Ali GENÇ


KURANIN YER SEMASINA İNDİRİLMESİ HÜRMETİNE SUÇLARDAN KURTULUŞ GECESİ”BERAAT KANDİLİ”

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


 Yüce kitabımız Hz. Kuranın Gök semasından nazil olması için yer semasına indirildiği güne denk gelen gece olan Beraat kandilinin önemi ve  bu akşam Namazından sonra başlayıp yarın Akşam Namazına kadar devam edecek olan gecenin önemini ve gece ile gündüzünde yapılması gerekenleri  gerekenleri Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.V.) tarafından biz ümmetine  iletilen mübarek sözleri olan Hadisi Şerifleri ve  mübarek uygulamaları olan Sünneti seni yelerinden öğreniyoruz. 

BU GECE SAMİMİ OLARAK İSTEYENE İSTEDİĞİNİN VERİLECEĞİNİ PEYGAMBERİMİZ MÜJDELİYOR!!! 

    Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.) Beraat kandiliyle ilgili olarak Mevla’mızın yer Semasına tecelli ederek “Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. 

 Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. 

 Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. 

 Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim” dediğini müjdeliyor  

 HZ. MUHAMMED(S.A.V.)”BERAT KANDİLİNİN GECESİNİ İBADETLE GÜNDÜZÜNÜ ORUÇLA GEÇİRİN” 

 Yüce dinimizi anlatan kaynaklarda Af, arınma, mağfiret ve kurtuluş vesilesi olan Berat gecesi hakkında Nebiler, Nebisi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V)’in "Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. 

 Çünkü Yüce Allah (C.C), bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. 

 Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur." 

 BU AKŞAM NAMAZINDAN PAZAR SABAHINA KADAR İBADETLERLE,PAZAR  VE PAZARTESİ GÜNÜ İSE ORÇULA GEÇİRİLİP PAZAR GÜNÜ GEÇMİŞLERİMİZE DUA EDİLİP YAKINLAR TELEFONLA ARANMALI!!! 

 Yine bir çok İslam kaynağında Peygamber efendimiz bu mübarek gecenin gecesinin ibadetlerle en az 1 günlük kaza Namazı kılınarak ve Kuranı kerim okunarak geçirilmesini, Sabahının oruçlu geçirilmesi(28 Mart Pazar/Dinimizde genel olarak Haktan geleni değiştiren bu nedenle batı olan dinlerin kutsal kabul ettiği günler olan Cumartesi ve Pazar ve  bizim haftalık dini bayramımız olan Cuma’ya denk gelen günlere kandillerin çakışması halinde bu günlerden bir gün önce ve sonrasının birleştirilmesi tavsiye edildiğinden 28 Mart Pazar ile 29 Mart Pazartesi günü oruçlu geçirilmeli) 

BERAT KANDİLİNİN GECESİ VE GÜNDÜZÜ NASIL İHYA EDİLMELİ?  

    Bu konuda Peygamber efendimizin ve İslam  Alimlerinin ortak görüşü bu gecede bolca  yüce kitabımız Hz. Kur’an-ı Kerimin okunması, okuyanların dinlenmesi, günümüzdeki Korona salgını ve benzeri sıkıntıların olmadığı zamanlarda uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
  Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’ (S.A.V.)’e salât ve selâmlar getirilmeli, kendisinin şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
  Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
    Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı
    Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.
    Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.
   Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
    Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
   Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
   Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek(Corona nedeniyle ziyaret yerine telefonla) veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.
  Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.. 

    Tüm din kardeşlerimizle birlikte bu satırları yazan Mevla’mızın en edna kulununda bu gün akşam başlayıp yarın akşama kadar devam edecek olan ve belki de bir çoğumuzun bir daha ulaşamayacağımız Beraat kandilini en iyi şekilde geçirerek Ulu Mabudumuzdan tüm günahlarımızdan af beraatı  ile birlikte Cennet beratını da almamız dileğiyle tebrik ediyorum. 

   Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

(*) Bu günkü yazımı hazırlarken Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Beraat kandili ile ilgili bilgilerinden faydalanmanın yanında bazı alıntıları da yaptım. Emeği geçenlerden Mevla’mızın  razı olmasını niyaz ediyorum. Ali Genç. 

 

YAZARLAR