Muammer Öztürk


AKSARAY KIRŞEHİR İNANÇ YOLU

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


‘’Maliki Yevmiddin’’
Mevlanadan Somuncu Babaya oradan Tapduk Emreye nihayet Kırşehirde Caca Beye ve Hacıbektaş-ı Veliye uzanan manevi hattın bir parçasıdır Ortaköy Kırşehir yolu. Bu anlamda manevi bir köprüdür.
Maalesef bir köprü yapıldı Çimeli Yeni Köy kavşağına tam bir hilkat garibesi. Muhtemelen daha estetik bir ayrımla bu köprüye ödenen bedel Aksaray Ortaköy yolunu tamamlar hatta Kırşehir il sınrına kadar uzayabilirdi. Böylece yüzde yetmişbeşi tamamlanmış olacağından baraja takılmaz geri kalan kısmı da bitirilmiş olurdu. Neyse ki bu garibe yüzünden kaynak kullanım fonuna artı para ödemiyoruz !
Şimdi ne oldu. Ekonomik dalgalanmaya takılan köprünün yolu kaldı. Niyet hayır akıbet hayır olsun diyelim. Öyle bir ucube oldu ki bu köprü bölgemizin en verimli arazilerinden hasat sonrası mahsulü çıkaracak yol bırakmadı. Arazi ile köyün bağlantısı kesildi adeta. Nakliye arçları girip dönemez oldu. Bir seferde çıkacak mahsül tarladan traktörlerle dört seferde çıkabildi köye. Boşalt doldur kamyonlara, eziyet üstüne eziyet. Asfalttan aşağıda kalan bağ evi sahiplei bahçelerinden eski köylerindeki hatıralarını seyredemez yadedemez oldu. Bir köprü nelere maloluyormuş desek yeridir. Şimdilerde bir muhtar oturdu da Allah razı olsun türlü husumetlere bedel ara yollar her parsel başına bir yan köprü koyarak nakliye araçlarını Aksaray yoluna çıkaracak şekilde düzenliyor. Ancak daha şimdiden fitnelere yol açtı bile. Yeni arayolları açacaksın, yeni köprüler koyacaksın vs. Başka çare yok. Bu yollar açılacaktı.
Neymiş efendim hasan emminin dereye köprü çaktığı gibi olmaz mış. Mandıra yolu yapar gibi yol olmaz mış. Mandıra yoluna köprü koyar gibi olmaz mış. Köprülerde sosyal yatırımlar mış. Peyzaj lazım mış. Çevreyi adeta zorlamak için değil kolaylaştırmak için yapılır mış. İnsana sevgi ile yapılır mış.Akılsız kafanın zorunu taban değil herkes çeker miş. Neyse sözümüz ön ayak olanlara. İnşallah bizim köyün muhtarına yardımcı olunur da köyün işleri kolaylaşır. Fitne azalır. Kalan kısmı da bir an önce tamamlanır da Aksaray Kırşehir inanç yolu açılır. Hiç değilse Caca Beyin hatırasına hürmeten. İki şehrin Özel İdareleri arasında imece usulü de uygulanabilir. Bu yol sadece inanç yolu olarak kalmaz, aynı zamanda iki şehrin arasındaki ticari, kültürel sosyal etkileşimlerin de önünü açar. Ortaköy kavşağından Kırşehire kadar yaklaşık yüz yüzyirmi km lik bir yol. Adeta işkence yolu. Özellikle Ortaköyden sonrası tam bir çile. Ortalama toplam da bir saatlik yol ama gel gör. Son günlerde Akniğde otobanının Allayhan kavşağında bir Ortaşehir hayal ediliyormuş. Aman ha dikkat edelim de Ortaşehrimiz de bizim köyün köprüsü gibi ucubelere sahne olmasın.
Caca Bey Kırşehir insanı üzerinde nasıl bir tesir bırakmış olacakki tertemiz bir şehir. Bilime ve eğitime oldukça önem veren, önemli şahsiyetler yetiştiren bir toplumsal yapı var. Caca Bey yedi sekiz asır önce cami duvarlarına uzay aracı maketlerini itmeyi sağlayan gaz çıkışları ile birlikte taşlarla nakşetmiş; astronomi, tefsir, kelam, matematik, fizik, kimya, coğrafya, tıp, felsefe, mantık bilim insanıdır. Anlaşılan feyzi oldukça bereketli imiş. Allah ondan razı olsun. Kırşehir bilim ve kültürde Orta Anadolunun parlak bir yıldızı gibidir. Aksarayımızda inşallah Hacı Bayram Veli, Akşemseddin üzerinden Fatih Sultan Mehmet Hana kadar uzanan Şeyh Hamid-i Veli Hz. /Allah hepsinden razı olsun/ nin feyzinden fazlaca faydalanarak bir çeki düzen kazanır. Taptuk Emre ikilisinden /de Allah Razı Olsun,/saçılan sevgi feyzlerile bereketlenir.

YAZARLAR