Rasim GÜL


HASANDAĞI’NDA KLİMATİZM TURİZMİ (İKLİM TEDAVİSİ)

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Aksaraylı, Hasandağı’ nın birçok konudaki değerini yeteri kadar keşfedemedi. Tek umudumuz, Aksaray valisi Hamza Aydoğdu’dur. Turizm, dağcılık ve İKLİM TEDAVİSİ (klimatizm) hakkında bir proje hazırlatmasını bekliyoruz.

Klimatizm: İklim tedavisi anlamına geliyor. İklim tedavisi ise bol oksijen kürü şeklinde anlatılıyor. Bu tedavinin olduğu Türkiye’de pek az dağ var. Biride Hasandağı, böyle bir değere sahip olduğumuz için çok şanslıyız.

Sanıyorum 400 yüz bin Aksaraylının, binde biri bile İKLİM TEDAVİSİNİ bilmiyordur. Dolaysıyla önce mahalli, sonra ulusal medyamıza geniş bilgi verilerek, başlansa çok iyi olur diye düşünüyoruz.

Bölgemizin fiziki şartları, iklimi, tabiat şartları, bitki örtüsü, havadaki oksijen durumu, tabiat ve çevre güzellikleri, rüzgâr, nem, hava basıncı, su ve güneşin bol ve gürültüden uzak olması, ruhsal durumun düzelmesine dolaysıyla çeşitli hastalıkları tedavi ettiği tespit edilmiştir.

İlimizde bilinmediği için iklim (klimatizm) tedavisi yapılan yer yoktur. Bu tedaviye son derece uygun olan Hasandağı’ na vakit geçirmeden tedavi yerlerinin bir an evvel özel idaremizce açılması lazım. Daha sonra birçok yatırımcının gelmesine kapı açar. 

Hasandağı her türlü müzmin hastalık, gelişme bozukluğu çekenlerin ve mikroplu hastalıklar ile AKCİĞER hastalıkları için ciddi anlamda tedavi ortamına sahiptir. Bilindiği gibi iklim tedavisinde, açık hava, dinlenme, güneş, yürüyüş, yiyeceklere dikkat ve sosyal şartlarıda tedaviye ilave etmek gerekiyor.

Hasandağı’ nın yamaç paraşütü sporunda dünyada ilk üç yerden biridir. Bu durum Dünya Hava Sporlarından alının onaylı valiliğimizde, milletvekillerimizde ve Türk Hava Kurumu genel başkanı Cenap Aşçının dosyasında mevcuttur.

Haşlandığının zirvesinde 3 adet Şapel olduğunu pek bilen yok. Enteresan olan, 3268 metre yükseklikte zirvede şapelin olmasıdır. Metrelerce karın yağdığı düşünülürse buraya çıkma ve inmenin ne kadar zor olduğunu tahmin etmek hiçte zor değildir. Şapel incelemeye ve görmeye değmez mi?

Hasandağ’ında 10 yıldır yamaç paraşütü, ulusal ve uluslararası şampiyonaları yapılmaktadır. Dağ sporlarından trekking denilen, uzun dağ yürüyüşü, hiking denilen günübirlik doğa gezisi ve diğerleri yapılabilir. Hatta valilik, belediye ve Üniversite iş birliğiyle 40 bin gencimiz Hasandağı’ na götürülebilinir.  

Bir başka konu ise büyük umutlarla yaptırılan Hasandağı vilayet evi ilgi bekliyor. Bu şahane yeri ve çevresini vali bey gördü. Aceba şahane manzaralı bu bölge için ne düşünüyor aceba? 
İl Özel İdaresinin ve Aksaray Belediyesinin düşünceleri ve projeleri olduğunu duyuyoruz. Aslı nedir ne değildir bilgimiz yok. Sanıyorum düşünceler, yapılan projeler varsa sürpriz yapmak için gizli tutuyorlar.

Çekiciliği ve güzelliği zaten var olan, Hasandağı ve Ekecik dağı, altyapı, konaklama, ulaşım, güvenlik ve organizasyon istiyor. Valilik, Belediye ve Üniversite birlikte pek ala bu organizasyonu gerçekleştirebilir.

 Tren hikâyesine benzeyen ve yıllardır uğraşılan lakın bu güne kadar gerçekleşemeyen TELEFERİK ciddi bir umuttur. Kargın’dan kalkış alanına kadar olan birinci etap gerçekleştiği zaman, yüz binler Hasandağ’ında olacaktır.

      Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.

 

YAZARLAR