Şahin KAPLAN


ERDOĞAN- PUTİN GÖRÜŞMESİ ÖNCESİ DURUM

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


Harekâta verilen 120 saatlik ara dolmak üzere. Şu ana kadar neler gelişti bir bakalım.

Daha önce de söylediğimiz gibi ABD ve Rusya kendi konularında arka planda anlaşmışlar ve ABD Suriye´nin kuzeyinde inisiyatifi Rusya´ya bıraktı. ABD bizimle anlaşma yaparak teröristi imha olmaktan kurtardı. Rusya da bildiğimiz üzere ABD gibi, henüz bu teröristlere terörist demiyor. İkisinin de bakış açıları aynı. Her ikisi de, alanda işlerine yarayacak bir grubu yanlarında tutmayı hedefliyorlar.

ABD heyeti ile yapılan mutabakat metni, teröristlerin 32 km güneye çekileceğini ortaya koyuyor. İyi de süre dolduğu zaman örgütün  ?çıktım? demesiyle çıkmış mı olunacak? Acaba ne kadarı çıktı? Bunun nasıl teyit edileceği metinde yok.Bizim anlayacağımız en net olan husus, bizim bizzat girip kontrol etme şansımızın olmadığıdır.Suriye rejimi ve Rusya ?tamam,biz kontrol ettik, çıktılar onlardan kimse kalmadı?  derse tamam mı olacak? Eminim ki Türkiye Cumhuriyeti´nin o şehirlere girmeden de gerçek durumu tespit edecek imkânları var. Ancak elde ettiği bilgiyi, karşı tarafa kabul ettirmekte zorluk yaşaması muhtemeldir. ABD tarafından kurtarılan teröristler Rusya tarafından da pek âlâ güvenli bölgede korunabilir. Yıllardır bu bölgede yuvalanan teröristlerin bir çırpıda burayı terk edip gitmesi çok kolay anlaşılır bir husus değildir. Ne Rusya´ya ne de Suriye rejimine bu anlamda güven duyacak durumda değiliz. Düşünsenize ABD´nin ? çıktılar ben gördüm?, Rusların ?ben de baktım buralarda yoklar? dedikleri teröristler için sadece bizim var dememizin ne kadar kabul göreceğini siz değerlendirin. Sonuç olarak sürenin sonunda çıkmadıklarını tespit etsek bile bunu hem Ruslara hem de Amerika´ya ispatlamak gerek. Bu ispat da kolay olmayacaktır. Yani çıkmasalar da öyle tam gaz operasyona devam etmek, uluslar arası kamuoyuna ABD ve Rusya´ya rağmen hiç kolay olmayacaktır. Henüz süre bitmeden Twittrump´ın açıklamalarına bakarsak, zaten çıkmışlar. Uygun davranmazsak hemen yaptırımlara başlayacakmış! Tersinden okursak sakın hepsi çıkmadı demeye kalkmayın diyor.

?7. Türk tarafı Türk kuvvetleri tarafından kontrol edilen güvenli bölgedeki tüm meskûn mahal (güvenli bölge) sakinlerinin dirliği ve güvenliğini sağlayacağını taahhüt eder, sivillerin ve sivil altyapının zarar görmemesi için azami dikkati göstereceğini vurgular.? 

Mutabakat metninin 7. Maddesi yukarıdaki gibi tercüme edilmiş. Bu madde de Türkler tarafından kontrol edilen bölge parantez içinde güvenli bölge olarak tanımlanmış. Bizim hedeflediğimiz ve düşündüğümüz ya da kastettiğimiz güvenli bölge aynı bölge gibi durmuyor. Bizim kontrol ettiğimiz bölge şu ana kadar Mehmetçiğin ayağının bastığı bölge. Başka kontrolümüz altında olan alan yok. Eğer ABD heyeti harekâtın başında hedeflediğimiz güvenli bölgeyi kastetmiyorsa o zaman iş biraz karışık. Yani kısaca oluşturabileceğimiz güvenli alan şu anki elimizde bulunan alan olarak kalabilir. Geriye kalan bölgelerin güvenli alana dâhil edilmesini ABD ile de müzakere edemeyiz diye düşünüyorum. Zira bölgeyi bırakıp Twittrump´ın ifadesiyle güneydeki petrolün başına çöreklendiler. Tüm Suriye hududumuz boyunca 32 Km. derinlikteki güvenli bölgenin Ruslar tarafından da kabul edilmesi gerekecek gibi.

Rusya´nın Suriye Rejimi ile Türkiye´yi masaya oturtmayı hedeflediğini ve hemen her hamlesinin bu yöne gittiğini düşününce, Putin´in güvenli bölgenin genişletilmesini ancak ve ancak rejimle tokalaşmak şartıyla kabul edebileceğini göz önünde bulundurmak durumundayız. Suriye rejiminin de buna kolayca evet demesini, kendi ülkesinin güvenliğini Mehmetçiğin sağlamasını kolay kabulleneceğini düşünmeyelim. Etkinliğine hiç inanmadığım müşterek mekanizmaların kurulması ile geçiştirmeye çalışılması muhtemeldir. Cumhurbaşkanımızın Rusya´ya hareketinden hemen önce Ruslar tarafından yapılan açıklamalara bakarsak ortaya koyacakları en önemli konunun bu husus olduğu anlaşılmaktadır.

Bu arada mutabakat metninde yer alan ağır silahların geri toplanması hususunda da ABD´nin samimi olmadığını, samimi olsa bile toplamaya gücünün yetmeyeceğini düşünüyorum. Neticede muhatap aldıkları bir terörist yapıdır. Ciddiyet beklenemez.

Ez cümle kâğıt üzerinde başarı sayılacak mutabakatın, pratikte bizim hedeflediğimiz anlama bürünmesi, Cumhurbaşkanımızın Putin ile yapacağı görüşmenin başarısına bağlıdır.

Vatanımıza  hayır getirir inşallah.

YAZARLAR