Abdulkadir AY


Bölgesel kalkınma olmadan marka şehir rekabet edemez

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Bölgesel kalkınma olmadan marka şehir rekabet edemez ,

Aksaray'da bugün yapılan marka şehir çalıştayı na katıldım Şehir adeta bütün olmuştu Sayın Valimiz , Milletvekilimiz, Rektör, Belediye Başkanı ve tüm kurum ve kuruluşlar katılım sağladı.

konuşmacıları tek tek dinledim fakat şaşırdım birbirinden farklı düşünceler ortaya çıktı sanki bir hazırlık çalışması olmadan yapılan çalıştay marka şehir yapılarak kapitalist satış Anlayış ile eleştirildi neyse ki maksat farklı olunca kelimelere takılmadık, iyi bir moral ile başladık.

Memleketin tüm kesimlerinden davetlilerin katıldığı çalıştay her şeye rağmen memleketin gelişmesine bir ivme kazandıracağını gösterdi.

 memleketin yetiştirdiği bürokratlardan Himmet Karadal Belli ki bu konuda kendisini adamış çeşitli üniversitelerden değerli meslektaşlarını davet etmişti,

  görev alan İl Kültür Müdürü Mustafa Doğan ise iyi bir puanı hakketti.

 Ön konuşmalar bittikten sonra çalıştaya geçildi Ben de 1 masa etrafında yerimi aldım ilk defa bir çalıştaya katılma şerefine nail oldum, katılma nedenim yeşil doğa dernek başkanı olarak konulara hakim olmak, memlekete bir şeyler yapıldığını görmek hatta gerekirse dahil olmak amaçlı destek vermekti yapılan çalıştayda iki aşamalı verilen sorular vardı daha çok Aksaray ne ile anılalabilir, hangi ürünlerle marka şehri oluşabilir. tüm bunlar için cevap arandı Tabii birçoğu cevapsız kaldı

Ancak genel anlamda bakıldığında herkes Turizm konusunda gelişme ve neredeyse komşu illerle yarış içerisinde yol katetmek isterken öğretim görevlileri bölgede ‘’ Nevşehir varken turizme asılmak mantıklı gelmiyor’’  diyerek daha çok gelişmiş olduğumuz sanayileşme ile kendi alanında oldukça başarılı olan tarımsal ve hayvancılık alanında ilerlememiz gerektiği görüşünü savundular ve turizmi de alternatif üçgen içerisinde oturttular.

 tüm bunlara bakıldığında son oturumda yapılan grupların genel açıklamaları birbirinin neredeyse aynısı gibiydi ancak birçok öğretim görevlisi moderatör tarafından yapılan açıklamaya göre gelişmişlik bölge kalkınması ile birlikte ele alınmalı bireysel yapılan markalaşma sadece kenardaki illerle mukayese edilebilir düzeyde kalır ancak gelişmişlik bölgesel hareket ile sağlanırsa hem Aksaray'a kazanacak hem de bölge kazanacaktır denildi.

 bölgede yapılabilecek ortak yatırımların daha etkili olabilmesi için Orta Anadolu Bölgesi'ndeki 4 velayetinde aynı amaçla fikir üretmesi, hatta gerekirse ortak hareket etmesi sağlanmalıdır bölgeden geçen otoyolu bölge menfaatine dönüştürülmesinin sağlanması gerekir denildi.

Bunun için gerekirse bir ortak şehir oluşturularak orada 4 vilayetin de ortak menfaatine gelecek faaliyetler yapılmalıdır bölgede Oto yo üzerinde kurulabilecek stratejik şehirde Turizm kongre ve Fuar Merkezi kurulmalı onun etrafı akıllı şehir mantığında geliştirilmelidir Fikri ortaya çıktı.

birçok konuda söylenen kelimeler tek tek kayda alındı keşke bu programda masalarda tüm konuşmalar video kaydı almış olsaydı Dökümü yapılsaydı bir ayrıntı kaçırmamış olunsaydı ama olsun bu tarz çalıştayı sık sık yapmakta yarar var çünkü şehrin hafızası durduğunda ileriye yönelik hiçbir şey düşünemez hale geliyor kayıtlara giren görüşler ise bir gün gelir filizlenerek geleceği kurgulayacak farklı projeler olabilir.

 Şehrin en büyük STK ları toplantıya sponsor olmak yerine keşke katılım sağlasalardı onların fikirleri daha önemliydi onlarsız yol katedmek mümkün değildir. Toplantı sonunda çıkan sonuç Bölgesel bir kalkınma olmadan marka şehir olarak ülke genelinde rekabet ediemez, ancak komşularla yarışmaya dönüşür.

Her eye rağmen gerçekten kendimizi görebilmeniz için AYNA TUTAN akademisyenlere teşekkür ederim HİÇ BİR ŞEY bilmediğimizin farkına vardık SELÇUKLU öncesi Aksaray'ın adını bilmeyecek kadar cahil olduğumuzu anlamış olduk Emeklerine değer verdiğim Eğitim ordusu dilerim çıkaracakları sonuç bildirgesi ile bize yön verir.

YAZARLAR