Şahin KAPLAN


ABD VE İRAN

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


   Çocukluğumuzdan beri  bize öğretilen İran´ın  Şii mezhebine  mensup olduğu ve tarihi misyonunun  etrafındaki ülkeler başta olmak üzere diğer Müslüman ülkelerde Şiiliği yaymak olduğuydu.Ne ilginçtir ki Irak işgal edildikten sonra ABD kontrolünde olmasına rağmen  kendisine hasım olan İran, Irak´ta çok rahat hareket sahası bulmuştur.Hatta öyle rahatlamıştır ki  Irak´ın belli bölgelerini kontrol eder hale gelmiştir.Civar ülkelerde kullanılabilecek her türlü Şii grup İran güdümünde hareket  eder olmuştur.

Öldürülen Generalin önemi işte burada yatmaktadır. Bütün bölgedeki Şii yapılanmasının beyni yok olmuştur. Derhal yerine yardımcısı atanmıştır ve işler eski sistemle yürüyecektir ancak eski verim alınamayacağı en azından belli dönem için bocalama içinde olunacağı kesindir.

Kasım Süleymani´nin yıllardır alenen, bölgede bilinen maksatla dolaşmasından haberdar olan ABD neden şimdi dur demiştir?

İran´ın bu çalışmalarına müsaade edilmişse bu çalışmalardan kendi faydaları da vardır ve o fayda artık bitmiştir. Irak´ta DEAŞ yapılanmasına bir engel olarak bunlara göz yummuş olarak da görülebilir.

Hatta Dünya´nın gözü önünde bu işlerin yapılmasına bilerek bile göz yummuş, ileride kullanmak üzere kendilerine bir mazeret yaratmış da olabilirler. Görülen manzarada kimse ABD´ye sen hangi hakla 3. Ülkede başka bir ülkenin generalini kafana göre vuruyorsun demedi, diyemedi. Biz dâhil itidal telkininden öteye geçilmedi.

Diğer bir açıdan bakarsak İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesiyle beraber ABD´nin hesaplarının daha geriden geldiği de değerlendirilebilir. Dünya´nın bütün liderleri bir savaş sırasında seçim yaşarsa oy oranı yükselme eğilimindedir. Dolayısıyla generalin öldürülmesi seçim yaşayacak Twittrump´ın da işine gelecektir. Özetle İran ile bu gerilim, en azından seçim kazanılıncaya kadar sürecek gibi görünüyor. Tabi ki İran´ın, generalin intikamı olarak kabul edilebilecek bir saldırısı, durumu her zaman değiştirir.

Cenazeler defnedildikten sonra ufaktan  ufaktan  Şii  grupların Amerikan üslerine, tesislerine, elçiliklerine  saldırıları başladı. Henüz şu anda ABD bu saldırıları generalin intikamı olarak görmüyor olmalı ki bir cevap vermiyor. Sert bir eylem daha sert bir karşılığı mutlaka bulacaktır. Şiddetini bile şimdiden Dünya´ya anons etti ki, insanlar neden bombalıyor demek yerine iki bomba eksik attın diyecek ruh yapısına büründü.

İran zaten ne yaparsa yapsın bunu aleni biz yaptık demeyecektir. Bu eylem mutlaka kendi güdümlerinde olan kişi ya da gruplar tarafından icra edilecektir. Kendi yaparsa uluslararası kamuoyunda bunu izah etmekte zorlanacaktır. ABD zorlanmıyor; maalesef hukuk haklının değil her zaman güçlünün yanında oluyor.

İran zannetmemelidir ki asıl tokadı atıncaya kadar aylarca ABD´ye el ense çekebilecektir. Henüz olay sıcak. ABD´nin bu tür taciz ve saldırılara çok fazla tahammül edeceğini düşünmüyorum. Siz laftan anlamıyorsunuz deyip bir gece ansızın İran´ı dört bir yandan bombalayabilir. Bu iş ABD´de ikinci başkanlık seçimini Twittrump için de garanti eder gibi.

Kasım Süleymani´nin öldürülmesi İran için son derece ağır bir prestij meselesidir. Bugün için sokaklarda unutulmuş olan benzin zamları bir dönem sonra daha kuvvetli şekilde yeniden başlayabilir. Görülen o ki sevilen bir general ve halk intikamını istiyor. Tekrar söyleyelim savaş şartları hep iktidara yarar. Bu anlamda İran´da da bu gerginlik idarenin kısmen lehinedir denilebilir.

Netice olarak ABD İran´a toplum içinde öyle bir şamar attı ki altından kalkacak bir durum değil. Delikanlıyı eşinin yanında küçük düşürürseniz, sonucunu düşünmeden saldırır size. Dolayısıyla İran küçük düşmüş delikanlı durumundadır ve illa ki bir cevap verecektir. Bu gerçeği ABD de bilir ki zaten cevap versin diye yapmıştır. Kafaya koymuş İran´ı dövecek. Şartları da kendi oluşturmuş.

İran zor olanı yapar ve karşılık vermeden uzun süre dayanabilirse,  başındaki belayı savuşturur. Öteki türlü öyle ya da böyle İran´ı dövecekler. İran ABD çatışması en çok bizi etkileyecektir. Düşünsenize Twittrump yine bir mektup yazıp ?ya İncirlikten İran´ı vurmama müsaade et ya da raftaki yaptırımları uygularım? derse ne yaparız?  İnşallah bizimkiler şu sıralar ?kapatırız üsleri haaa?  deme hatasına düşmezler.

 

 

YAZARLAR