Mustafa Fırat Gül


365 GÜN İSLAMİYET

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Sanki yeni Müslüman olan birisinin “şu yasak mı?” ya da “şu helal mi?” sualiyle yeni tanıştığı inancı öğrenircesine son zamanlarda “orucumuza ve namazlara dikkat etmeliyiz aslında” gibisinden inanılmaz saçma diyaloglar duyuyorum. Muhtemeldir ki siz de şahit oluyorsunuzdur bu anlamsız muhabbetlere.

Yahu dinimiz sadece 30 gün mü iyi birisi olmayı emrediyor? Son ve mükemmel din olan İslamiyet 365 gün Müslüman olmayı emrediyor. Müslüman demek öncelikle eşref-i mahlukattan olmayı gerektirir. Müslüman bir şahsiyet asla ve asla hak yiyemez. Hayvana, çevresine zarar veremez. Bunlar zaten bildiğimiz meseleler lakin benim en çok garibime giden şey din algısında.

Sadece aç ve susuz kalmakla oruç tutulur mu? Ki bu aç ve susuz kalma da kim zerre miktarı da olsa çaresiz hissediyor kendisini? Akşam olunca iftar sofrasında dört kişilik ailede neredeyse herkesin gönlüne göre yemekler, tatlılar oluyorsa ve bunun planı gün içinde yapılıyorsa bu aç kalma mıdır?

Bu da değil aslında takıldığım nokta. Benim canımı sıkan mesele çevremize olan sorumluluğumuzun farkında olamayışımızdır. 

Mübarek gün diyoruz sokağa tükürmek/sümkürmek neyin nesidir? (Hatta bu mide bulandırıcı işi yapanların bir kısmı da başta takke, elde tespih namaza giden ya da camiden çıkan)

Oruçluyuz diyoruz ama susadığı her halinden sokak hayvanına yardımcı olmak yerine tekme savurmak neyin nesidir?

Ramazan diyoruz ama pazarda gün boyunca kazandığı 50-60 lira var-yok olan teyzeyi ütmeye çalışmak neyin nesidir?

11 ayın sultanındayız diyoruz ama çalıştırdığı işçisinin sigortasına, emeğine hainlik etmek neyin nesidir?

Kadir Gecesi’nin indiği ay diyoruz ama komşumuzla, kardeşimizle küslüğe devam ediyoruz. Bu nasıl bir tezattır?

Tahinli almak için fırına/pastaneye giren ama uyanıklık yaptığını zannedip sıraya uymayıp birkaç dakika önce eve gitmeyi maharet sanan abim ya da kardeşim ne geçecek eline?

Memur, amir ya da stajyer kardeşim! Yapılacak işi savsaklayıp bahaneler ürettiğimiz muhatabımızı susturabiliriz de vicdanımıza ne yapacağız?

Ramazan ayı sadece 30 ya da bu sene olduğu gibi 29 gündür, eyvallah. Ama İslamiyet 365 gündür. Gün, ay, sene velhasıl ömür vızır vızır geçer gider. Yaptıklarımız kadar yapmadıklarımız da sorulur. Dünyadayken biz kendi kendimize sorarız, belki de sormaya vaktimiz olmaz lakin sonsuz olan ebedi alemde sorulacak hepimize. İyi insan olup olmadığımız sorulacak. İnsan olmak işte ömür boyunca tutulacak iştir.

YAZARLAR