Abdulkadir AY


OKULLAR AÇILDI , ÖĞRENCİ YOK …

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Maalesef bu başlığı atmak hiçte kolay değil. Covit 19 kapsamında okulların öğrenciye kavuşması biraz zor görülüyor dolaysıyla Eba üzerinden  sanal eğitime mecbur kalacağız.

Uzaktan Eğitim aslında adı anılınca sanki her öğrenci katılıyor sanılıyor ancak belli kesimin dışında katılım yok öğrenci istiyor ancak imkansızlıklar engelliyor.

Merkezde bazı  okullara kayıtlı özellikle yabancı öğrencilerin bulunduğu sınıflarda ya 1 öğrenci yada 2 öğrenci eğitime dahil oluyor gerisi ne interneti var nede akıllı telefonu var hal böyle olunca eğitim yapamıyoruz öğretimi göremiyoruz.

Neden Özel  okullara verilen şans devlet okullarına da verilmiyor . Özel okulllar etüd adı altında şimdiden müfredatı uyguluyor fiili eğitime başladılar yarın başarı arttığında fırsat eşitliği kaybolacaktır .

Devlet okulları da  gerekli pandemi tedbirlerini özenle alarak mutlaka okulda yüz yüze eğitim görülmesini  sağlanması lazım .  

Risk var mı var aynı risk mahallede oynarken de var. Evinde ailesiyle vakit geçirirken de var. Tedbir alınacaksa şu anda mağdur olan SERVİS MİNİBÜSLERİNDE  başlatılmalıdır. Öğrenci servis aracına binmeden  servis aracına takılı olan anlık ateş ölçer ile kontroldan  geçirilerek okula taşınmalıdır. aynı özen ve ateş ölçümü ayırdımsız eğitim veren öğretmenlere de uygulanmalıdır.

Eğitimde Fırsat eşitliği ilkesi sadece şehir içinde değil de köy ve kasabadaki öğrenciler içinde geçerli olmalıdır. Uzaktan eğitim için her çocuğa ücretsiz akıllı telefon ve internet hizmeti veremiyorsanız  riski göz önün de  bulundurmak zorundasınız.

Öğrenci okulu özledi, Öğretmen öğrencisine hasret hal böyle olunca aileler verilen seçeneklerden birini seçerek ya okulda  eğitim görülecek ya da uzaktan eğitime geçilecektir

Okullar açılamayacaksa Aksaray topyekûn seferber olarak evde uzaktan eğitime erişim sağlayamayan çocuklara dizüstü bilgisayar yada uygun bir cihaz almalıdır, Her öğrenciye de  internet sağlanmalıdır.

Son günlerde İş yerleri ve Fabrikalarda denetimini artıran Pandemi  denetleme heyetleri  tüm okulları da aynı titizlikle ve kararlılıkla denetlemesi gerekir  bu işin şakası yok okullar önceden olduğu gibi velilerden dilencilik yaptırılmamalı, iş şansa bırakmamalıdır. ayrıca çaresizlik içerisinde kıvranan başta köy okulları olmak üzere  parası olmayan okulları düşünerek  il özel idaresi  eğitim bütçesinden pandemi  kalemi oluşturulup harcama desteği verilmelidir.

Bu kervan yola çıkmalı sorun belli küresel ancak çözüm yerel olmalıdır. İnanıyoruz ki Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu  eğitimci kimliğiyle bu konuda en iyi  çözümü üretecektir .   

Ne olursa olsun Pandemi tedbirleri ışığında katılımcı iyi bir eğitim formülü üretilmelidir aksi halde arafta kalmış bir nesil yetişebilir.

Okulların açılışında eğitime erişimin mümkün  olması dileğiyle .

YAZARLAR