Saffet Çalışkan


2021 YILI BORÇLANMA VE SGK PRİMLERİ

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Sevgili okuyucularımız öncelikle bu gün mesai bitimi itibariyle SGK prim borcu olanlar için borçlarını yapılandırabilmeleri için başvuru süresi  dolmuş olacaktır Özellikle Bağ-Kur prim borcu nedeniyle emekli olamayanların bu gün akşama kadar bu imkanı değerlendirmelerinde fayda var.SGK nın  Bir borç  yapılandırma proğramı daha böylece bitmiş olacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumunun toplamda  165 milyar lira prim alacağı bulunmaktadır. Bu yapılandırmada 1.428.000 kişi  borçlarını yapılandırmış olup, yapılandırılan borç tutarı 79 milyar lirayı geçmiş bulunmaktadır. 

Yeni yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Bağ-Kur prim borcu  olanların devlet hastaneleri ile devlet üniversite hastanelerinden bu yılın sonuna kadar sağlık yardımlarından yararlanabilme imkanı getirilmiş oldu.  Her yıl senede bir kez verilmekte olan şehitlerimizin ve gazilerimizin öğrenci çocuklarına senede bir kez verilmekte olan eğitim yardımları 2021 yılı itibariyle alcakları eğitim yardımları ne kadar olacak onu da sizlerle paylaşalım. İlk okulda okuyanlara 2.317.000 TL, Orta öğrenimde okuyanlara 3.475. TL ve yüksek  öğrenim görenlere de 4.634. TL ödenecektir. 

Sevgili okuyucularımız isteğe bağlı sigortadan da biraz bahsedelim.5510 sayılı kanunla isteğe bağlı sigortalılığın önü daha da açılmıştır.Türkiye de ikamet eden T C vatandaşları hiç bir sigorta koluna dahil olmayan 18 yaşını doldurmuş olan herkes SGK ya başvurarak isteğe bağlı sigortalı olabilir. Hatta kısmi süreli çalışanlar bir ayda 30 günden eksik kalan sürelerini isteğe bağlı sigortalı olarak 30 güne tamamlayabilmektedirler. 2021 yılı itibariyle isteğe bağlı sigorta kolunda SGK primlerinden de bahsedelim.Bilindiği üzere  Asgari ücretin %32 si üzerinden primler hesaplanmaktadır. Buna göre 2021 yılı ocak ayı itibariyle isteğe bağlı sigortalıların ödeyecekleri en düşük prim tutarı 1.068.-TL, en yüksek tutar da bunun 7,5 katı olarak 7.063.-TL olacaktır.
 Geneli ilgilendiren bir kaç soruyu da cevaplayarak bu haftaki yazımızı bitirmek istiyorum. 2021 yılında doğum borçlanması ne kadar oldu?  öncelikle doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce sigortalı olmak gerektiğini hatırlatalım.Doğumdan sonra da iki yıllık süre için sigortalı olmadığınız süreyi borçlanabileceksiniz tabi bu sürede doğan çocuğun yaşıyor olma şartı da var. 2021 yılında bir aylık doğum borçlanması 1.272. TL, iki yıllık doğum borçlanması da  30.528.-TL   olacaktır.
  Bir diğer soru işsizlik maaşları yeni  miktarları ne kadar oldu?  

Bilindiği gibi  işsizlik maaşı brüt asgari ücretin %80 ini geçemez. Buna göre en düşük 1.431.-TL, en yüksek de 2.862.-TL olacaktır.
  Son sorumuz da şöyle.Kısa çalışma ödeneği ne kadardır? 

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili  hatırlarsanız geçmiş yazılarımızda geniş malumatlar vermiştik. 2021 rakamlarına göre ödenecek miktarları da belirtelim.Kısa çalışma ödeneği asgari ücretin %60 kadar olacaktır. Buna göre en az 2.146.-TL, en fazla da 5.366.- TL olacaktır.   Sevgili okuyucularımız bu hafta geneli ilgilendiren bazı konuları satırbaşları ile sizlerle paylaşıp,geneli ilgilendiren iki üç soruya cevap vermeye çalıştık.

Gelecek hafta yeni konu ve sorularda buluşmak üzere hoşça kalın.Aksaray da ki değerli hemşehrilerimizden çok telefon alıyorum SGK  Emeklilik Ofisimize ne zaman geleceksiniz diye.Bir kez daha belirtelim Pamdemi süresinde Nisan ayına kadar  Dikili de ki Reyhan bağımızda kalacağız sorularınıza 0 532 541 02 70 telefondan cevap vermeye çalışıyorum.Hepinize sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum efendim..

YAZARLAR