Ali GENÇ


AYDOĞDU’DAN İSTENEN O.D T.’ÜN HAYALİ CAM FABRİKASI İÇİN TÜM HAMMADELERE SAHİBİZ!

salihler şehri gazetesi,Aksaray Haber,Aksaray haberleri


Bugünkü konuyu daha iyi anlayabilmek için önce şehrimizin mutlu istikbali için sarf edilen samimi çabalarıyla önemlileri için gerekli hammaddeleri bulan, hak etmediğim esaretten kurtuluşumuz için aralıksız çabalar ve bu çabaları sar edenin bilinmesi gerekir.

    Memleketimizin hayırlı evlatlarından birisi olan 2 dönem devam eden TBMM’si üyeliğini ilimizin istikbalini ak edecek çalışmaları yapmaya ayıran Oğuz Demir Tüzün’ün bu konudaki çalışmalarından birinin teoriden pratiğe çevirtilebilmesi için 5 yıldır aralıksız sürdürdüğüm çabanın da, bu çabayla elde edilenin  ürüne dönüştürülebilmesi için ilgililere yazılarımla bulunduğum çabada bilinmeli.!!!

OĞUZ DEMİR TÜZÜN’ÜN İLK HAYALİ HAMMADESİNİDE BULDUĞU  CAM FABRİKASI!!!

     Görevi esnasında mesken ve araba camları ile evlerimizle lokantalarda dahil her yerde kullanılan cam mamullerinin, cam tuğlalarının da üretiminin yapılabilmesi için 12. dönem (25 Ekim 1961 - 10 Ekim 1965) CKMP ve(-22 Ekim 1965 - 12 Ekim 1969 arası) 13. dönem Millet Partisinden TBMM’de Niğde Milletvekili olan hemşerimiz merhum Oğuz Demir Tüzün’ün Oğul Yaşar Tüzün ağabeyin verdiği bilgiye göre bu konuda detaylı bir çalışma yaptırıyor.

     Yapılan çalışmanın sonucunda Aksaray’ın daha önceleri bir iç deniz olduğu bilgisine ulaşarak bir cam fabrikasının ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak kadar Kum ’un olduğunu tespit ettiriyor.

 Oğuz Demir Tüzün büyüğümüzün Aksaray’a Cam fabrikası kurulması çabasının yanında 2.önemli hayali daha vardı.

 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULABİLMEMİZ İÇİN BAŞLATTIĞI VE GENEL KURULA KADARDA GETİRDİĞİ KANUN TEKLİFİ ADANA’LI  SARIİBRAHİMOĞLU’NUN MUHALEFETİNE TAKILINCA GERÇEKLEŞEMEDİ!!!

  Merhum Tüzün’ün Milletvekilliği esnasında il olmamız için ortaya koyduğu  samimi çalışma vekilliği döneminin en önemli çalışması olduğu konusunda herkes hem fikir.

    Bu samimi çalışmasıyla hiç hak etmediğimiz 2. ilçelik esaretinden kurtarılmamız için İçişleri Komisyonun Esas No : 2/ 697 11.3.1965   ve 33 karar numarasıyla işlem gören Aksaray’ı n 1933’ün 1 Haziran’ında fiilen başlayan 2. İlçelik esaretine çarptıran 2197 sayılı kanunun 3. maddesinin iptalini isteyen kanun teklifi bir çok komisyondan geçmesine rağmen bu komisyonda teklife Adana milletvekili Kemal Sarıibrahimoğlu’nun muhalefet şerhi koyması üzerine TBMM genel kurulu görüşmelerinde verilen ret kararıyla gerçekleşememesine rağmen 1845-1933 arasındaki ilk vilayet ligimizden sonra 1989’daki il olma çabamızı mayalayan 2. önemli çalışmadır.!!!

3. HAYALİ HÜKÜMETİN 18 YILLIK SÖZÜ OLAN 20 AĞUSTOS DA İHALESİ YAPILAN DEMİR YOLU!

   Merhumun 3. hayali ise Mersinden Aksaray üstünden Şereflikoçhisar’a ve oradan Ankara’ya gidecek olan ve taşıdığı malları örselemeden başkente ve daha da ilerilere ulaştıracak olan, 2008 dan bu yana her yıl en az 10 defa yaptığım haberler ve köşe yazılarıyla gündeme getirdiğimiz ve bu çabalar sonucunda oluşturulan kamuoyunun da etkisiyle geçen sene 20 Ağustosta ihalesi yapılan fakat Danıştay’a yapılan itiraz ile burada karar bekleyen Aksaray-Ulukışla demir yolunun gerçekleştirilmesiydi.

CAMDA KULLANILAN KUM’UN YANINDA YETERLİ KİREÇ TAŞLARI,KİREÇ VE KUVARS’ADA SAHİBİZ!!!

  Tüzün büyüğümüzün bu samimi çabasıyla tespitini yaptığı camın en önemli ham maddesi olan kum, soda, dolomit, kalker, feldspat, sodyum sülfatın yanında ilimizde benim köyüm olan ilimiz merkez ilçesine bağlı Yanyurt sınırları içinde bir çizgi üzerinde devam edip oradan Salmanlı, Kalebalta ve Susadı köyü arazisinde de devam ettiğini 2017 den itibaren dağ taş ,tepelerde her yıl ortalama 4 ay boyunca aralıksız olarak izini sürdüğüm ve bulundukları yerleri bir, bir tespit ettiğim bir çoğu pırlanta parlaklığındaki  Kuvarstır.!!!

   Merhumun tespitlerinin yanında kendi tespitlerimin de ilave edilmesiyle 02.05.2019 Perşembe günü  ”AKSARAY’IN KUM’UYLA O.D. TÜZÜN’ÜN CAM FABRİKASI HAYALİNİDE VALİ MANTI GERÇEKLEŞTİRSİN!” başlığı altında;

    Bu yazıda ilimiz Valisi Ali Mantı Beye geçmişte yazdığım yazıları ilgi tutmayacağım.

   Çünkü bu günkü yazacağım konuyla ilgili ilk bilgiyi kendilerini Özel Kalem aracılığıyla davet etmeme rağmen icabet etmediği  Aralık ayının 24’ünde ilimizin hayırlı evlatları ve ilimize hizmet edenleri anmak için Somuncu Baba külliyesi ile birlikte yapılan Camisinden çıkıp Somuncu Baba hazretlerinin kabri şeriflerinin yanındaki eski mescidinin önündeki anma programından sonra hazırladığım fotoğraflı anma listemizin 8. sırasında bulunan Merhum Oğuz Demir Tüzün beyin oğlu Yaşar Tüzün ağabeyden öğrendim.

 MANTI’NIN UMURSAMADIĞINI VALİ AYDOĞDU’NUN HASSASİYETİNİ GÖRÜNCE TALEBİ YENİLEDİM!!!

    Vali Mantı’ya ilettiğimin gereğinin yapılmaması üzerine göreve başladığı andan itibaren birimizi bin yapacak çalışmalarını gördüğüm Vali Aydoğdu’nun göreve başlamasından 4 ay sonra 21.10.2020 Çarşamba günü ”MANTI’NIN 2 YILDA YAPAMADIĞI CAM FABRİKASININ FİZİBİLİTESİNİ VALİ AYDOĞDU YAPTIRSIN!” başlığıyla  hızla sanayileşen ilimizdeki sanayi yatırımlarının çeşitlendirilmesinin yanında  kendimize ait olan ham maddelerinde değerlendirilmesiyle daha çok kişiye iş ve  dolayısıyla aşın temin edilmesinin yanında özellikle kum ile kireç ve Kuvarsların bulundukları yerlerden çıkartılmasında oralarda yaşayanların çalıştırılmasıyla daha  çok kişinin doğdu yerde doyması sağlanacaktır.

   Göreve geldiği 9 Haziran 2020’den itibaren 7/24 esasına göre birimizin bin olması için çaba sarf eden Vali Aydoğdu’nun ilimize kazandırdığı yatırımlara Cam fabrikasını da ilave ettirmesi dileğiyle.

  Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

 

 

 

YAZARLAR