Serdar Adem İşler


Akdeniz Geriliminde Türkiye Haklı / Diyalektik Bakış

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


        Yunanistan, İngiltere, Fransa ya da başka biri olmuş bizim için hiç fark etmez. Türkiye, zoraki dayatılmaya çalışılan Doğu Akdeniz Geriliminde yerden göğe kadar haklıdır. Hakkını aramak ve hakkının peşinde koşmak için de ne yapması gerekiyorsa onu yapacaktır. Bu ihtimallerin arasında savaş da olsa fark etmez bizim için. Hele Yunanistan’ın bir kere daha elini ateşe sokmak istemeyen emperyal ve fırıldak Avrupa ülkelerinin gazına gelerek savaş çığırtkanlıkları yapmasına sadece gülerim ben. Zavallı Yunanistan yine ‘Göster amcalarına deniz kuvvetlerini bakalım.’ diyen Avrupa’nın gazına geliyor.

        Zoraki gerilim diyorum çünkü Doğu Akdeniz’de Anadolu Kıbrıs arasında karşılıklı kilometrelerce sınırı olan Akdeniz’de petrol ve doğal gaz aramak Türkiye’nin en doğal ve tartışılamaz hakkıdır. Bu hak üzerinde yaratılmaya çalışılan gerilimi ciddiye almıyor, kabul etmiyorum.

        Savaş mı istiyorlar, hayhay… Başımız gözümüz üstüne. Zaten çoktandır elimiz kaşınıyordu. Hodri meydan. Hem bu sayede Lozan’da alamadığımız Ege adalarını geri almak için bir fırsat geçer elimize. Önden buyursun Yunanistan. Biz savaşa sebep olmayız. Ama savaş isteyen komşumuza da hakkını teslim ederiz. Eceli gelen Yunan, Türkün pusatına sürtünür…

        Bir devletin dünyada ağırlığının hissettirmesi için güçlü bir ordusunun yanında aynı şekilde güçlü ekonomik alt yapısının da olması lazım. Bu da günümüzde enerji kaynaklarına sahip olmaktan geçmektedir. Türkiye’nin yapmak istediği de bundan başka bir şey değildir. Kendi mücavir alanında, uluslararası hukuk kuralları ve teamüllere uygun olarak...

        Afrika’nın derinliklerinde hiçbir şeyden habersiz zavallı kara derilileri köleleştirerek topraklarını sömürgeleştirmekten utanmayan Avrupa devletleri, mesele Türkiye olduğunda en doğal hakkına bile karşı gelmeyi maharet saymakta. Ama artık Türkiye eski Türkiye değil. Artık Avrupa’nın karşısında dik durabiliyoruz. Kurusıkı tehditlerini kusura bakmasınlar ciddiye bile almıyoruz.

        Sonuç olarak Türkiye Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaza arama hak ve imtiyazına sahiptir. Bu konuda kimseden izin almak gibi bir yükümlülüğü yoktur. Olamaz da…  İnşallah bölgede en kısa zamanda petrol bulunacak ve gücümüze güç katılacaktır.

YAZARLAR