Rasim GÜL


ÇOCUKLARIMIZI NASIL TERBİYE EDELİM?

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Biri, İbni Haldun’a soruyor:’’ Çocuklarımızı nasıl terbiye edelim diye, çocuklarınızı terbiye etmeyin zaten size benzeyecektir, zira kendinizi terbiye edin yeter…’’  diye cevap veriyor.

İbn Haldun, modern, sosyolojinin ve iktisadın öncülerinden olup 14. Yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçi. 1332 yılında Tunus’ta doğdu. 1362 yılında da İspanya’ya giderek GIRNATA Emiri Ebu Abdullah’ın hizmetine giriyor, daha sonraları tekrar Kuzey Afrika’ya dönüyor, ünlü eseri Mukaddime ’yi 1374 tamamlıyor ve 1406 yılında74 yaşında Kahire’de vefat ediyor.

Yaklaşık 620 sene evvel İbn Haldun nesillerin nasıl yetiştirileceğini söyleyen bilginlerden biridir. Birçok bilim adamlarımız aynı konuda yüzlerce kitap yazmışlardır. 2020 YILI itibariyle 83 milyonluk Türkiye vatandaşının çocuklarının akıbetini görmek, bilinmeyen bir şey değildir.

Biz hep düşündük, düşünüyoruz, 100 senede gelmiş geçmiş hükumetler aceba eğitimde neden başarılı olamadılar? Neden ‘’MİLLİ’’ eğitim sistemini oturtamadılar, birinin uyguladığını diğeri bozdu. Her hükumet kendinin yaptığını doğru sandı?

Bu başarısızlığın adı nedir, cehalet mi, gaflet mi, yoksa başka bir şey mi? Aceba bir gün birileri çıkıp, aslımıza dönmemizin yolunu açabilir mi?

Bir toplumu oluşturan bireylerin hepsinin huyu ve ahlakı aynı değildir. Arlı- arsız, hırlı-hırsız, kolay yoldan para kazanmak isteyen, yasa ve kuralları hiçe sayan bir yığın insan vardır. Bu insanlar acımasızdırlar, başkalarına kötülük etmekten çekinmezler. Dikkatli olup gözümüzü açmazsak bu tip kişiler bize zarar veriyorlar.

Yaşam kavgasında aslolan kendine güvenmektir. Çünkü başkalarının yardımı ve desteği bir yere kadardır. Başınızın çaresine bakarak geleceğinizi tayin etmekte özgür olamazsanız HÜR birey, saygın vatandaş olamazsınız.

               Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.

YAZARLAR