhum) Gazeteci  Cengiz Kalluç ’un ”Çocuklar mademki ilk gazeteniz olacak o zaman gelin gündem oluşturacak bir manşet atalım. ”teklifinde bulundu. 

    Bu teklif üzerine daha önce yazdığım bir çok yazımda defalarca teferruatlı şekilde bilgisini verdiğim  cebimden hiç ayırmadığım Aksaray’ın o zaman Türkiye’nin 67 ilinin merkez ilçesinin 31’inden yüz ölçümünün  büyük olduğunu ve nüfusunun da fazla olduğunu gösteren tarafımdan 1980 genel nüfus sayım sonuçlarını yayınlayan kitaplardan faydalanarak hazırlanan ve 1985 Genel Nüfus sayımından sonra güncellediğim belge ve merhum Çapan Tekeli’nin elindeki fotoğrafı da kullanarak ”54 Yıldır Söyleye, Söyleye Dilimizde Tüy Bitti” üst manşeti ve ”Vilayet Hakkımız Verilsin Artık” sür manşetiyle vilayet olmanın ilk meşalesini yaktık. 

    Bu gazetemizi ilk elime aldığımda ”İnşallah Aksaray’ımız vilayet olur ve vilayet olduktan sonra bu gazete ipeğe basılarak vilayetin girişine konur. ”dedim.!!! 

VİLAYETİN NİMETLERİNİ YİYENLER GÜNÜNÜ BİLE HATIRLAMADI 

    İki gün önce Aksaray’ımızın resmen vilayet olmasının 25. yılıydı. 

    Aradan geçen çeyrek asır boyunca Orhan Aydın Ağabeyin dışında ne vilayet, ne Belediye nede  Meslek Odalarıyla STK’lardan bu günü ve  resmen il oluşumuzla  fiilen il oluşumuzun günlerini hatırlayan, anan ve kutlayan olmadı.!!! 

115 YILLIK ESARETİMİZDEKİ OLUMSUZLUKLARLARLA VİLAYETLİĞİN SAĞLADIĞI NİMETLERİ HALUK BAŞKAN UNUTTURMASIN!!!(O zaman ilik ilçelik esaretine 1861 de çarptırıldığımız bilgisine sahip olduğumdan aslında 131 yıl olan zamanı bu şekilde  yazmıştım) 

    Vilayetimizin bu sahipsizlikten kurtarılması ve 1861-1920 ve 1933-89 yılları arasındaki 115 yıl süren esaretimizin ve bu esaretin sebep olduğu olumsuzlukların unutulmaması ve Vilayet nimetiyle sağlananlar öncelikle Haluk Şahin Yazgı Başkanımız tarafından bilinsin. 

     Kendisinden öncekilerin yapmadığı ve onlara nasip olmayan Sayın Başkanımıza nasip olsun. 

       Bu çerçevede bu seneden başlayarak Festivalimizin 1. gününü ilk Valimiz merhum Rıdvan Yenişen ’in göreve başlamasıyla fiilen il oluşumuzun gerçekleştiği 15 Ağustos’ta yapılsın. 

    O gün yapılacak kutlamalar ,düzenlenecek konferanslarla  1. ve 2. vilayetliğimizi gerçekleştirenler anılsın, vilayet ligin  nimetleri hatırlansın. 

    Bu çalışmayla ahde vefanın yanında hem de vilayet olmanın kazançlarının arttırılması ve yeni hizmetlerin teşviki için gerekenlerin yapılmasıyla yaptırılması dileğiyle. 

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.” Diye dile getirdiklerimin Başkan Evren Dinçer’e nasip olması ,aslında vilayet tarafından yapılması gerekirken akıl almaz bir umursamazlıkla gereği şimdiye kadar yapılmayanın Belediye tarafından yapılması. 

    Bununla ilk manşeti attığımız gazete başta olmak üzere mücadelemiz boyunca bastığımız gazetelerimiz inde vilayet olmazı yazan gazetenin de ipeğe basılarak Belediye girişine  konmasının sağlanması dileğiyle.” Diye dile getirdim. 

  Bu dile getirdiklerim konusunda maalesef şimdiye kadar akla ziyan anlaşılmaz bir şekildeki umursamazlıkla 2 yıl boyunca dişimizi tırnağımıza geçirerek Aksaray ,Ankara ve İstanbul başta olmak üzer her yerde aralıksız olarak yaptığımız çalışmayla oluşturduğumuz kamu oyunun desteğinin de etkisiyle oluşan makamlarda oturanlar tarafından mahkemenin kadıya mülk olacağı akla ziyan gerçeğine rağmen akıl almaz umursamazlığıyla bu makamlarda daim olacakları zannıyla maalesef şimdiye kadar yerine getirilmedi. 

   Şimdiye kadarki umursamazlığın aksine gerekenlerin Vali Hamza Aydoğdu tarafından yerine getirilerek bu hayalimin gerçekleştirilmesi ve bunun maddi ile manevi getirisinin de kendisinin hanesine yazılmasını sağlaması dileğiyle. 

     Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

YAZARLAR