Halil MANUŞ


ANLAMAK İÇİN DÜŞÜNÜYORUM

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Neden döner pervane ışıkta?

Ateş niçin yakar da soğuk üşütür?

Yoktan var olmak ne?

Dün geçmiş zaman… Bilirim de;

Sonsuzluk nedir?

Anlayamam.

 

Dönen yalnızca pervane mi? Ay, yıldız, gezegen, sayısız seyyareler ve moleküller… Koca Mevlana neden döner peki? Soğuk üşütürmüş de aşk ile yanan yüreği neden soğutamaz? Mutlaka bir sebebi ve nedeni olmalı. "Düşünüyorum, öyleyse varım" demiş düşünen bilge kişi. Bende "varım" diyeceksem düşünmem gerekmez mi? "…öyleyse varım" diyen bilge kişi bu gün nerede? Varım demeden önce neredeydi? Sahi yarına çıkabilecek miyim?

 

Doğduğuma sevinip gülenler

Ölümüme ağlarlar canhıraş… Neden?

Niçin, gidenler geri gelmez bir daha?

Kabir son durağım… Bilirim de;

Kabir ötesi nedir?

Anlayamam.

 

Daha dün her taraf yemyeşil, etraf güllük gülistanlıktı. Bahçelerimiz koklamaya kıyamadığımız çiçeklerle bezeli, altından geçerken gölgesinden göğü göremediğimiz çınar ağaçlarının yaprakları birbirine kenetlenmiş gibi gürdü. Ne oldu da o yediveren güller soldu, çınar ağaçlarının kenetli gür yaprakları çözüldü sade iskelet misali çıplak dallara döndü? Ya bir daha geri gelmezlerse…

 

Bebekken sevip okşayanlar

İhtiyarlayınca neden dönüp bakmazlar?

Yaşsa yaş, tecrübeyse binlerce…

Niçin sözü dinlenmez pir-i faninin?

Doğan ölecektir… Bilirim de;

Firavunluk nedir?

Anlayamam.

 

Her şeyin tazesi makbuldür. Fide olarak diktiğimiz söğüt ağacının can suyunu verdikten sonra günü birlik bakımını yapar, dış etkilerden koruyacak şekilde çitle çeviririz. Zaman akıp giderken nasılda dal kol atıp serpildiğini göremeyiz belki de. Çok defalar altında sofralar kurup; eş, dost ve yakınlarımızla piknik yapmışızdır. Öyle de dün toprağa korken kırılmasın diye özenle tutup can suyunu verdiğimiz söğüde bu gün aynı titizliği göstermiyor, hatta yaşlandı diye kesip odun ediyoruz. Buraya kadar anlaşılıyor ama benim anlamadığım insanda mı yaşlanınca bir kenara itilir?

 

Ne, neden, niçin, nasıl…

Cevap ver:-Seni kim yarattı asıl?

Ay, yıldız, dünya ve sayısız seyyareler

Aklın, fikrin, gözün, kulağın daha neler neler

Şükretmek görevim… Bilirim de;

İsyankârlık nedir?

Anlayamam.

 

Ne demişti bilge kişi " Düşünüyorum, öyleyse varım." Düşünerek kafasında oluşan soruların tamamına cevap bulabildi mi bilemem ama bende "varım" diyebileceksem yoktan var edene şükredip, anlayamasam da anlamak için düşünmeli değil miyim?

YAZARLAR