Rasim GÜL


İKTİDAR VE MUHALEFET, KATAR KAVGASI YERİNE, TORYUM KAVGASI YAPSA DAHA FAYDALI OLUR

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Katar, Arap Yarımadasında yer alan, Basra Körfezi ülkesidir. Yüzölçümü 11.571 km kare, nüfusu 2.15 milyon. Fert başına düşen milli geliri 116 bin dolar.

Siyasette iki kavga türü var; faydalı ve faydasız kavga. Ülkemiz yöneticileri 200 senedir, faydasız kavgayı öne çıkarıyor. Buyurun gerçekten ne olduğu merak edilen TORYUM kavgası (müzakeresi) yapın da alkışlayalım.

TORYUM madeni 1800 yıllarında keşfedilmiş yakıt malzemesi olup Atom enerjisi kaynağı uranyumun alternatifidir. Ülkemizde 800 yüz bin ton toryum rezervi olduğu bilinmektedir. Bu miktarı, yüzlerce yıl Türkiye’nin elektrik ihtiyacına yeteceği ifade ediliyor.

Toryumdan bir elektrik santralı yapıldığında, Türkiye ve Ortadoğu’ya yeteceği, İki santral yapıldığında Avrupa’ya yeteceği tezi büyük yankı uyandırmıştı.

Bu görüşleri dile getiren, Prof. Engin Arık ‘’Türk Parçacık Fizikçisi’’ ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü hocası. Toryum madeninin enerji sorununa çözüm olacağı yolunda görüşleri ile tanındı.

Prof. Engin Arık, ‘’Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’’ CERN’deki Atlas deneyinde çalıştı. 21.ci yüzyılın madeni olarak gösterilen toryum ile ilgili önemli araştırmalar yapıyordu. Arık, ‘’sadece Isparta’daki toryum rezervi Türkiye’nin yüz yıllık enerjisini karşılayacak kapasiteye sahip’’ olduğunu dile getirmiştir.

30 Kasım 2007’de düzenlenen ‘’Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarım ve Test Laboratuvarı Kuruluşu’’ başlıklı Devlet Planlama Teşkilatının 4’üncü çalıştayına katılmak ve Toryum Projesini de orada açıklamak üzere Isparta’ya gidiyordu.

Uçağın nasıl düştüğü ve 50 yolcu ile Prof. Engin Arık ve 6 bilim adamının şehit olduğu halen inandırıcı şekilde açıklanamamıştır. Bu kaza TORYUM projesini de sümen altı ettirmiştir.

Prof. Engin Arık, enerji konusunda yöneticilere; ‘’Kurtarıcının üzerinde oturuyorsunuz haberiniz yok’’ ve  ‘’Büyük bir servetin üzerinde oturuyoruz, küçük bir bilimsel yatırımla toryumu enerjide kullanarak Dünya devleri arasına girebiliriz.’’ Diyerek çalışmasının bilimsel raporunu da hazırlamıştı.

 ‘’…Eğer biz toryum ile elektrik enerjisi üretebilme olanağına kavuşursak, bu trilyonlarca varil petrole eş değerde bir enerji kaynağı olacak…’’ İddiasında bulunmuş ve bir görüşe göre ekibiyle birlikte suikastla şehit edilmiştir.

Şu an iktidar ve muhalefetin çalışmalarıyla, toryum madeni meselesini gündeme getiren var mı? Varsa alkışlayalım. TÜRKİYE ’ye getirisi olan konularda kavga edin alkışlayalım. Özellikle muhalefet, madem iş yapmak istiyor, hayırlı bir iş yapsın, Toryum ve Boraksın ne olup olmadığının dosyasını hazırlasın. 

Rahmetli Prof. Engin Arık ve beş arkadaşının ölümü, öldürülmesi boşa gitmesin yaptığı bilimsel çalışmaların, menfi veya müspet neticesi alınsın.
 (BORAKS konusuna da geleceğiz.)

      Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.

YAZARLAR