Abdulkadir AY


AKSARAY VİLAYETİNİN 31. YILINDA 68 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Eskiden ‘’YEŞİL AKSARAY ‘’ denilirdi hatta otobüs firmalarından birinin ismiyle yaşatılmak istendi anılar çünki heryer ağaçlık her evin önünden su kanalları akar dururdu . Aksaray özlenen günlerden çok uzaklaştı betonlaştı nüfus arttı bahçeler tarlalar talan edildi heryer katlı binalarla doldu taştı ancak yok olan tek şey o mutlu geçmişiyle yeşil  Aksaray oldu.                                                                                                                      

Ne yazık ki karşı görünen dağlar çıplak evlerin  aralarında oto parklar neredeyse ağaç namına hiçbir eser yok bunun için mücadele edende yok. Geçen yıl başlattığımız ‘’Aksaray’ın Etrafı yemyeşil Dağlar’’  sloganıyla bir seferberlik başlattık çok şükür taraf buldu tüm yeşile hasret duyan çevre dostları elinden gelen gayreti gösterdi 5 kasımda sırf AKSARAY VİLAYETİNİN kuruluşunun 30. Yılı kutlaması yapılamadığı için içimize sindiremedik ve  Fidan dikme mevsiminde hiç değilse adını anarak  VİLAYETİN 30. YILINDA 30 BİN FİDAN ‘’ etkinliği yaptık katılım müthiş oldu tüm halk ve bürokrat konuya sahip çıkmıştı.

Bu gelişme gösterdi ki yeşil Aksaray konusunda bir öncü kuruluşa ihtiyaç duyuluyor farkındalık yaratarak harekete geçirecek bir etkili dernek olmalıydı işte şehrin dinamiklerininde içerisinde yer aldığı YEŞİL DOĞA DERNEĞİ kurularak hem bölgesel kalkınmaya yönelik Aksaray, Nevşehir. Kırşehir ve Niğde illerinin birlikte kalkınmasını öngördü hem erozyonu önleme ve iklim krizine karşı ağaçlandırma faaliyetlerini hedef aldı hem de Tüzüğünde yer alan ‘’ İllerde Kent Konseyinin kurulması ,için  çaba gösterir Kurulamayan illerde Kent Konseyinin işlevini yürütür ‘’ maddesine dayanarak  faaliyetlerde bulundu.

Birçok kesimi memleket yararına bir araya getirmeyi başaran Yeşil Doğa Derneği bazen tüm siyasi partilerin Gençlik örgütünü davet ederek alıç toplama etkinliği  gerçekleştirmiş ve toplanan alıçların fidana dönüşmesini sağlayarak yeniden toprakla buluşmasına öncü olmuştur  , Bazen de tüm partilerin kadın örgütlerini davet ederek sivil kadın dernekleriyle birlikte 250 kişinin katılımıyla KADIN ELİ DEĞSİN diyerek  LAVANTA ve FİDANLARIN toprakla buluşturulması  sağlamıştır.

Tüm bu faaliyetlerin arkasında Yeni gelen Valimiz Hamza Aydoğdu’ ya  ziyaretimizde dile getirilen Aksaray Vilayet oluşumuzun 31. Yılında hedef olarak belirlenen 68 bin fidan dikimi projesi için  çaba vardı. Biz kendi çabamızın başarıya ulaşmasından dolayı kıvançlıyız. Bu yıl tema olarak LAVANTA konusunu işledik Aksaray Belediyesine önerimiz üzerine Belediye Başkanımız Evren Dinçerin talimatlarıyla  48 bin lavanta alımını sağladık  belki de 3 yıl sonra dikilen tarla içerisinde hepimiz mutluluk fotoğrafları çektireceğiz, ardından Yeşil Doğa Derneği olarak Okul bahçelerinde dikilmesi için 1000 Lavanta Fidesi bağışıyla öncü olduk Valimiz sayın Hamza Aydoğdu’nun talimatlarıyla 24 kasım Öğretmenler gününde   başlatılacak olan ‘’OKULLAR LAVANTA BAHÇESİ OLSUN ‘’ projesi  için  İl Milli Eğitim Müdürü H.Ömer Kartal çok azimli davrandı okullardaki dikim alanları tespit edildi  , tarım il  müdürlüğü tarafından ilk etapta  10 bin Lavanta fidesi alımı gerçekleşti, Lavanta teması için Gençlik ve spor il müdürlüğü SPOR TESİSLERİ LAVANTA KOKSUN diye 2000 adet lavanta ekimi gerçekleştirdi , Organize sanayii müdürlüğü ihtiyaç duyulan bölgede kokuların bertaraf edilmesi ve LAVANTA ESİNTİSİ  için 1000 adet lavanta fidesini toprakla buluşturdu .Otizm derneği tarafından Özel eğitim okullarına, İmam hatip mezunları derneğinden imam hatip bahçelerine ve birçok okul kendi hazırladıkları alanlara LAVANTA diktiler bizim hedefimiz olan 68 bin fidan toprakla buluşmuştur.

Orman Teşkilatı geçen yıl 675 bin fidanı toprakla buluşturmuştu bu yıl 500 bin fidan kendisi 500 bin fidan da kurum kuruluş ve belediyelerin dikmesi ön görüldü .

Fidan dikme çabalarında yapılan toplantılara Yeşil Doğa Derneği olarak her ne kadar  davet edilmesek te  yüreklerimiz ortak atıyordu özellikle vatandaşların yol kenarlarında fidan dikme telaşlarına Valimizinde dahil olup kaynaşması en büyük kazancımız olmuştur. Aksaray yeşili seviyor yeşili seven idarecileriyle bu işi başaracak  fidan dikme çalışmaları devam ediyor birçok kurum ve kuruluş kış öncesi daha binlerce fidanı Toprakla buluşturacak Pandemi koşullarına rağmen bu kadar gayreti görünce gelecekten umutluyum. ‘’Aksaray’ın etrafı Yemyeşil Dağlar’’

 

 

YAZARLAR