Doç Dr.İbrahim BAYKAN


AKSARAY’IN  DOLMUŞLA  İLK  TANIŞMASI

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


 

Aksaray’a dolmuş sistemini ilk getiren; Kurtuluşlu rahmetli; aslen Aksaraylı olup Ankaralı Mustafa lakabıyla anılan bir hemşehrimizdir.

Mustafa amca yıllarca Ankara’da dolmuşçuluk yapmış ve daha sonra Aksaray’da Kurtuluş Mahallesine yerleşmiş.

Gerek kendisinin Kurtuluş’ta ikamet etmesi gerekse Kurtuluş Mahallemizin şehir merkezine uzaklığı nedeniyle Aksaray Merkez- Kurtuluş Mahallesi hattında ilk ve tek dolmuşçu olarak hizmete başladı.

O yılların anıları bugün gibi hafızamda: Dolmuş eski ve siyah renkli bir  Wolswagendi. Ali Baba Tekkesi’nin karşısından kalkar; stadyuma kadar yerleşim olmadığından dolayı ilk durağı Millet Bahçesi.

Devamında Zabit adlı renkli bir kişilik olan tanınmış Zabit amcanın evinin önü İkinci durak. Son durak; Kurtuluş’un merkezi olan Karakol önü.

Daha ötesinde fazla yerleşim yoğunluğu olmadığından dolayı biz son durakta iner dolmuş güzergâhının yarısı kadar daha yolu yaya olarak evimize giderdik.

Önceleri Kurtuluş halkı alışık olmadığından dolmuşa binmeyi biraz yadırgadı bunun birinci nedeni dolmuşun küçük olması ve neredeyse kucak, kucağa yolculuk. İkincisi ise; o yıllarda çok yaygın olan Yaylı Araba dediğimiz at arabalarıydı.

Birkaç komşu ortak araba tutar yükünü de arabaya atardı. Bir zaman sonra Ankaralı Mustafa ve dolmuşu yaşlandı. Hatta arızalarla yolda kalmalar olunca Mustafa amca bu işe son verdi.

Benim de içinde olduğum bir zamanda mezarlık yokuşunda dolmuş öyle zorlandı ki; dura kalka çıkıyorduk. Mustafa amca direksiyona öyle sıkı sarıldı ki; direksiyon yerinden çıktı ve elinde kaldı. Büyük bir ustalıkla anında tekrar yerine oturtmayı başardı ama istop etmeyi önleyemedi.

Dolmuştan hepimiz indik iteleyerek yokuşu çıktık fazla sürmedi kısa bir müdahale ile arızayı giderdi yolumuza devam ettik. Allah gani, gani rahmet eylesin her türlü zorluklara rağmen bu işin hem öncülüğünü yaptı hem de ilk ve tek olarak vatandaşa hizmet verdi.

Daha sonra; gerek nüfus artışı gerek dolmuş kültürünün yerleşmesi ve gerekse Mahallenin devamında Lale Bağları mahallesinin yerleşime açılması hasebiyle yine Kurtuluş halkından; Namı-diğer Kuşçu Emin, Orhan Turan ve adını hatırlamadığım ama Sarı Hüseyin’in oğlu diye anılan kişiler dolmuş işine girdiler.

Bunlar dan da Allah razı olsun her türlü zorluklarına rağmen vatandaşa hizmet verdiler. Ölenlere Allahtan rahmet; yaşayanlarına sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum.

Sizlerin de varsa o yıllara ait anılarınız yorumda paylaşırsanız bu anıma renk ve zenginlik katarsınız.

 

Sevgi ve Saygılarımla

(Doç. Dr. İbrahim Baykan)

 

YAZARLAR