Rasim GÜL


AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, EN İYİ GENÇ ÜNİVERSİTELER İÇİNE GİRDİ.!

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Bilgi toplumunun en önemli kurumları içinde üniversiteler gelmektedir. Esas amacı bulundukları şehrin kültürünü geliştirmek ve yaymaktır. Aynı zamanda kuruldukları şehre, sosyal ve kültürel alanda önemli katkılarda bulunmaktır.

Aksarayın, kültür, ekonomi, sanayi ve sosyal konuları, Üniversitesinin katkıları ciddi şekilde ele alınıp tartışılmalıdır. Özellikle turizm konusunda bilimsel araştırmalar yapması ve bilgi üreterek azami katkıyı sağlaması önemlidir.
 
Üniversitenin
HALKLA BÜTÜNLEŞMESİ; il idaresi ile Rektörlüğün ciddi bir proje çerçevesinde devamlı ve kurumsal anlamda çalışmasının şehir ve üniversite için çok önemli olacağı ülkede ve dünyada ispatlanmıştır. 

 Aksaray Üniversitesi, 2021 yılı itibariyle 15 yılını tamamladı. Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Sağlam’ı, ikinci Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Acar’ı ve özellikle mevcut Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Şahin’i akademisyeni, öğrencisi ve memuru ile birlik içinde yöneterek hiçbir taşkın ve gereksiz hareket çıkmamasını sağlamalarından dolayı tebrik ederek kutluyoruz.  

Kuruluşundan bu yana 15 yıldır sorunsuz ve ekip halinde hizmet veren Rektör yardımcılarımıza, Dekanlarımıza, Bölüm Başkanlarımıza, Tüm Akademisyenlerimize ve diğer personelin tamamına teşekkür ediyoruz.

Aksaray 32 yıllık il olmasına rağmen özellikle siyasetçilerinin, sivil toplum örgütü yöneticilerinin çoğunluğunun ÜNİVERSİTE’yi anlayamadıklarını ve daha beteri anlamamakta ısrar ettiklerini çok iyi biliyoruz. Mesele üniversiteyle, herhangi bir il müdürlüğünün aynı olmadığının anlaşılamamasında yatıyor.

Başta ev sahibi, Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer ve milletvekillerimiz en az ayda bir Üniversiteyi ziyaret ederek, öğrencilerle ve öğretim üyeleriyle görüşüp hal-hatır sorabilirler. Rektör hocamızda ayda bir gruplar halinde üniversiteyle ilgilenenleri misafir edebilir.

Üniversite; en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve BİLGİ üretilen kurumdur. Üniversite; aklı hür, fikri hür ve vicdanı hür gençlerin ön yargılardan arınarak doğruyu bulma ve analiz etme kabiliyetini geliştiren eğitim kurumlarıdır. Büyük bir kesimin işine gelmese de bu böyledir.

Başka bir deyişle üniversite; Medeniyet dediğimiz; Ölçme, Biçme, Tartma Kaabiliyetini Geliştiren Eğitim Kurumlarıdır. Bu değerlere sahip olma medeniyeti kavrama ve medenileşme anlamına gelmektedir. Dolaysıyla bulunduğu şehire de medeniyet kapsamında büyük katkıları olur.

Üniversite; hiçbir partinin, fikrin, cemaatin, tarikatın arka bahçesi olmamalıdır. Üniversitelerde saldırgan ve baskıcı olmamak ve milli değerlere saygı duymak kaydıyla her düşünce rahatça temsil edilebilmelidir.

Ünlü Alman düşünür K. W. Humbolt (1767-1835) üniversiteyi ‘’Çağdaş bilimin temeli olarak tanımlamıştır.’’ Bilim insanının amiri, bilimdir. Kimse onun amiri olamaz, olmayada kalkmamalıdır, yoksa kurumu mahveder. Bilimin gelişmesi için yetkililer tarafından gereken alt yapıyı temin etmektir.

Aksaray siyasetçisi, dernekçisi, vakıfçısı, STK’ları, iş adamları, esnafları ve halkı Üniversiteden bilimsel ve kültürel yönden nasıl fayda sağlayacaklarından ziyade, şahıslarının ve temsil ettikleri kuruluşlarının faydalanmasını düşündükleri için Üniversite kurumunu anlamakta zorlanıyorlar.

Zor ve güç şartlarda çalışarak, Aksaray Üniversitesinin; Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri Sıralamasına girmesi büyük başarıdır. Bu başarıyı kazanmak için; Yüksek Öğretim Kurumları, Eğitim Kalitesi, Bilimsel Araştırmalar, Uluslararası Görünürlük ve endüstriyel gelirler ile bunlara bağlı toplam 13 başlık değerlendirilerek hazırlanıyor.

Kurulalı henüz 15 yıl olan ASÜ’nün en iyi genç üniversitelerden birisi olması her türlü takdirin üstündedir. Bundan sonra da aynı yolda devam ederek daha büyük başarılar elde etmesi Türkiye ve Aksaray için bir gurur meselesidir.

2019 yılı itibariyle 22.000 öğrenci vardır, 13 Fakülte, 1 Yüksek Okul, 6 Meslek Yüksek Okulunda Ön Lisans ve Lisans düzeyinde eğitim yapılmaktadır. 2020’ yılında, 79 profesör, 106 Doçent Dr. 303 doktor öğretim üyesi ve 188 öğretim görevlisi,160 araştırma görevlisi olmak üzere 636 kişi eğitim vermektedir.

Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.

YAZARLAR