Yusuf.E.KOÇ


Bilgi Çeşitleri Anatomisi

Bilgi Çeşitleri Anatomisi


Bugün dünyada hangi ülkede yaşarsanız yaşayın genel olarak bilgi çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Bilgi, özne ile nesne arasındaki ilişkiden doğan her türlü üründür. Bilgi akıl ve duyu organları ile elde edilir.

A- Bilimsel bilgi

Deneye, gözleme dayalı, kesin, tutarlı, sistemli ve evrensel bilgilerdir. Sonuçları deney, gözlem ve yazılı belgelerle test edilebilir yahut kanıtlanabilir.

Birikimli ve ilerleme özelliğine sahip, tümevarıma, genellemeye, analize, senteze ve olgusal verilere dayalı bilgilerdir.

B- Teknik Bilgi: İnsanın temel gereksinimlerini karşılamak veya yaşamı kolaylaştırmak amacıyla alet, araç-gereç yapımına dayalı bilgilere denir.

Teknik bilginin amacı; insana yaşamında rahatlık ve kolaylık sağlamaktır.

C-Dini Bilgi: Özne ile nesne arasındaki ilişkinin inanç, vahiy, kutsal kitap ve din çerçevesinde kurulduğu bilgi çeşididir. Varlığı inanç yoluyla kavrar. Mutlak inancı ve inanılan şeyleri uygulamaya/davranışa dönüştürmeyi gerektirir.

İbadet, inanç ve davranış kurallarını içerir.

İnsanın iç yaşantısını ve toplumsal yaşamı düzenleyen kuralları belirler. İnsanı psikolojik/ruhsal ve sosyal/toplumsal açıdan mutlu etmeyi amaçlar. Bilimin ve felsefenin cevap bulamadığı yahut cevaplamakta yetersiz kaldığı soruları ve sorunları ilahi kaynaklara dayanarak cevaplandırır.

D- Sanat Bilgisi: Güzeli arama, bulma veya onu yaratma anlamına gelen bir etkinliktir. Sanat bilgisinde, subjeyi objeye yönelten şey; ?güzellik? kaygısıdır. Sanat bilgisi, sanatçının nesnel dünyayı estetik duygu oluşturacak biçimde kendinden bir şeyler katarak yeniden oluşturmasıyla oluşur. Duygulara yöneliktir. Hissiyata, coşkuya ve sezgiye dayanan öznel bir bilgidir.

E- Empirik (Gündelik) Bilgi: Günlük yaşamın sınırları içinde gelişen, duyum ve algıya dayanan, kesin olmayan, deneyimsel bilgidir. Özneldir. İnsanın gözlemlediği birkaç olaydan bir sonuç çıkarmasıdır. Burada Valiliklerden ve Belediyelerden alınan bilgilerin bu kapsam dışında tutulması hatalı olmayacaktır. Çünkü bu kurumlarımızdan basına yansıyanlar net ve doğru bilgi olarak değerlendirilir.Şayet, Emprik bilgiler kapsamında değerlendirirsek bu kurumlardan gelen bilgiler, devlet organları olduğu için nettir. Örneğin Aksaray valiliği tarafından okulların 1 gün süreyle tatil edilmesi veya Belediyenin Ramazan ayında iftar çadırı kurması gibi.

EŞİME TEŞEKKÜRLER

Normalde Erkek tarafından hediye alınması gerekirken, 14 Şubat için, birkaç gün önce bana aldığı hediyeler için değerli eşime de çok teşekkür ediyor, önünde saygıyla eğiliyorum.

Sibernetik_67@hotmail.com

Çoklu Yetenek Kuramı Uzmanı

Avrasya Yazarlar Birliği Üyesi

 

 

YAZARLAR