Türkiye´de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan dört önemli kurumun katkıları ile Deneyap teknoloji atölyeleri Türkiye´de hayata geçirilmiştir.
Yeşil Doğa Derneği Genel Başkanı ve Aksaray Şube başkanı Abdulkadir Ay,
Yeşil Doğa Derneği Nevşehir Şube Başkanı Bayram Ekici, Yeşil Doğa Derneği Niğde Şube başkanı Tuncay Aytaş. Kırşehir Temsilcisi Mehmet Emin Turpçu yaptıkları ortak açıklamada Yeni yıl için istekte bulundular.
Cumhurbaşkanlığımızın ilk 100 günlük İcraat Programı çerçevesinde, 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulması Türkiye gündeminde önemli bir gelişme olarak iki ayrı bakanlık ve teknoloji Vakfı öncülüğünde yaygınlaştırılacak bölge olarak birlikte hareket etmenin zamanı gelmiştir.
Tüzüğünde belirtildiği üzere Bölgesel Kalkınmayı amaçlayan Yeşil Doğa Derneği olarak Türkiye´nin ekonomik teknolojik gelişim düzeyinde en geride kalan Bölgesi olan Orta Anadolu illeri olan Aksaray, Nevşehir, Niğde ve Kırşehir illerinde Deneyap Teknoloji Atölyeleri kurulmasını istiyoruz.
Aksaray ilinde bulunan Türkiye´nin en büyük otomotiv devi olan Mercedes-benz Türk Kamyon fabrikası, Tarım ve hayvancılık alanında otoriter Sütaş entegre tesisleri, Son teknolojisiyle dünya kuruluşu Brissa lastik fabrikası ve bölgesel başarısıyla sayısı artan Tarımsal Çelik Silo sektörü, ve 200 civarındaki OSB içinde farklı üretim yapan fabrikaların yetişmiş ARGE elemanlarına ihtiyacı olacaktır. Bölgesel kalkınmayı tetikleyecek olan Dene yap atölyelerinin 4 ilimizde de kurulması ve birbirine entegre edilerek bölgede bulunan Organize Sanayileri için beyin adamları üretilmesi için mutlaka açılması gerekmektedir.
Önümüzdeki dönemde füze deneme artışlarının yapıldığı Tuz Gölü havzasında açılması hedeflenen yerli Füze üretim fabrikası için de temel olması beklenen Deneyap Teknoloji atölyeleri ülkemizin askeri gelişimine de olumlu katkı sağlayacaktır.
Niğde de kurulan güneş enerjisi ihtisas organize sanayi, Nevşehir´de turizmin başkenti konumuna getirilmesi için hatta sanatsal alanda müzik başarısıyla Kültür başkenti konumundaki Kırşehir ilimizin de teknolojinin nimetlerinden faydalanması gerekmektedir.
Cumhurbaşkanlığımızın ilk 100 günlük İcraat Programı çerçevesinde, 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulmasına yönelik olarak, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı arasında önemli bir işbirliği tesis edilmiştir. Türkiye´de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan bu dört önemli kurumun katkıları ile Deneyap Türkiye hayata geçirilmiştir.
Deneyap Türkiye´nin temel amacı, ülkemizin kalkınması için olmazsa olmaz gördüğümüz Milli Teknoloji Hamlesinin itici gücünü oluşturacak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmektir. Bu alanda ilgisi ve yeteneği olan gençlerimizin, yeterli imkânlar ve doğru yönlendirme ile çok büyük işler başarabilecek potansiyele sahip olduğuna inanıyor ve tüm Türkiye´de, geleceğin bilim insanları, araştırmacıları, girişimcileri olabilecek gençlerimizin bulunduğunu biliyoruz. Onları ülkemizin gelişimine katkı sağlayan, üretken, yenilikçi bireyler olma yolunda desteklemek üzere, 81 ilde Deneyap Teknoloji Atölyeleri kurmayı hedefleniyor
Deneyap Teknoloji Atölyelerinin eğitim modeli, iki yaş grubundaki öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerileri kazanmalarına yönelik tasarlanmıştır. Deneyaplar da, ortaokul ve liseye başlangıç çağındaki gençlerimiz Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi, Havacılık ve Uzay Teknolojileri gibi toplam 10 başlıkta 36 ay süreli ücretsiz eğitimler almaktadırlar. 3 yıllık bu süreçte, hem temel teknoloji yetkinlikleri, hem özel ilgi alanlarında derinleşme, hem de proje üretme kabiliyeti elde etmektedirler.
Deneyap Türkiye´nin ilk faz çalışması olan Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Hakkari, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon illerinde Temmuz 2019´da başlayan eğitimler 1920 öğrenciyle devam etmektedir.
İkinci faz çalışması olarak Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Ağrı, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat ve Yozgat olmak üzere toplam 18 ilde eğitimlerin bahar ayı itibariyle başlanması için çalışmalar hızla sürdürülmektedir.
Yeşil Doğa Derneği Genel Başkanı ve Aksaray Şube başkanı Abdulkadir Ay,
Yeşil Doğa Derneği Nevşehir Şube Başkanı Bayram Ekici, Yeşil Doğa Derneği Niğde Şube başkanı Tuncay Aytaş. Kırşehir Temsilcisi Mehmet Emin Turpçu yaptıkları ortak açıklamada
Yeşil Doğa Derneği olarak Orta Anadolu illerinde kurulmamış olan Deneyap atölyelerin kurulabilmesi için bölge milletvekillerinin ortak hareket etmesini istiyoruz dediler.
Bilindiği gibi Yeşil Doğa Derneği temsilcileri daha öncede Niğde Ankara Otoban yolunun kardeşlik yolu olması için Aksaray Nevşehir yolunun Otobanla kesiştiği Alayhan kavşağında Turizm Kongre ve Fuar Merkezi kurulsun 4 vilayete hizmet versin diyerek Ortaşehir kurulmasını önermişlerdir.
Savaş Yılmaz
Aksaray Haber,Salihler şehri gazetesi,Aksaray Haberleri