Doç Dr.İbrahim BAYKAN


12 EYLÜL GERÇEĞİNİ GENÇLER İÇİN YAZDIM..

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


12 Eylül darbesinin Bir gün öncesine kadar ülkemde ortalama sağ ve soldan olmak üzere 30 kişi öldürülüyordu.

Siyasiler; mahalleleri sağcı ve solcu olarak ikiye bölmüş ve adeta kurtarılmış bölgeler ilan ettiler. Devletin polisi, öğretmeni iki ayrı kutba ayrılmıştı.

TBMM deseniz siyasilerin kaprisi nedeniyle abartmıyorum tam Seksen turda cumhurbaşkanını seçmedi, seçemedi. Böylece başı kıçı belli olmayan bir ülke konumuna girdik.

Aynı silahla; sabahtan bir sağcıyı, öğleden sonra da bir solcu öldürülüyordu. !2 Eylül darbe gecesinin sabahı 13 Eylül de tüm bu yaşananlar bıçak gibi kesildi.

Asıl olanlar bundan sonra oldu; denize düşen halk yılana sarıldığının farkına sonradan vardı. Başta ülke ekonomisi ve gelişmişliği en az 50 yıl geriye gitti. Gereği gibi adil bir yargılama olmaksızın biraz da topluma gözdağı vermek adına onlarca insan idam edildi ve her türlü işkenceler yapıldı.

Hatta 17 yaşında; Erdal Eren adlı gencin yaşını büyütüp idam ettiler. Eleştirilince de “Ne Yani Asmayıp da Besleyecek miydik” dediler. Dini kullanarak toplumun gazını aldılar ve Kenen Evren her gittiği İl ve İlçeler de Kuran’dan ayetler okudu.

İhtiyacı olmadığı halde Atatürk’e karizma yaratmak için yüzlerce heykelini diktiler. Kendilerine ordu evleri ve kamplar yaptılar. Nerede kafayı yemiş asabi muvazzaf ve emekli asker varsa belediye başkanı ve bürokrat yaptılar.

Bunlardan birisi de; öğretmen eşimin doğum iznini vermedi sınıfından acil olarak hastaneye doğuma zor yetiştirdik. Bunları yazmakla ve saymakla bitmez.

Özetle Amerika her zaman olduğu gibi işine gelmediği ülkelerde bu ve benzeri darbelere zemin hazırlar, uygun iç hainleri bulur ve zamanı gelince düğmeye basar. 12 Eylül’de böyle oldu.

Darbe paşaları dürüst ve samimi olsalardı ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılara daha akıllıca ve adil bir çözüm bulabilirdi. Bulmadılar çünkü; onlardan istenilen görev başkaydı.

Toprak reformunu bile yapmadılar hâl bu ki yapsalardı bugün ağalık düzeni hakimiyeti son bulacaktı. Marabalar toprak sahibi olsaydı daha üretken ve refah toplum olacaktık.

Umarım başta siyasiler ve Türk halkı; bu 12 Eylül garabetinden ders almıştır ve emperyalist ülkelerin benzeri girişimlerine fırsat vermeyecektir.

 

Sevgi ve Saygılarımla

YAZARLAR