Rasim GÜL


AKSARAY’DA, DEPREM OLUR MU?

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Aksaray’da DEPREM olur mu, olmaz mı, olursa kaç şiddetinde olur? Bunların cevabı için önce Aksaray’ımızda mevcut olan JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI başkanı Tayfun Aydın’ın dinlenmesi lazım. Asıl görev de zaten odanın.

Yine Jeoloji mühendisi, Prof. Dr. Halil Baş hemşerimiz ömrünü toprak ve deprem incelemekle geçirmiştir. Aksaray’da defalarca deprem konusunda açık oturumlar düzenlemiş, hocamızı dinlemek ve uyarılarına dikkat etmek şart. 

 Hasandağı ’nın, yanardağ olarak canlı mı, cansız mı, olup-olmadığını ilgili odadan ve Halil Hocadan dinleyerek, halkımızı aydınlatmak ve gerekli tedbirleri almak ve aldırmak, Vali ve Belediye başkanımızın asli görevleri arasında değil midir?  

Diyelim ki Aksaray’da 6 şiddetinde bir deprem oldu, mevcut binaların % de kaçı dayanır, kaçı dayanmaz? İlgili mühendislerden aldığımız bilgi, 2000 yılından evvel yapılan hiçbir bina dayanmaz şeklindedir.

 Aksaray’da kaç toplanma alanı var ve buralara hangi yollardan gidilecek, bilenin % 3-5’i geçeceğini sanmıyorum. Kılıçaslan parkında ‘’Deprem Toplanma Yeri’’ diye bir levhayı gördüm, ancak halkın ne kadarı biliyor?

‘’Tuz Gölü fayının üretebileceği en büyük deprem; Tuz Gölü olarak 6.80, Acıpınar 6.72, Aksaray 6.33, Akhisar 6.74 ‘’ olabileceği, ’Tuz Gölü Fay Zonu (TFZ) Orta Anadolu’nun en önemli kıta içi aktif fay zonlarından biridir. 200Km. Uzunluğu, 2-25 Km. genişliğindedir.’’

Acıpınar segmenti (bölüm) Hanobası, Çimeli Yeniköy, Aksaray İl Merkezini KB-GD doğrultusunda kat ederek Akhisar Köyü kuzeyine kadar varır. Akhisar ile Yuva köyleri arasındaki fay, Helvadere’ye uzanmaktadır.’’

Bu bilgiler Maden tetkik Arama (MTA) 2014 yılında çıkardığı 149 uncu sayılı Dergiden alınmıştır. Yapılan çalışmalar, Tuz Gölü Fay hattının aktif olduğu gösterilmektedir.

Aksaray’da deprem konusunda, Jeoloji Müh. Tayfun Aydın şunları ifade etti, ‘’01.01.1999 yılından 29.06.2008 tarihine kadar Aksaray ili ve çevre ilçeleri dâhilinde 416 irili-ufaklı deprem kaydedilmiştir. Bu depremlerin büyüklükleri, 2.0 ile 5.0 arasında aletsel büyüklüktedir.

Aksaray’daki binalara büyük ölçüde zarar verebilecek ve can kaybına sebep olabilecek bir depremin uzun süredir suskun halde bulunan, Tuz Gölü Fay Zonu üzerinde olacağı bilim adamlarımızla düşünülmektedir.’’

Yazılan yazılara ve yapılan çalışmalara göre, Aksaray ili ve çevresi de deprem tehlikesi altındadır. Deprem bakımından güvenli olduğu söylenen Aksaray’ın son yıllarda yapılan çalışmalarla, çokta güvenli olmadığı görülmektedir. Halkımızın bu konuda bilgilendirilmesi gerekmez mi?
   Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola

YAZARLAR