Abdulkadir AY


CAMİLER HAFTASININ BU YIL Kİ KONUSU İLİMDİ …. ANLARSANIZ

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Aksaray Müftüsü Hasan Hüseyin Güller Aksarayın Televizyonları olan Kanal 68 İle Aksaray Belediye Web tv ile Aksaray Fm Radyosunun ortaklaşa yayın yaptıkları proğram da Müftü yardımcısı Mustafa Açık alının sorularına cevap vererek çok güzel bir proğram gerçekleştirdi. Proğram organizatörü olarak ben biraz çabaladım belkide ilk kez televizyonların birlikte hazırladıkları bir yöntem oldu Yeşil Doğa derneğin Sosyal Tesislerinde çekimleri yapılan proğramı başttan sona ev sahibi olarak pür dikkat dinledim.

Diyanet işleri başkanlığı tarafından belirlenen Camiler Haftasının bu yılın konusunun  İlim olduğunu öyle güzel anlattılar ki ilmin ibadetin bir parçası olduğunu dinin ilimden asla ayrılamayacak bir parçası olduğunu dinledim , etle tırnak gibi bir durum olduğunu anladım. İlimin olmadığı yerde cahilliğin baş göstereceğini duydum ilim islamın yeşermesinin en büyük  etkeni olduğunu Allah yolunda verilebilecek ilmin ise cennet yolunda dizili taşlar olduğunu hissettim hatta camiler haftasında Cami inşaatımı ilim yuvasımı denildiğinde ilmin daha ağır bastığını insanoğlunun ilim sayesinde Allahın nimetlerinin farkında olabileceğini daha şuurlu insan olabileceğine inandım.

Aksaray Belediyesi olarak eski siloların olduğu yerde seçim arefesin de alel acele bir park yaptı adını Selçuklu park verdi yarım kalan projede ihtiyaç olan otopark gibi ana temel unsur unutuldu belkide yanı başına yapılacak olan Aksaray kültür merkezinden daha büyük ilim irfan yuvası olacak olan ana kütüphane binası olabilseydi onun altına yapılabilecekti. Plan belli ancak uygulama olup olmayacağı belirsiz.

Ben ömrümde ilk defa yurt dışına çıkışımı  hac ve umre gezisinde gerçekleştirdim elhamdülillah hem hacı oldum hem umre ile pekiştirdim. Kendi hayatımı belirli çizgiler üzerinde taşıdım bazı inançlarıma sahip çıkmaya çalıştım gençliğimden beridir Türk islam sentezine inandım hatta bazen Turancı dedikleri Türkiye Cumhuriyetlerinin Birliğini hayal ettim çünki İslamiyet tüm insanlığa hakim olacaksa Türk milletinin ferasetiyle olacaktır diye düşündüm.

 

İkinci yurtdışı tecrübemi ise Almanyad Hanowerde yapılan bir fuar sebebiyle Avrupaya giderek yaşadım hiç unutamadığım tad itaşyan spagettisi oldu ben o tadı yeniden alabilmek için fırsat bulsam yine giderim ancak Hollanda gezisi sırasında gördüğüm manzara bizden ayrılan gerçekleri sergiliyordu bir keresinde Amsterdam büyüleyici bir şehir di gerçekten farkın nerede olduğunu anlııyorsunuz insanlar kibirden kurtulmuş bisikletlerle seyahat edecek kadar zarif neredeyse araç kullanması hoş görülmeyen  görüntü sergiliyordu.

Orada gördüğüm ikinci farkındalık bir kütüphane tıpkı Nora AVM büyüklüğündeydi her katı genç doluydu dileyen kafeterya sını kullanıyordu , dileyen kitap okuyordu ancak o bölüm çok ağırlıktaydı dileyen bilgisayar kütüphanesinden yararlanıyor ama gerçekten gençleri meşgul edecek mükemmel bir alan vardı hayran kaldım .

İşte o projenin bize yenilenen teknolojiyle harmanlanarak gençleri oyaladığı gibi geliştirebilen dev bir kütüphaneye ihtiyacımız var hem de  gençlerin Kodlama gibi geleceğin mesleğini ve vizyonunu da katarak külliye haline getirilmesi lazım. Eğer bu şekilde kurgulanırsa Aksaray çok mükemmel bir esere sahip olur daha büyük konferans salonuna sahip olur  hatta Vali beyinde sahiplendiği DENEYAP ATÖLYESİ bile kurularak gençlere vizyon katılabilir merkezde ihtiyaç olan dev kütüphanesine kavuşur. Artık ulu camii yanındaki kütüphane kitap konacak yer kalmadığından müdürün masasının üstünü bile doldurmuş durumda .

Daha önce çizilen vizyon gerçekleşseydi   il özel idare tarafından kurulan  Kültür merkezindeki kütüphanenin içerisindeki  90 bin kitap tamamıyla buraya aktarılacaktı . SON zamanlarda çeşitli düşünceler atılıyor ortaya  kimisi Beldiye binası oraya yapılacak diyor , kimisi kütüphane yerine cami kurulacak diyor. Her ikiside çok yanlış seçim olur belediye artık şehir dışına yapılmalı Evren Dinçer ileri görüşlü ufku zengin insandır onu düşünmüştür seçimde Radyo proğramı yaparken kendisine Eski Buğday pazarının olduğu yerin Belediye binası olarak şehri geliştirebileceğini söylemiştim  bu fikre önem vermişti çünki sanayi sitesi taşındiğinde yeni Aksaray burada kurulacaktır. İ

kinci söylem ise siloların kalktığı yere kütüphane değil de Cami yapılacağı şeklinde sakın böyle bir hata yapılmasın ana yola yakın bölgede trafik tartmadığından Nora AVM otoparkına kadak ortada dubalarla geçici felç yaşıyoruz camii olduğunda tamamen kilitlenir, Cami için ihtiyaç duyuluyorsa o bölgede şehir merkezinden taşınması gündeme gelen Endüstri meslek lisesi oradan taşınabilir ve yerine camii yapılarak kütüphane ile birleştirip külliye haline getirilebiliriz böylece hem  cami ihtiyacı giderilir hem de kütüphane .

Herkes planını yapar ancak bu kentin kaderiyle oynayanlar yıllar sonra bile anılacaklardır mesela ben nedense eski terminal  yerine yapılam piri Mehmet çarşısını sevemedim ortası boş kalsa bundan iyi olurdu kafeterya ile sınırlandırıldı ortada küçücük bir mescit kullanan varmı bilmem ortalıkta tüm meydanı kapattı halbuki bir blokun tamamıyla üstüne 2 kat daha  fazla çıkılarak o bölgedeki  cami ihtiyacı giderilebilirdi  istenirse yine de yapılabilir.

Herkes bir fikir sunabilir sakın ilim irfan yuvasıyla ibadet merkezini tartışmaya sokmayın kesinlikle taraflar dine zarar verecektir. Buna sebep olmak Allah katında da mesuliyet -getirir biraz sabır edilebilirse her şey daha güzel sonuçlanabilir . Kütüphane külliyesi tamamlanırsa böylece  park içerisindeki fuhuş çetesi yada tezgahçılar barınamayacaaktır

YAZARLAR